Článek
Kynutá bábovka Savarin
INGREDIENCE | |
---|---|
Na bábovku: | kůra z 1 bio citronu |
400 g polohrubé pšeničné nebo špaldové mouky | 70 g mandlí |
200 g másla | 1/2 lžičky vanilky |
25 g droždí | špetka soli |
160 ml smetany | Na cukrový rozvar: |
1 lžíce cukru | 180 ml vody |
2 žloutky | 180 g třtinového cukru |
1 vejce | 100 ml kvalitního rumu |
POSTUP:
- Mouku přesypte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, do kterého rozdrolte droždí, nasypte cukr a zalijte polovinou vlažné smetany. Nechte vzejít kvásek.
- Až uvidíte na povrchu kvásku bubliny, přidejte studené nastrouhané máslo, vejce a žloutky rozkvedlané ve zbývající smetaně, špetku soli, vanilku, citronovou kůru a najemno nasekané mandle. Vše smíchejte a vypracujte buď pomocí robotu, nebo ručně v těsto.
- Formu na bábovku Savarin vymažte máslem, vysypte moukou a těsto do ní rozprostřete. Přikryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout. Případně můžete těsto přikryté fólií nechat pomalu kynout přes noc v lednici a až druhý den je po dokynutí v teple upéct.
- Bábovku dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 40–50 minut.
- Dostatečné propečení vyzkoušejte špejlí.
- V kastrůlku smíchejte vodu s cukrem, míchejte a ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přilijte do cukrového rozvaru rum.
- Lehce zchladlou bábovku vyklopte z formy, podélně rozkrojte a obě části hned po lžících polévejte teplým cukrovým rozvarem s rumem.
- Poté buď rovnou přiklopte obě části k sobě, nebo bábovku ještě naplňte ušlehanou smetanou.
Ovocný táč s drobenkou
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto: | Na drobenku: |
20 g droždí | 200 g hrubé špaldové mouky |
4 lžičky cukru | 200 g třtinového cukru |
100 ml mléka | 100 g másla |
250 g hladké špaldové mouky | |
100 ml rozehřátého másla | |
žloutek | |
špetka soli | |
1 kg sezonního ovoce |
POSTUP:
- Rozdrolte do misky droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou lehce ohřátého mléka. Mléko by nemělo být moc horké, aby kvasnice nespálilo, ale zároveň ani studené, aby vůbec mohlo dojít k procesu kynutí.
- Než vzejde kvásek, rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Aktivní kvásek poznáte podle bublin, které se tvoří na hladině.
- Ke kvásku prosejte mouku a přilejte zbývající mléko s rozkvedlaným žloutkem, solí a máslem. Těsto promíchejte vařečkou jeho nadzvedáváním ode dna nahoru, aby se provzdušnilo.
- Poté ho zakryté utěrkou nechte hodinu kynout.
- Vykynuté těsto roztáhněte na velmi tenký plát na plech vyložený pečicím papírem.
- Ovoce omyjte a osušte.
- Na drobenku si do misky nakrájejte studené máslo, přisypte cukr, mouku a prsty pořádně prohněťte.
- Ovoce vyskládejte na těsto, a hojně zasypte drobenkou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut.
Recepty z darů domácí zahrádky
Recepty
Borůvkový žahour s kynutými knedlíčky
INGREDIENCE | |
---|---|
Na knedlíčky: | Na žahour: |
500 g polohrubé špaldové či pšeničné mouky | 1 l lesních borůvek |
2 lžičky třtinového cukru | 250 ml zakysané smetany |
250 ml smetany na vaření | 50-80 g třtinového cukru |
kůra z 1 bio citronu | 2-3 lžíce strouhaného perníku |
20 g droždí | 1/2 lžičky mleté skořice |
2 žloutky | |
sůl |
POSTUP:
- Na žahour: Opláchnuté borůvky v menším hrnci rozmačkejte, zasypte cukrem, zalijte smetanou se zamíchaným perníkem a rozvařte.
- Na knedlíčky: Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozdrolte do mísy, přidejte dvě lžičky cukru a zalijte jednou třetinou lehce ohřáté smetany.
- Po 10 minutách se začnou v míse tvořit bubliny a můžete přidat mouku, rozkvedlané žloutky se zbytkem smetany, špetkou soli a citronovou kůrou.
- Těsto hnětením pořádně provzdušněte a nechte pod utěrkou kynout přibližně 45 minut.
- Poté z těsta tvořte malé knedlíčky o velikosti 3 cm. Nechte je ještě 15 minut kynout, poté dejte vařit do osolené vroucí vody.
- Za 10 minut by měly knedlíčky vyplavat na povrch. Vylovte je děrovanou naběračkou a servírujte se žahourem.
Tip: Těsto můžete využít i na kynuté knedlíky plněné ovocem.
Netradiční dobrůtky na dětskou party
Recepty
Kaše z bílého máku
INGREDIENCE |
---|
6 lžic mletého nebo tlučeného bílého máku |
1 lžíce špaldové nebo pšeničné krupice |
250 ml klasického nebo rostlinného mléka |
bobulovité ovoce dle libosti |
sirup na doslazení dle potřeby |
POSTUP:
- Mléko nalijte do rendlíku. Přisypte mletý mák, mouku a důkladně rozmíchejte.
- Chvíli povařte, dokud kaše nezačne houstnout.
- Poté přendejte do mističek nebo na talířky, polijte lehce sirupem a ozdobte ovocem.
Recepty z darů domácí zahrádky
Recepty
Recepty z Valašska: brynzové halušky, osúch, frgál a podlesníky
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Vintage Kitchen: Inspirace minulostí na talíři současnosti - Pavla Janečková Hájková