Článek
Zeleninové vindaloo
Vindaloo je indické jídlo, které má kořeny v portugalské kuchyni z koloniálních dob.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 středně velké brambory | 1 menší cuketa |
1 menší lilek | několik růžiček květáku |
1 velká mrkev | 1 velká cibule |
Na marinádu: | |
3 stroužky česneku | 1 čajová lžička sladké papriky |
1 malý špalíček zázvoru | 1/2 hvězdičky badyánu |
1/2 lžičky kurkumy | sůl podle chuti |
1 lžička mletého koriandru | 3 lžíce octa |
1 čajová lžička mletého cuminu (římský kmín) | |
Na omáčku: | |
2 lžíce oleje | 1/2 lžičky skořice |
2 cibule | 1/2 lžičky hřebíčku (mletý) |
4 stroužky česneku | 1/2 čajové lžičky černého pepře |
2 oloupaná rajčata (z konzervy) | 1 lžíce tamarindové pasty |
1 lžička mletého koriandru | 1 lžíce hnědého cukru |
1 čajová lžička mletého cuminu (římský kmín) | 2 chilli papričky (podle preferencí pikantnosti) |
1 čajová lžička sladké papriky | sůl |
1 lžička kurkumy | |
K podávání: | |
vařená rýže nebo chleby naan |
POSTUP:
- Zeleninu nakrájejte na kostky, cibuli na plátky. V misce smíchejte všechny složky marinády a nechte v ní zeleninu marinovat nejméně hodinu nebo ideálně přes noc.
- Rozpalte olej v hluboké pánvi nebo hrnci a osmahněte cibuli do sklovata. Když začne malinko zlátnout, přidejte nastrouhaný zázvor a česnek a ještě chvilku restujte.
- Přidejte všechno koření (zatím bez tamarindu a cukru), promíchejte, přisypte nakrájená rajčata a vařte. Po chvíli vložte do omáčky marinovanou zeleninu, sůl. Vařte, až je zelenina téměř měkká.
- Nyní nastává chvíle pro tamarindovou pastu, cukr a chilli papričky. Vindaloo poté vařte ještě 10 minut, až omáčka zhoustne a všechny chutě se spojí.
- Podávejte s rýží ochucenou a obarvenou kurkumou nebo s indickým chlebem naan.
TIP: Milovníci masa můžou k zelenině přidat kuřecí nebo krůtí prsa.
Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře
Kuřecí kari
INGREDIENCE: | |
---|---|
800 g kuřecích prsou | 100 ml kokosového mléka |
2 lžíce slunečnicového oleje | 1 lžíce rybí omáčky |
2 cibule | 2 stonky citronové trávy |
3 lžíce zelené kari pasty | 1 malý svazek koriandru |
1 lžička kari koření | 1 chilli paprička (podle chuti) |
2 stroužky česneku | 50 g mletých mandlí (mandlová mouka) |
kousek zázvoru o velikosti palce | |
K podávání: | |
jarní cibulka | vařená rýže |
POSTUP:
- V pánvi s nepřilnavým dnem (nejlépe wok) rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou cibuli a špetku soli a restujte 10 minut do sklovata.
- Přidejte kari pastu, rozdrcený česnek a najemno nastrouhaný zázvor, restujte další minutu. Kuřecí prsa nakrájená na kostky přihoďte do pánve spolu s citronovou trávou a kari práškem a nechte maso zatáhnout.
- Přilijte rybí omáčku, 250 ml horké vody a kokosové mléko, přiveďte k varu, snižte na mírný plamen a duste na mírném ohni cca 20 minut tak, aby maso uvnitř zbělalo.
- Nakonec přimíchejte nasekaný koriandr, mleté mandle a nakrájenou papričku. Podávejte s nasekanou jarní cibulkou a rýží.
Recepty, se kterými zrychlíte spalování
Pečené batáty
Batáty jsou nejen energeticky vydatné, ale i výživné. Obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu.
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 menší batáty | špetka tymiánu (nejlépe čerstvé lístky) |
4 lžíce oleje | 4 lžíce jogurtu |
2 lžičky kurkumy | 1 červená kapie |
2 lžičky skořice | sůl |
100 g Lučiny | avokádo |
POSTUP:
- Batáty omyjte, párkrát propíchněte nožem a v pekáčku vyloženém pečicím papírem dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C na 45 minut.
- Předpečené batáty podélně prokrojte na lodičky, vnitřek potřete olejem, okořeňte kurkumou a skořicí, posolte a vraťte do trouby, kde je dopečete.
- Měly by být pěkně měkké. Lodičky naplňte Lučinou ušlehanou s jogurtem, troškou soli a pepře a lístky tymiánu, přidejte plátky avokáda a kapie.
TIP: Náplně můžete obměňovat – jednou lodičky zapéct se sýrem (feta, parmazán), jindy naplnit kuřecím masem promíchaným s avokádem, ořechy a trochou majonézy nebo rukolou s olivami a rajčátky dochucenou balsamikem. Možností je celá řada, nechte pracovat fantazii.
Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu
Brokolicový krém
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 velké cibule | 2 stroužky česneku |
50 ml oleje | 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru |
50 g másla | troška drceného červeného pepře |
1 větší brokolice (cca 500 g) | 6 lístků máty |
1 brambora | 500 ml mléka |
špetka nastrouhaného muškátového oříšku | 150 ml smetany 30% |
malý špalíček zázvoru | |
K podávání: | |
krutony z bílého pečiva | sýrové chipsy |
bazalka | 150 ml smetany 30% |
POSTUP:
- Na směsi oleje s máslem nechte zvolna restovat cibuli, trvá to asi dvacet minut. Průběžně míchejte. Mezitím očistěte brokolici (košťál zbavte dřevnaté slupky), rozeberte ji na větší růžice a vložte je do osoleného vroucího zeleninového vývaru.
- Vařte asi tři minuty, pak brokolici vyndejte a rychle zchlaďte (nejlépe v míse s vodou a ledem). Vývar si schovejte, brokolici vyndejte z vody a také si ji odložte na později.
- Orestovanou cibuli zalijte vývarem a mlékem, přidejte kostky brambor, muškát, špetku pepře a nastrouhaný zázvor a uvařte brambory doměkka. Odstavte z plotny, přilijte smetanu a přidejte česnek, mátu a nakrájenou brokolici (pár malých růžiček si schovejte na ozdobu). Vše rozmixujte do co nejjemnější konzistence.
- Krutony a chipsy: Kostičky bílého pečiva rozložte na polovinu plechu s pečicím papírem a pokapejte olivovým olejem. Na druhou polovinu plechu rozprostřete v tenké vrstvě nastrouhaný sýr (parmazán, eidam, gouda, může být směs).
- Pečte v předehřáté troubě, až začne pečivo zlátnout a sýr se rozpustí a začne chytat zlatavou barvu. Po vychladnutí sýr rozlámejte na chipsy. Podávejte zvlášť, aby vše zůstalo křupavé. Samotnou polévku ozdobte kousky brokolice, lístky bazalky, smetanou a červeným pepřem.
TIP: Základem je nepřevařit brokolici. Ta musí zůstat zelená. Jakmile začne hnědnout, zhorší se nejen konzistence, ale i její chuť.
Recepty od babičky ze Slovenska
Červená rybí polévka
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g rybího ořezu (hlavy, kostry; může být jak ze sladkovodních, tak z mořských ryb) | kořenová zelenina (4 mrkve, 1/4 bulvy celeru, 2 petržele) |
4 masité rybí filety | 2 lžíce másla |
2 bobkové listy | 2 lžíce rajského protlaku |
5 kuliček nového koření | 2 lžíce sladké mleté papriky |
10 kuliček černého pepře | větší špalík pórku |
lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru | 2 brambory |
1,5 l vody | feferonka (nemusí být) |
2 velké cibule | sůl |
1 kapie | máta nebo kopr |
POSTUP:
- Do studené osolené vody dejte rybí ořez s kořením, jednu celou omytou cibuli i se slupkou a polovinu kořenové zeleniny vcelku. Přiveďte k varu a zvolna pod pokličkou vařte přibližně hodinu.
- Kapii opečte v troubě do tmava a v mikrotenovém sáčku ji pak nechte zapařit. Vychladlou oloupejte a zbavte jádřince.
- Zatímco probublává vývar a peče se paprika, nechte v jiném hrnci na másle zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte druhou polovinu kořenové zeleniny nakrájené na kostičky.
- Když začne chytat barvu, zarestujte do základu rajský protlak, nakrájenou pečenou papriku, nakonec mletou papriku a hned zalijte přecezeným vývarem.
- Do vroucí polévky pak přisypte brambory nakrájené na kostky, vykostěné rybí filety a kolečka pórku. Vařte 10–15 minut, až brambory změknou. Před podáváním ozdobte a ochuťte buď mátou, nebo koprem.
Sýrové recepty od šéfkuchaře Hynka Vávry
Whisky grog
INGREDIENCE: | |
---|---|
sypaný černý čaj | 100 ml whisky |
500 ml vody | 4 lžíce třtinového cukru |
1 kus celé skořice | 1 citron |
5 hřebíčků | 1 pomeranč |
2 hvězdičky badyánu |
- V hrnci nechte zkaramelizovat třtinový cukr tak, aby vznikl světlý karamel. Přilijte k němu vodu a nechte jej rozpustit.
- Přisypte koření a čaj a pomalu přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, přidejte na kolečka nakrájený pomeranč a citron a přilijte whisky. Nyní už nevařte, ale nechte jen mírně prohřát. Přes sítko přelijte do silnostěnných sklenic a ozdobte plátky ovoce.
TIP: Na dno sklenice můžete nejprve položit kousek másla. Jakmile jej zalijete horkým nápojem, začne se rozpouštět a vytvoří jemnou krémovou pěnu.
Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky