Článek
Grilovaný rib eye steak, bylinkové máslo Bull & Bonito, chřest
INGREDIENCE | |
---|---|
4 rib eye steaky à 250 g (ideálně vyzrálé, stařené maso) | |
olej na potření masa | |
sůl, pepř | |
Chřest: | |
svazek zeleného chřestu | 6 kuliček nového koření |
8 plátků slaniny | 3 bobkové listy |
1 citron | 6 kuliček černého pepře |
100 ml bílého vína | sůl |
Bull & Bonito máslo: | |
250 g změklého másla | 2 posekané ančovičky |
1 čajová lžička dijonské hořčice | 1 lžíce brandy |
1 lžíce kečupu | 1 lžíce madeiry nebo bílého portského vína |
1 čajová lžíce posekaných kapar | 1 lžíce worcesteru |
1 menší nadrobno nakrájená šalotka | 1/2 čajové lžičky sladké papriky |
1 čajová lžička nadrobno nakrájené pažitky | 1/2 čajové lžičky kajenského pepře |
2 posekané větvičky tymiánu a estragonu | špetka bílého pepře |
2 nastrouhané stroužky česneku |
POSTUP:
- Steaky vyndejte z lednice alespoň 30 minut před grilováním. Než je položíte na gril, připravte si máslo, chřest a eventuálně i pečené brambory k podávání (důkladně oprané brambory překrájejte na půlky, nakrájejte na nich mřížku a pokapejte je olejem, osolte, okmínujte, přidejte snítky tymiánu a rozmarýnu a pečte zabalené v alobalu do měkka, asi 45 min.).
- Bull & Bonito máslo: Změklé máslo šlehejte v robotu na střední rychlost. Postupně do něj zašlehejte zbylé ingredience.
- Na list alobalu položte pečicí papír a na něj přendejte ušlehané ochucené máslo. Potom okraj papíru přehněte přes máslo a srolujte váleček, který na obou koncích zatočíte jako bonbon. Ten ještě zabalte do alobalu. Hotové máslo dejte do lednice na příští grilování.
- Chřest: Z chřestu odřízněte tvrdé konce a oloupejte ho. V rendlíku do vroucí vody přidejte všechny další přísady kromě slaniny. Zvolna vařte 10 minut.
- Do vroucí várky vložte chřest a vařte 3 minuty. Poté jej dejte zchladit do vody s ledem, vyndejte ho a osušte na papírové utěrce.
- Rozložte si plátky slaniny a chřest do nich zabalte, čtvrtinu stonků vždy do dvou plátků. Zabalený grilujte 6 minut na rozpáleném grilu, během grilování svazečky otočte.
- Maso: Do steaků vetřete olej, osolte je, opepřete a položte na rozpálený gril. Grilujte 3 až 6 minut z každé strany. Pozor, abyste úpravu nepřetáhli, uvnitř musí steaky zůstat šťavnaté, nejlépe i růžové. Těsně před koncem na steaky položte 0,5 cm silná kolečka ochuceného másla. Maso již déle negrilujte a nechte je v teple odpočinout 4-6 minut, aby zkřehlo.
Tip: Čerstvost chřestu poznáte podle jeho sevřených hlaviček. Pokud přípravu nízkokalorické zeleniny potřebujete odložit, zabalte ji do potravinové fólie a uložte do lednice. Ne však déle než na týden!
Recepty na letní grilovačku: Uzená žebírka, medové kuře, drůbeží špízy a bramborové placky
Recepty
Grilovaná zelenina v marinádě
INGREDIENCE | |
---|---|
1 červená paprika | 1/2 lilku |
1 zelená paprika | 2 větvičky cherry rajčat |
1 menší cuketa | 1 fenykl |
8 žampionů | 3 celé česneky |
1 červená cibule | |
Marináda: | |
5 lžic sherry octa | 4-6 větviček tymiánu |
2 stroužky česneku | sůl, pepř |
6 lžic olivového oleje | |
K podávání: | |
mozzarella, olivy, foccacia |
POSTUP:
- Připravte si marinádu: Rozmíchejte sherry ocet a olivový olej, sůl a pepř, přidejte posekaný česnek a větvičky tymiánu.
- Zelenina: Zeleninu nakrájejte na hrubší kusy, cuketu na 1/2 cm plátky a stejně tak lilek, fenykl. Paličky česneku neloupejte a překrojte je příčně na půlky. Zeleninu osolte, opepřete a grilujte z obou stran, až se objeví proužky od roštu.
- Opečenou zeleninu vždy dejte do mísy a přikryjte folií nebo víčkem, aby ji zbytkové teplo dovařilo a byla na skus. Poté ji přendejte do připravené marinády a marinujte alespoň hodinu. Do směsi lze přidat i olivy.
- Zeleninu podávejte s mozzarellou a foccaciou, crissini tyčkami nebo jiným pečivem, které můžete opéct na grilu, pokapat olivovým olejem a potřít česnekem.
Zpestřete si grilování bezmasými recepty
Recepty
Kuře v citrusové marinádě
INGREDIENCE | |
---|---|
4 vykostěná kuřecí stehna | |
Marináda: | |
2 lžíce sójové omáčky | 40 g zázvoru (najemno nastrouhaný) |
1 lžíce medu | 1 jarní cibulka (najemno nasekaná) |
2 lžíce slunečnicového oleje | 50 ml pomerančového likéru Gran Marnier |
šťáva z 1 limetky | 1 stroužek česneku (najemno nastrouhaný) |
šťáva z 1 citronu | špetka kajenského pepře |
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 středního pomeranče | špetka soli |
POSTUP:
- Marináda: V míse smíchejte všechny ingredience a 1/3 marinády si nechte stranou na pozdější potírání masa.
- Maso: Do zbytku marinády naložte vykostěné kuřecí stehenní řízky, promíchejte, aby se marináda dostala všude, přikryjte folií nebo víčkem a uložte do lednice. Marinujte ideálně 24 hodin, nejméně však jednu hodinu.
- Před samotným grilováním vyndejte maso alespoň 30 minut předem, aby neutrpělo teplotní šok. Mezitím rozpalte gril a počkejte, až uhlíky jenom žhnou, ale už nehoří plamenem. Drůbeží maso se musí grilovat volněji a déle než hovězí.
- Namarinované kuře lehce přisolte, potřete grilovací rošt špekem a pár kapkami oleje, aby se maso nelepilo. Stehna položte kůží dolů a grilujte zhruba 12 minut z každé strany a průběžně potírejte marinádou (pozor, kvůli obsahu medu marináda ráda rychle tmavne).
- Hotové maso nechte ještě 3 minuty odpočinout, po rozkrojení tak nevyteče šťáva.
Grilovaná jablka a salát Waldorf
INGREDIENCE | |
---|---|
Dresink: | |
6 lžic olivového oleje | 1 stroužek česneku |
šťáva z 1/2 pomeranče | 1/2 lžíce sriracha chilli omáčky |
šťáva z 1/2 citronu | 1 čajová lžíce medu |
5 lžic bílého balzamikového octa | sůl, pepř |
Salát: | |
100 g opražených vlašských ořechů | 1 zelené jablko, např. Granny Smith |
120 g gorgonzoly na kostky | 120 g baby špenátu |
2 tyčky řapíkatého celeru | 120 g mix salátů: rukola, frissé salát, červená a bílá čekanka |
1 červené jablko |
POSTUP:
- Dresink: Všechny ingredience kromě oleje dejte do mixéru, pozvolna mixujte a postupně přilévejte olivový olej, dochuťte solí a pepřem. Výsledkem by měla být hladká emulze.
- Salát: Jablka nakrájejte na výseče, namočte je do vody s citronovou šťávou (nebudou hnědnout), poté je osušte, pokapejte olivovým olejem a opečte na rozpáleném grilu, asi 2 min. z každé strany.
- Ořechy dejte do pekáčku a opražte je na grilu, přibližně 5 min. Ořechy nesmějí být černé, zhořkly by.
- Listy salátu vložte do mísy, přidejte opražené ořechy a škrabkou nakrájené tenké plátky řapíkatého celeru. Vše promíchejte a ochuťte připraveným dresinkem, osolte, opepřete. Hotový salát ozdobte grilovanými kousky jablek a kostičkami gorgonzoly.
Největší chyby při grilování
Zdraví
Čím pohostit přátele při letním posezení
Zdraví
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky o masu a grilování