Článek
Celerová pomazánka
Že by zrovna z celeru měla vzniknout slavnostní pomazánka? Vůbec se nenechte mýlit. Je báječná a lahodná. Krom toho ji připravíte doslova během pár minut.
INGREDIENCE |
---|
1/2 celeru |
1 střední mrkev |
2 lžíce majonézy |
3 lžíce bílého jogurtu |
1 stroužek česneku |
špetka soli |
100 g goudy |
hrst čerstvých bylinek (pažitka, bazalka, petržel) |
POSTUP:
- Očištěný celer a mrkev nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme majonézu, bílý jogurt a také trošku soli a pepře.
- Přimícháme trošku čerstvých bylinek.
- Nakonec ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a je hotovo.
Recepty na slané pečené pohoštění
Pomazánka s gorgonzolou, vínem a ořechy
Jemně sladko-slaná gorgonzola, sladké hroznové víno a do toho ořechy rovná se naprostá chuťová dokonalost. S touto pomazánkou překvapíte a rozhodně neuděláte krok vedle.
INGREDIENCE |
---|
80 g polotučného tvarohu |
60 g gorgonzoly či nivy |
1 hrst hroznového vína |
1 hrst oříšků |
1-2 lžíce mléka na zjemnění |
POSTUP:
- V misce smícháme tvaroh s nastrouhanou gorgonzolou (popřípadě nivou) a troškou mléka.
- Pro jemnější texturu můžeme směs rozmixovat. Přidáme ještě nadrobno nakrájené hrozno, nasekané oříšky a pomazánka je na světě.
Avokádová pomazánka
Pokud máte rádi avokádo, určitě nic nestojí v cestě přípravě naprosto bezvadné avokádové pomazánky. Avokádo samo o sobě je napěchované zdravím a úžasně zasytí. Výborně se k němu na ozdobu hodí čerstvá zelenina a třeba i klíčky řeřichy.
INGREDIENCE |
---|
1 avokádo |
50 g lučiny |
1/2 cibule |
1 lžička citronové šťávy |
sůl |
pepř |
POSTUP:
- Avokádo rozmačkáme společně s lučinou a promícháme s nadrobno nakrájenou cibulkou.
- Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme ještě menší lžičku citronové šťávy. A je hotovo!
Zdravé slané fit svačinky od Ivky Sarauerové
Pomazánka z červené řepy
INGREDIENCE |
---|
125 g žervé |
100 g čerstvého kozího sýra |
300 g vařené řepy |
jablečný ocet |
vlašské ořechy |
med |
cukr krupice |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Vařenou řepu nastrouháme nahrubo. Poté smícháme žervé, sýr a řepu dohromady.
- Dochutíme octem, medem, solí a pepřem.
- Na pánvi uděláme karamel, opatrně zalijeme trochou vody a přidáme ořechy.
- Vodu vyvaříme a ořechy přendáme na pečicí papír a necháme zchladnout.
- Pomazánku dáme na pečivo a ozdobíme ořechy.
Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo
Lososová pomazánka
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g smetanového sýra | 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru |
150 g uzeného lososa | půl lžičky nakládaného křenu |
2 lžíce majonézy | půl lžičky soli |
lžička šťávy z bio citronu | 1 lžička mletého černého pepře |
1 lžíce najemno nasekané červené cibule | 2 snítky kopru |
1 lžíce nasekané čerstvé petrželky |
POSTUP:
- Polovinu plátků uzeného lososa vložíme s ostatními ingrediencemi do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Zbývajícího lososa nakrájíme na malé kostky a zamícháme je do připravené pomazánky.
- Dáme do misky a připravíme na servírování další snítky kopru.
Chlebíček: fenomén, který milovaly hvězdy černobílého filmu
Rybí pomazánka s tvarohem
INGREDIENCE |
---|
125 g sardinek ve vlastní šťávě |
2 nakládané okurky |
1 menší cibule |
250 g tvarohu |
1 lžička hořčice |
petržel |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Sardinky zbavíme šťávy.
- Přidáme tvaroh, lžičku hořčice, špetku soli a pepře.
- Pomocí vidličky nebo mixéru vše zpracujeme.
- Okurky nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno.
- Vmícháme do připravené pomazánky.
- Dle chuti dosolíme a opepříme, přidáme nasekanou petrželovou nať.
Recepty na naše legendy studené kuchyně
Pomazánka z pečených červených paprik
Pomazánka z červených paprik se stane naprostou láskou každého, kdo je milovníkem této zeleniny. Její výtečná sladko-papriková chuť s jemným čerstvým sýrem a bylinkami vám pěkně načechrá pírka.
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
500 g červené papriky kapie | |||
100 g lučiny | |||
hrst bazalky | |||
stroužek česneku | |||
špetka soli |
POSTUP:
- Papriky omyjeme, osušíme, zabalíme do alobalu a vyskládáme na plech.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 minut.
- Zchladlé papriky očistíme od slupky a zrníček a nakrájíme na tenké plátky.
- Smícháme je s lučinou, stroužkem česneku, solí a bazalkou. A je hotovo!
Hermelínová pomazánka
INGREDIENCE |
---|
1 šalotka |
1 hermelín + sýr na ozdobu |
100 g dušené šunky vcelku |
vejce |
70 g pomazánkového másla |
2 lžíce majonézy |
sůl a pepř |
petrželka |
POSTUP:
- Nejprve uvaříme vejce natvrdo.
- Šalotku nasekáme nadrobno a dáme do mísy.
- Hermelín, šunku a uvařené vejce nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce.
- Vmícháme pomazánkové máslo a majonézu.
- Vše důkladně promícháme, teprve potom dochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Recepty na oblíbené sendviče a chuťovky
Budapešťská pomazánka
INGREDIENCE |
---|
250 g tvarohu |
1 sklenička sterilizované červené papriky řezané |
lžička sladké papriky |
špetka soli |
špetka chilli |
1/2 bílé cibule |
POSTUP:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Papriky slijeme přes sítko a nakrájíme na ještě menší kostky.
- Zeleninu smícháme v misce s tvarohem a zamícháme společně s kořením.
Tuňáková pomazánka s olivami
INGREDIENCE |
---|
1 plechovka tuňáka ve slunečnicovém oleji |
černé olivy (dle chuti) nakrájené na půlky |
nadrobno nakrájená menší cibule |
1 lžička plnotučné hořčice |
1 lžička kečupu |
2 lžičky majonézy |
sůl, pepř |
pár kapek citronové šťávy |
POSTUP:
- Do misky přendáme tuňáka, najemno nakrájenou cibulku, olivy, hořčici, kečup, majonézu a pořádně promícháme.
- Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu
Kuřecí pomazánka
INGREDIENCE |
---|
500 g kuřecího hotového masa |
100 g majonézy |
50 g žluté cibule |
100 g nakládaných okurek |
50 g hořčice |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Natrháme nebo nakrájíme na malé kousky pečené kuřecí maso.
- Nakrájíme najemno cibuli a okurky, přidáme kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem.
Tip: Ideální namazat na opečený chléb.
Pomazánka z pečeného květáku s libečkem, ředkvičkou a salátovou okurkou
INGREDIENCE |
---|
300 g květáku |
4 ředkvičky |
1 salátová okurka |
1 stroužek česneku |
sůl, pepř, libeček, olej |
POSTUP:
- Omytý, očištěný květák rozebereme na růžičky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a upečeme v troubě na 200 °C na cca 15 min. do zlatova.
- Vychladlý květák rozmačkáme vidličkou, přidáme nasekaný libeček, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem.
- Ozdobíme okurkou a ředkvičkami.
Tip: Hodí se na rozpečenou bagetu. (Bagetu nakrájíme na tenké plátky, pokapeme olejem, osolíme a upečeme v troubě na 190 °C na cca 8 min. do zlatova).