Článek
Valentýnský cheesecake
INGREDIENCE | |
---|---|
Na korpus: | 50 g želatinového ztužovače na nepečené dorty |
200 g máslových sušenek | 100 ml vody |
80 g másla | Malinový rozvar: |
Tvarohová náplň: | 200 g mražených malin |
500 g tučného tvarohu | cukr (podle chuti) |
200 g Lučiny | Na ozdobu: |
kůra z ½ limetky | čerstvé maliny |
100 g moučkového cukru |
POSTUP
- Máslové sušenky si dejte do mixéru a vše mixujte zhruba minutu. Pro lepší promíchání a rozmixování si můžete pomoci pěchovadlem nebo stěrkou.
- Sušenky si dejte do nádoby a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Máslo zapracujte do sušenek a vytvořte kompaktní těsto, které poté dejte do pečicí formy se dnem vyloženým pečicím papírem.
- Formu se sušenkami dejte na 30 minut do lednice ztuhnout.
- Mezitím, co korpus tuhne, si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh smíchejte s Lučinou, moučkovým cukrem a přidejte kůru z limetky. Vše promíchejte a do směsi přidejte připravený ztužovač s vodou a znovu promíchejte.
- Směs nechte chvíli odležet a mezitím si připravte malinový rozvar.
- Mražené maliny dejte do rendlíku a za nízké teploty je rozpusťte. Jakmile jsou maliny rozpuštěné, přidejte cukr a zvyšte teplotu. Nechte maliny lehce provařit, dokud se cukr nerozpustí.
- Rozvařené maliny rozmixujte v mixéru stejně jako sušenky. Pokud nechcete mít v rozvaru pecky z malin, přepasírujte je.
- Poté, co je připravený malinový rozvar, nalijte kapky dokola dortu a párátkem kapky projeďte, vznikne vám tvar srdce.
- Takto ozdobený dort dejte do lednice minimálně na čtyři hodiny zatuhnout.
- Před servírováním dort ozdobte čerstvými malinami a můžete jej přelít zbytkem rozvaru.
Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky
Recepty
Pistáciové košíčky
INGREDIENCE | |
---|---|
40 g ovesných vloček | 15 g javorového sirupu |
30 g pistáciové mouky pražené | Na horní vrstvu: |
50 g pistáciového másla | 35 g mléčné čokolády |
40 g javorového sirupu | 35 g bílé čokolády |
špetka soli | Na dokončení: |
Na krém: | valentýnská jedlá srdíčka (posypky), případně pistáciové kostky |
100 g pistáciového másla |
POSTUP
- V misce si smíchejte ovesné vločky, pistáciovou mouku, pistáciové máslo a javorový sirup. Nakonec přidejte špetku soli a vše dobře promíchejte.
- Vezměte si formu na muffiny (ideálně silikonovou) a směs na korpus rozdělte rovnoměrně na šest dílů a upěchujte na dno formy.
- V další misce si na krém smíchejte pistáciové máslo a javorový sirup. Krém rozdělte rovnoměrně na korpus.
- Nakonec rozpusťte čokoládu ve vodní lázni (pokud používáte bílou i mléčnou, tak každou si rozpusťte zvlášť). Rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně rozdělte do muffinových formiček a ozdobte posypkami.
Tip: K čokoládě můžete přidat i trošku kakaového másla, díky kterému bude čokoláda lesklejší.
A pokud se chcete vyhnout posypkám, stačí košíčky ozdobit nasekanými pistáciemi nebo je pocákat čokoládou.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Vánoce
Nadýchané koblihy
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g hladké mouky | 2 lžíce rumu |
55 g krupicového cukru | špetka soli |
30 g droždí | špetka mletého muškátového oříšku |
3 žloutky | 0,5 lžičky nastrouhané citronové kůry |
250 ml vlažného mléka | domácí marmeláda na plnění koblih |
50 g povoleného másla |
POSTUP
- Nejdříve si připravte ze surovin kvásek. Ve středně velké misce si rozetřete kostku droždí se lžičkou cukru na tekutou kaši. Do kaše přidejte lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka. Promíchejte a nechte kvásek pod utěrkou vzejít.
- V jiné misce si připravte máslový „krém“. Rozetřete povolené máslo se zbývajícím cukrem. Přidejte žloutky, rum, špetku soli a muškátového oříšku a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Suroviny společně dobře umíchejte.
- Do velké mísy nasypte mouku, k ní přidejte připravený kvásek i máslový „krém“. Míchejte a po částech do těsta přidávejte zbylé teplé mléko (150 ml). Těsto zpracujte robotem nebo rukama. Vznikne vám hladké nelepivé těsto. Bochánek těsta poprašte moukou a dejte ho kynout pod utěrku na teplé místo na 60–80 minut.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 12 stejných dílků, rukama z nich uválejte 12 malých bochánků a nechte je kynout dalších 20–30 minut pod utěrkou.
- V hrnci nebo vysoké pánvi si rozehřejte olej. Koblihy smažte z každé strany minimálně dvě minuty dozlatova a do oleje je opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů (pro správný tvar koblih každý bochánek před vložením do oleje mírně stlačte, aby byl plošší).
- Usmažené koblihy dejte oschnout na papírové utěrky na mřížku. Vychladlé koblihy poprašte moučkovým cukrem, nařízněte je úzkým dlouhým nožem do jejich středu a plničkou nebo cukrářským sáčkem je naplňte svou oblíbenou domácí marmeládou.
Recepty na slavné a oblíbené dorty
Recepty
Banánové lívance
INGREDIENCE |
---|
3 banány |
3 vejce |
3 lžíce medu nebo cukru |
2 šálky mletých ovesných vloček |
lžička jedlé sody |
olej |
Na ozdobení: lesní ovoce, hoblinky čokolády, javorový sirup |
POSTUP
- Banány rozmixujte spolu s vajíčkem a medem nebo cukrem.
- Do hmoty postupně přidávejte vločky, dokud nevznikne středně husté těsto.
- Nakonec přidejte sodu, promíchejte a nechte těsto odpočívat 5 minut.
- Mezitím si připravte pánvičku na lívance. Rozpalte olej (netřeba ho moc) a lžící nalijte těsto, tak se lívance pěkně vytvarují i bez pánvičky přímo na lívance.
- Pečte je z každé strany asi 2 minuty do zlatova.
- Nakonec na talíři přelijte javorovým sirupem, posypte hoblinkami čokolády a dozdobte lesním ovocem.
Recepty, se kterými zrychlíte spalování
Recepty
Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky: Pečení a moučníky