Hlavní obsah

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Z tvarohu dnes pro vás připravila pomazánky a napekla báječné pokrmy Olexandra Semeňuk, která působí v restauracích Babiččina zahrada a The Bistro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chačapuri

Článek

Chačapuri

Vynikající gruzínská specialita překročila hranice a dnes je velmi oblíbená i v řadě dalších zemí.

INGREDIENCE
300 g hladké mouky
100 g mouky na podsypání
8 g kvasnic
1/2 kávové lžičky soli
1/2 kávové lžičky cukru krupice
200 ml vody pokojové teploty
25 ml rostlinného oleje
Náplň:
200 g tvrdého tvarohu
180 g tvrdého uzeného sýru
30 ml sladké smetany 33%
špetka soli
Dokončení:
4 žloutky
30 ml rozpuštěného másla

POSTUP:

  1. Těsto: Dejte všechny ingredience do mísy mixéru a pomocí hákového nástavce vypracujte těsto. Těsto bude velmi měkké. Přikryjte ho fólií a nechte v teple vykynout, přibližně hodinu. Mělo by zvětšit objem 2 až 2,5krát.
  2. Náplň: Uzený sýr a tvaroh nastrouhejte na hrubo, smíchejte se smetanou a solí.
  3. Dokončení: Když těsto vykyne, rozdělte ho na čtyři stejné díly a podsypejte moukou. Každou část rozválejte a natáhněte do oválu, vytvořte „loďku“ se zvýšenými okraji. Do středu každé lodi dejte čtvrtinu náplně.
  4. Lodičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C 16 minut. Po vytažení z trouby vložte do středu horké náplně žloutek a boky loďky namažte rozpuštěným máslem.

Jak jíst chačapuri: Žloutek uprostřed rozmíchejte vidličkou s náplní. Tradičně se pak většinou lodičky berou do ruky a ukusují nebo se z nich odlamuje těsto a to se namáčí do náplně uprostřed. Lze však použít i příbor.

Suluguni: V původním receptu se používá gruzínský uzený sýr Suluguni. K dostání je i u nás, můžete ho ale nahradit běžným tvrdým uzeným sýrem.

Recepty z tradičních zimních surovin

Recepty

Cheesecake s kataifi zdobením

(čti: čískejk)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cheesecake s kataifi zdobením

INGREDIENCE
Korpus:
60 g rozmixovaných sušenek
30 g změklého másla
Tvarohová vrstva:
150 g plnotučného tvarohu
45 g moučkového cukru
5 g vanilkového cukru
1 vejce
45 ml smetany 33%
máslo na vymazání formiček
k podávání kataifi těsto, ovocný přeliv, ovoce

POSTUP:

  1. Smíchejte měkké máslo s drcenými sušenkami a hmotu vtlačte do kovových kulatých formiček vymazaných máslem. Dejte chladit na 15 minut do lednice.
  2. Ingredience na tvarohovou náplň ušlehejte mixérem a nalijte na vrstvu sušenek. Pečte při 110 °C po dobu 25 minut. (Boky cheesecaku by měly ztuhnout, střed může být stále „živý “.)
  3. Nechte vychladnout a podávejte s tekutým džemem a smaženým kataifi těstem, cheesecake můžete ozdobit lesním ovocem a posypat moučkovým cukrem.

Kataifi těsto: Jde o těsto typické pro řecké dezerty. Má formu vlásků, tkaniček, které se smaží. Koupíte ho hotové.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Buchtičky s tvarohem

Foto: Milan Malíček, Právo

Buchtičky s tvarohem

INGREDIENCE
Těsto:
250 g hladké mouky 5 g vanilkového cukru
15 g droždí80 g mléka
45 g cukru krystal mouka na podsypání
25 g máslamáslo na vymazání pekáčku
2 g soli1 žloutek na pomazání
1 vejce moučkový cukr na závěrečný posyp
Náplň:
500 g tvrdého tvarohu
2 polévkové lžíce měkkého tvarohu
45 g moučkového cukru
1 vanilková tyčinka

POSTUP:

  1. Těsto: Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do mouky a všechny přísady míchejte v míse mixéru s hákovým nástavcem, dokud se nevytvoří hladká koule, která se nelepí na stěny nádoby.
  2. Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte dvakrát vykynout na teplém místě (asi hodinu, po první půlhodině promíchejte).
  3. Náplň: Tvrdý tvaroh nastrouhejte, z měkkého vymačkejte přebytečnou tekutinu. Smíchejte s ostatními přísadami.
  4. Dokončení: Vykynuté těsto rozválejte a rozdělte na 28 kousků. Do každého kousku vložte lžičku náplně (cca 20 g) a vytvarujte kuličku. Kuličky naskládejte do vymazané formy a nechte ještě 10 minut kynout. Vršek potřete rozšlehaným žloutkem.
  5. Pečte v troubě na 180 °C 15 minut. Vychladlé buchtičky posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Do tvarohové náplně můžete přidat rozinky namočené v rumu a nastrouhanou citronovou kůru.

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Barevné pomazánky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Barevné pomazánky

INGREDIENCE
Pomazánka z červené řepy
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)
30 ml olivového oleje
sůl
1 malá červená řepa
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánu
Papriková pomazánka
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)
30 ml olivového oleje
sůl
1 červená paprika (kapie)
1/2 lžičky mleté sladké či uzené papriky
Pomazánka z pesta
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce)
30 ml olivového oleje
sůl
100 g bazalkového pesta (můžete sami vyrobit nebo zakoupit již hotové)
dle chuti bylinky: petržel, pažitka, koriandr

POSTUP:

  1. Pomazánka z červené řepy: Omytou řepu položte na alobal, posolte, přidejte olivový olej, tymián a zabalte. Zabalenou řepu upečte doměkka, na 170 °C cca 45 minut. Nechte ji vychladnout, oloupejte a rozmixujte tyčovým mixérem spolu s česnekem. Směs smíchejte s ušlehaným tvarohem (můžete použít jen část řepy).
  2. Papriková: Paprikový lusk potřete olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte 12 minut na 210 °C. Upečenou papriku nechte zapařit v mikrotenovém sáčku (půjde lépe loupat), oloupejte ji, zbavte jádřince, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout. Do tvarohu zamíchejte mletou papriku a rozmixovanou hmotu z papriky, můžete přidat i nakrájenou cibulku.
  3. Pomazánka z pesta: Tvarohový základ smíchejte s pestem a dle chuti můžete přidat jemně nakrájené bylinky.

Domácí bazalkové pesto: Tradiční pesto alla Genovese se připravuje z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a extra virgin olivového oleje. Drahé piniové oříšky můžete nahradit arašídy nebo vlašáky, do pesta lze přidat i limetovou šťávu.

Do mixéru vložte 2 šálky nahrubo nasekané bazalky, 1/2 šálku parmazánu, 1/3 šálku oříšků, 3 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli. Mixujte a postupně přilévejte olej (1/2 šálku) a limetovou šťávu.

Pesto uzavřete do zavařovací sklenice a uložte do lednice. Výborně ochutí pomazánku, těstoviny i maso.

Každou pomazánku můžete dělat zvlášť anebo si lze připravit společný základ tak, že ušleháte tři vaničky tvarohu s olivovým olejem a solí, pak je rozdělíte na tři části a každou zvlášť dochutíte.

Recepty na výživné polévky pro zahřátí

Recepty

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Související témata:

Výběr článků

Načítám