Hlavní obsah

Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf

Králem grilu je vysoký, šťavnatý hovězí steak. Jak ho připravit, vám poradí Jan Schánil, executive chef pražské restaurace Bull & Bonito. Jeho kuře v citrusové marinádě je dalším mistrovským kouskem, ve štychu však nenechá ani vegetariány.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Grilovaný rib eye steak, bylinkové máslo Bull & Bonito, chřest

Článek

Grilovaný rib eye steak, bylinkové máslo Bull & Bonito, chřest

INGREDIENCE
4 rib eye steaky à 250 g (ideálně vyzrálé, stařené maso)
olej na potření masa
sůl, pepř
Chřest:
svazek zeleného chřestu6 kuliček nového koření
8 plátků slaniny3 bobkové listy
1 citron6 kuliček černého pepře
100 ml bílého vínasůl
Bull & Bonito máslo:
250 g změklého másla2 posekané ančovičky
1 čajová lžička dijonské hořčice1 lžíce brandy
1 lžíce kečupu1 lžíce madeiry nebo bílého portského vína
1 čajová lžíce posekaných kapar1 lžíce worcesteru
1 menší nadrobno nakrájená šalotka1/2 čajové lžičky sladké papriky
1 čajová lžička nadrobno nakrájené pažitky1/2 čajové lžičky kajenského pepře
2 posekané větvičky tymiánu a estragonušpetka bílého pepře
2 nastrouhané stroužky česneku

POSTUP:

  1. Steaky vyndejte z lednice alespoň 30 minut před grilováním. Než je položíte na gril, připravte si máslo, chřest a eventuálně i pečené brambory k podávání (důkladně oprané brambory překrájejte na půlky, nakrájejte na nich mřížku a pokapejte je olejem, osolte, okmínujte, přidejte snítky tymiánu a rozmarýnu a pečte zabalené v alobalu do měkka, asi 45 min.).
  2. Bull & Bonito máslo: Změklé máslo šlehejte v robotu na střední rychlost. Postupně do něj zašlehejte zbylé ingredience.
  3. Na list alobalu položte pečicí papír a na něj přendejte ušlehané ochucené máslo. Potom okraj papíru přehněte přes máslo a srolujte váleček, který na obou koncích zatočíte jako bonbon. Ten ještě zabalte do alobalu. Hotové máslo dejte do lednice na příští grilování.
  4. Chřest: Z chřestu odřízněte tvrdé konce a oloupejte ho. V rendlíku do vroucí vody přidejte všechny další přísady kromě slaniny. Zvolna vařte 10 minut.
  5. Do vroucí várky vložte chřest a vařte 3 minuty. Poté jej dejte zchladit do vody s ledem, vyndejte ho a osušte na papírové utěrce.
  6. Rozložte si plátky slaniny a chřest do nich zabalte, čtvrtinu stonků vždy do dvou plátků. Zabalený grilujte 6 minut na rozpáleném grilu, během grilování svazečky otočte.
  7. Maso: Do steaků vetřete olej, osolte je, opepřete a položte na rozpálený gril. Grilujte 3 až 6 minut z každé strany. Pozor, abyste úpravu nepřetáhli, uvnitř musí steaky zůstat šťavnaté, nejlépe i růžové. Těsně před koncem na steaky položte 0,5 cm silná kolečka ochuceného másla. Maso již déle negrilujte a nechte je v teple odpočinout 4-6 minut, aby zkřehlo.

Tip: Čerstvost chřestu poznáte podle jeho sevřených hlaviček. Pokud přípravu nízkokalorické zeleniny potřebujete odložit, zabalte ji do potravinové fólie a uložte do lednice. Ne však déle než na týden!

Recepty na letní grilovačku: Uzená žebírka, medové kuře, drůbeží špízy a bramborové placky

Recepty

Grilovaná zelenina v marinádě

Foto: Jan Handrejch, Právo

Grilovaná zelenina v marinádě

INGREDIENCE
1 červená paprika1/2 lilku
1 zelená paprika2 větvičky cherry rajčat
1 menší cuketa1 fenykl
8 žampionů3 celé česneky
1 červená cibule
Marináda:
5 lžic sherry octa 4-6 větviček tymiánu
2 stroužky česnekusůl, pepř
6 lžic olivového oleje
K podávání:
mozzarella, olivy, foccacia

POSTUP:

  1. Připravte si marinádu: Rozmíchejte sherry ocet a olivový olej, sůl a pepř, přidejte posekaný česnek a větvičky tymiánu.
  2. Zelenina: Zeleninu nakrájejte na hrubší kusy, cuketu na 1/2 cm plátky a stejně tak lilek, fenykl. Paličky česneku neloupejte a překrojte je příčně na půlky. Zeleninu osolte, opepřete a grilujte z obou stran, až se objeví proužky od roštu.
  3. Opečenou zeleninu vždy dejte do mísy a přikryjte folií nebo víčkem, aby ji zbytkové teplo dovařilo a byla na skus. Poté ji přendejte do připravené marinády a marinujte alespoň hodinu. Do směsi lze přidat i olivy.
  4. Zeleninu podávejte s mozzarellou a foccaciou, crissini tyčkami nebo jiným pečivem, které můžete opéct na grilu, pokapat olivovým olejem a potřít česnekem.

Zpestřete si grilování bezmasými recepty

Recepty

Kuře v citrusové marinádě

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuře v citrusové marinádě

INGREDIENCE
4 vykostěná kuřecí stehna
Marináda:
2 lžíce sójové omáčky40 g zázvoru (najemno nastrouhaný)
1 lžíce medu1 jarní cibulka (najemno nasekaná)
2 lžíce slunečnicového oleje50 ml pomerančového likéru Gran Marnier
šťáva z 1 limetky1 stroužek česneku (najemno nastrouhaný)
šťáva z 1 citronušpetka kajenského pepře
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 středního pomerančešpetka soli

POSTUP:

  1. Marináda: V míse smíchejte všechny ingredience a 1/3 marinády si nechte stranou na pozdější potírání masa.
  2. Maso: Do zbytku marinády naložte vykostěné kuřecí stehenní řízky, promíchejte, aby se marináda dostala všude, přikryjte folií nebo víčkem a uložte do lednice. Marinujte ideálně 24 hodin, nejméně však jednu hodinu.
  3. Před samotným grilováním vyndejte maso alespoň 30 minut předem, aby neutrpělo teplotní šok. Mezitím rozpalte gril a počkejte, až uhlíky jenom žhnou, ale už nehoří plamenem. Drůbeží maso se musí grilovat volněji a déle než hovězí.
  4. Namarinované kuře lehce přisolte, potřete grilovací rošt špekem a pár kapkami oleje, aby se maso nelepilo. Stehna položte kůží dolů a grilujte zhruba 12 minut z každé strany a průběžně potírejte marinádou (pozor, kvůli obsahu medu marináda ráda rychle tmavne).
  5. Hotové maso nechte ještě 3 minuty odpočinout, po rozkrojení tak nevyteče šťáva.

Grilovaná jablka a salát Waldorf

Foto: Jan Handrejch, Právo

Grilovaná jablka a salát Waldorf

INGREDIENCE
Dresink:
6 lžic olivového oleje1 stroužek česneku
šťáva z 1/2 pomeranče1/2 lžíce sriracha chilli omáčky
šťáva z 1/2 citronu1 čajová lžíce medu
5 lžic bílého balzamikového octasůl, pepř
Salát:
100 g opražených vlašských ořechů1 zelené jablko, např. Granny Smith
120 g gorgonzoly na kostky120 g baby špenátu
2 tyčky řapíkatého celeru120 g mix salátů: rukola, frissé salát, červená a bílá čekanka
1 červené jablko

POSTUP:

  1. Dresink: Všechny ingredience kromě oleje dejte do mixéru, pozvolna mixujte a postupně přilévejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem. Výsledkem by měla být hladká emulze.
  2. Salát: Jablka nakrájejte na výseče, namočte je do vody s citronovou šťávou (nebudou hnědnout), poté je osušte, pokapejte olivovým olejem a opečte na rozpáleném grilu, asi 2 min. z každé strany.
  3. Ořechy dejte do pekáčku a opražte je na grilu, přibližně 5 min. Ořechy nesmějí být černé, zhořkly by.
  4. Listy salátu vložte do mísy, přidejte opražené ořechy a škrabkou nakrájené tenké plátky řapíkatého celeru. Vše promíchejte a ochuťte připraveným dresinkem, osolte, opepřete. Hotový salát ozdobte grilovanými kousky jablek a kostičkami gorgonzoly.

Největší chyby při grilování

Zdraví

Čím pohostit přátele při letním posezení

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky o masu a grilování

Související témata:

Výběr článků

Načítám