Článek
Sedmihradské koláče
(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)
INGREDIENCE |
---|
Těsto: |
550 g hladké mouky |
250 ml mléka |
60 g vepřového sádla |
50 g cukru krystal |
20 g čerstvého droždí |
1 žloutek |
špetka soli |
Náplň: |
300 g hrudkového tvarohu |
1 polévková lžíce cukru krystal |
1 bílek |
1 polévková lžíce zakysané smetany |
1 polévková lžíce hladké mouky |
Dokončení: |
1 vejce na potření |
asi 200 g třešní či višní |
POSTUP:
- Do trochy vlažného mléka rozmíchejte droždí a lžíci cukru (z odměřeného množství) na kvásek a nechte ho na teplém místě, dokud nevzejde.
- Do větší mísy pak prosejte mouku, přidejte cukr, sádlo, zbylé mléko, špetku soli, žloutek a vzešlý kvásek. Vše vypracujte do hladkého nelepivého těsta a v míse přikryté utěrkou nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobek svého objemu.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných dílů, z každého pak udělejte kouli. Přikryté utěrkou je nechte kynout asi 15 minut.
- Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na náplň. Vykynuté koule smáčkněte dlaní, abyste je zploštili, do středu ještě vtlačte dno sklenice tak, aby se uprostřed těsta vytvořila prohlubeň na náplň a okraje vystoupily výš nad ni.
- Do středu koláčů naneste tvarohovou náplň a ozdobte ji několika kusy ovoce. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Koláče poskládejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy a nechte je ještě jednou asi 15 minut kynout. Troubu si rozehřejte na 180 °C a koláče v ní pečte asi 25 minut.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Jemný ovocný koláč
(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)
INGREDIENCE |
---|
Těsto: |
400 g hladké mouky |
200 g másla |
150 g práškového cukru |
1 kypřicí prášek do pečiva |
1 vanilkový cukr |
1 větší vejce |
Náplň: |
750 g ovoce (borůvky, rybíz, maliny…) |
200 g cukru |
3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu |
5 ml vody |
12 čajových lžiček mleté skořice |
práškový cukr na posypání |
POSTUP:
- Mouku s oběma cukry a kypřicím práškem prosejte do mísy, přidejte na kostky nakrájené změklé máslo i vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v chladu asi hodinu.
- Mezitím vložte ovoce, cukr a skořici do mělkého hrnce a krátce povařte, tak aby ovoce změklo. V 1/2 dcl vody rozmíchejte kukuřičný škrob a přilijte ho do vroucího ovoce. Za stálého míchání ještě vše povařte, dokud směs nezíská pudinkovou konzistenci. Pak nechte vychladnout.
- Troubu si předehřejte na 180 °C. Odpočaté těsto rozdělte na dva stejné díly a oba rozválejte na obdélník o velikosti menšího plechu (asi 25 x 30 cm). Jeden plát těsta dejte na dno plechu vyloženého pečicím papírem a pokryjte ho ovocnou náplní. Na ni opatrně položte zbylý plát těsta a na povrchu ho propíchejte vidličkou. Koláč pečte v rozehřáté troubě asi 30 minut. Těsto by mělo být zlatohnědé. Hotový koláč nechte vychladnout, poté ho krájejte na kostky a pocukrujte.
Zeleninové šťávy ze sezonních plodin dodají energii
Třešňová bílková buchta
(z knihy Téměř zapomenuté recepty 2)
INGREDIENCE |
---|
140 g hladké mouky |
140 g másla |
140 g práškového cukru |
4 bílky |
1/2 balení kypřicího prášku + na posypání |
2 hrsti třešní |
POSTUP:
- Změklé máslo vymíchejte či vyšlehejte spolu s práškovým cukrem do krémova. Z vaječných bílků vymixujte tuhý sníh. Toho pak třetinu pomalu všlehejte do máslového krému.
- Mouku spolu s kypřicím práškem prosejte a polovinu jí vmíchejte pomocí stěrky (gumové vařečky) do máslové směsi. Pak pomalu přimíchávejte zbytek sněhu. Snažte se o co nejnadýchanější konzistenci.
- Těsto vlijte do dortové formy (ideálně kruhové) o průměru 20 cm, uhlaďte povrch a poklaďte třešněmi (můžete je předtím vypeckovat). Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C 25–30 minut do zlatohněda. Buchtu nechte vychladnout a podávejte jemně pocukrovanou.
Americký koláč s jahodami
(z knihy Sladká první republika)
INGREDIENCE |
---|
120 g másla + na vymazání |
70 g krupicového cukru |
1 žloutek |
120 ml vlažného mléka |
120 g hrubé mouky + na vysypání |
1/2 sáčku kypřicího prášku |
cca 250 g jahod |
250 ml smetany ke šlehání (33%) |
moučkový cukr na posypání |
POSTUP:
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Utřete máslo s cukrem do světlé pěny, přidejte k ní žloutek a po částech během míchání i vlažné mléko. Do směsi pak vmíchejte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
- Klasickou koláčovou formu s vroubkovaným okrajem vymažte máslem, vysypejte moukou a naplňte ji těstem. Vložte do trouby a pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a dopékejte ještě dalších 10 minut. Poté nechte vychladnout.
- Nakrájejte si jahody na poloviny či čtvrtiny, jak je vám libo. Smetanu vyšlehejte do tužší šlehačky. Studený upečený korpus poklaďte jahodami, ozdobte šlehačkou, poprašte moučkovým cukrem a ihned podávejte.
Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou
Kávový dort
(z knihy Sladká první republika)
INGREDIENCE | |
---|---|
Těsto: | |
80 g másla + na vymazání | 30 g mletých mandlí |
7 vajec, žloutky a bílky zvlášť | 30 g drceného griliáše |
1 vanilka | 40 g hrubé mouky |
120 g krupicového cukru | 60 g drcených piškotů nebo strouhanky |
Náplň: | |
6 žloutků | 80 g mleté kávy |
80 g krupicového cukru | 120 ml vody |
3 lžíce hladké mouky | 180 g másla |
330 ml smetany na vaření (12%) | |
Poleva a dozdobení: | |
100 g hořké čokolády | |
125 ml smetany ke šlehání | |
sezonní ovoce |
POSTUP:
- Těsto: Na korpus vyšlehejte máslo do světlé pěny (nebo ho utřete, trvá to asi 15 minut). Bílky vyšlehejte na tuhý sníh.
- Troubu předehřejte na 160 °C, dortovou otevírací formu si vymažte máslem. Do máslové pěny pak postupně zašlehejte semínka vanilky, žloutky, cukr, mandle, griliáš a přisypávejte mouku, drcené piškoty či strouhanku. Zlehka vmíchejte sníh. Těsto vlijte do vymazané formy a pečte asi 40 minut, až korpus zpevní.
- Náplň: Na krém ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Zatřete do ní mouku, pěna vám tak trochu zhoustne. Přiveďte k varu smetanu a polovinu jí za stálého míchání metličkou vlijte do žloutků. Směs pak přelijte celou zpět ke zbylé smetaně a intenzivně míchejte na mírném ohni do zhoustnutí. Krém odstavte a nechte vychladnout.
- Mezitím uvařte silnou kávu, odstavte ji, přeceďte a také ji nechte zcela vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a po troškách do něj přidávejte vychladlou kávu a po částech smetanový krém. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu, jinak by se krém mohl srazit.
- Poleva: Čokoládu rozlámejte do smetany a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva tak nezhoustne. Vychladlý korpus nadvakrát podélně prokrojte a díly spojte kávovým krémem. Zbylým krémem potřete boky dortu. Nakonec ho přelijte čokoládovou polevou a dle chuti či sezony ozdobte ovocem.
Tip: Kávový dort zajímavě doplní výrazná kávová poleva. Moučkový cukr (300 g) utřete s jedním malým šálkem silné horké kávy a rozpuštěným máslem (množství dle potřeby) dohladka.
Recepty z hub, které mají pozitivní vliv na zdraví
Recepty na lehké prázdninové vaření
Může se vám hodit na Zboží.cz: Sladká první republika - Kristina Šemberová, Eva Všetíčková, Téměř zapomenuté recepty 2 - Michaela Smolová