Hlavní obsah

Recepty na oblíbené silvestrovské pomazánky

Budete si sami připravovat silvestrovské pohoštění? Pak právě pro vás máme hned několik tipů na oblíbené a velmi chutné pomazánky, kterými zajisté zabodujete nejen o silvestrovské party.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbené pomazánky

Článek

Celerová pomazánka

Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.

Foto: vicnezkucharka.cz

Celerová pomazánka

INGREDIENCE
1/2 celeru
1 střední mrkev
2 lžíce majonézy
3 lžíce bílého jogurtu
1 stroužek česneku
špetka soli
100 g goudy
hrst čerstvých bylinek (pažitka, bazalka, petržel)

POSTUP:

  1. Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře.
  3. Přimícháme trošku čerstvých bylinek.
  4. Nakonec ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo.

Recepty na slané pečené pohoštění

Vánoce

Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy

Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy rovná se naprostá chuťová dokonalost. S touto pomazánkou překvapíte a rozhodně neuděláte krok vedle.

Foto: vicnezkucharka.cz

Pomazánka s gorgonzolou

INGREDIENCE
80 g polotučného tvarohu
60 g gorgonzoly či nivy
1 hrst hroznového vína
1 hrst oříšků
1-2 lžíce mléka na zjemnění

POSTUP:

  1. V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka.
  2. Pro jemnější texturu můžeme směs rozmixovat. Přidáme ještě nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě.

Avokádová pomazánka

Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.

Foto: vicnezkucharka.cz

Avokádová pomazánka

INGREDIENCE
1 avokádo
50 g lučiny
1/2 cibule
1 lžička citronové šťávy
sůl
pepř

POSTUP:

  1. Avokádo rozmačkáme společně s lučinou a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou.
  2. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme ještě menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!

Zdravé slané fit svačinky od Ivky Sarauerové

Zdraví

Pomazánka z červené řepy

Foto: Regionální potravina

Pomazánka z červené řepy

INGREDIENCE
125 g žervé
100 g čerstvého kozího sýra
300 g vařené řepy
jablečný ocet
vlašské ořechy
med
cukr krupice
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady.
  2. Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
  3. Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy.
  4. Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
  5. Pomazánku dáme na pečivo a ozdobíme ořechy.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

Lososová pomazánka  

Foto: Biolist, Biozebra

Lososová pomazánka

INGREDIENCE
250 g smetanového sýra1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
150 g uzeného lososapůl lžičky nakládaného křenu
2 lžíce majonézypůl lžičky soli
lžička šťávy z bio citronu1 lžička mletého černého pepře
1 lžíce najemno nasekané červené cibule2 snítky kopru
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

POSTUP:

  1. Polovinu plátků uzeného lososa vložíme s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujeme.
  2. Zbývajícího lososa nakrájíme na malé kostky a zamícháme je do připravené pomazánky.
  3. Dáme do misky a připravíme na servírování další snítky kopru.

Chlebíček: fenomén, který milovaly hvězdy černobílého filmu

Zdraví

Rybí pomazánka s tvarohem 

Foto: Tescorecepty.cz
INGREDIENCE
125 g sardinek ve vlastní šťávě
2 nakládané okurky
1 menší cibule
250 g tvarohu
1 lžička hořčice
petržel
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Sardinky zbavíme šťávy.
  2. Přidáme tvaroh, lžičku hořčice, špetku soli a pepře.
  3. Pomocí vidličky nebo mixéru vše zpracujeme.
  4. Okurky nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno.
  5. Vmícháme do připravené pomazánky.
  6. Dle chuti dosolíme a opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať. 

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Zdraví

Pomazánka z pečených červených paprik

Pomazánka z červených paprik se stane naprostou láskou každého, kdo je milovníkem této zeleniny. Její výtečná sladko-papriková chuť s jemným čerstvým sýrem a bylinkami vám pěkně načechrá pírka.

Foto: vicnezkucharka.cz

Pomazánka z červených paprik

INGREDIENCE
500 g červené papriky kapie
100 g lučiny
hrst bazalky
stroužek česneku
špetka soli

POSTUP:

  1. Papriky omyjeme, osušíme, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech.
  2. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut.
  3. Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky.
  4. Smícháme je s lučinou, stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!

Hermelínová pomazánka

Foto: Spak

Hermelínová pomazánka

INGREDIENCE
1 šalotka
1 hermelín + sýr na ozdobu
100 g dušené šunky vcelku
vejce
70 g pomazánkového másla
2 lžíce majonézy
sůl a pepř
petrželka

POSTUP:

  1. Nejprve uvaříme vejce natvrdo.
  2. Šalotku nasekáme nadrobno a dáme do mísy.
  3. Hermelín, šunku a uvařené vejce nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce.
  4. Vmícháme pomazánkové máslo a majonézu.
  5. Vše důkladně promícháme, teprve potom dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky

Zdraví

Budapešťská pomazánka

Foto: Znojmia

Budapešťská pomazánka

INGREDIENCE
250 g tvarohu
1 sklenička sterilizované červené papriky řezané
lžička sladké papriky
špetka soli
špetka chilli
1/2 bílé cibule

POSTUP:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Papriky slijeme přes sítko a nakrájíme na ještě menší kostky.
  3. Zeleninu smícháme v misce s tvarohem a zamícháme společně s kořením.

Tuňáková pomazánka s olivami

Foto: Pernerka

Tuňáková pomazánka

INGREDIENCE
1 plechovka tuňáka ve slunečnicovém oleji
černé olivy (dle chuti) nakrájené na půlky
nadrobno nakrájená menší cibule
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička kečupu
2 lžičky majonézy
sůl, pepř
pár kapek citronové šťávy

POSTUP:

  1. Do misky přendáme tuňáka, najemno nakrájenou cibulku, olivy, hořčici, kečup, majonézu a pořádně promícháme.
  2. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Recepty

Kuřecí pomazánka

INGREDIENCE
500 g kuřecího hotového masa
100 g majonézy
50 g žluté cibule
100 g nakládaných okurek
50 g hořčice
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Natrháme nebo nakrájíme na malé kousky pečené kuřecí maso.
  2. Nakrájíme najemno cibuli a okurky, přidáme kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem.

Tip: Ideální namazat na opečený chléb.

Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou

Foto: Regionální potravina

Květáková pomazánka

INGREDIENCE
300 g květáku
4 ředkvičky
1 salátová okurka
1 stroužek česneku
sůl, pepř, libeček, olej

POSTUP:

  1. Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova.
  2. Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
  3. Ozdobíme okurkou a ředkvičkami.

Tip: Hodí se na rozpečenou bagetu. (Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova).

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Recepty z tradičních zimních surovin

Recepty

Výběr článků

Načítám