Článek
Chačapuri
Vynikající gruzínská specialita překročila hranice a dnes je velmi oblíbená i v řadě dalších zemí.
INGREDIENCE |
---|
300 g hladké mouky |
100 g mouky na podsypání |
8 g kvasnic |
1/2 kávové lžičky soli |
1/2 kávové lžičky cukru krupice |
200 ml vody pokojové teploty |
25 ml rostlinného oleje |
Náplň: |
200 g tvrdého tvarohu |
180 g tvrdého uzeného sýru |
30 ml sladké smetany 33% |
špetka soli |
Dokončení: |
4 žloutky |
30 ml rozpuštěného másla |
POSTUP:
- Těsto: Dejte všechny ingredience do mísy mixéru a pomocí hákového nástavce vypracujte těsto. Těsto bude velmi měkké. Přikryjte ho fólií a nechte v teple vykynout, přibližně hodinu. Mělo by zvětšit objem 2 až 2,5krát.
- Náplň: Uzený sýr a tvaroh nastrouhejte na hrubo, smíchejte se smetanou a solí.
- Dokončení: Když těsto vykyne, rozdělte ho na čtyři stejné díly a podsypejte moukou. Každou část rozválejte a natáhněte do oválu, vytvořte „loďku“ se zvýšenými okraji. Do středu každé lodi dejte čtvrtinu náplně.
- Lodičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C 16 minut. Po vytažení z trouby vložte do středu horké náplně žloutek a boky loďky namažte rozpuštěným máslem.
Jak jíst chačapuri: Žloutek uprostřed rozmíchejte vidličkou s náplní. Tradičně se pak většinou lodičky berou do ruky a ukusují nebo se z nich odlamuje těsto a to se namáčí do náplně uprostřed. Lze však použít i příbor.
Suluguni: V původním receptu se používá gruzínský uzený sýr Suluguni. K dostání je i u nás, můžete ho ale nahradit běžným tvrdým uzeným sýrem.
Recepty z tradičních zimních surovin
Cheesecake s kataifi zdobením
(čti: čískejk)
INGREDIENCE |
---|
Korpus: |
60 g rozmixovaných sušenek |
30 g změklého másla |
Tvarohová vrstva: |
150 g plnotučného tvarohu |
45 g moučkového cukru |
5 g vanilkového cukru |
1 vejce |
45 ml smetany 33% |
máslo na vymazání formiček |
k podávání kataifi těsto, ovocný přeliv, ovoce |
POSTUP:
- Smíchejte měkké máslo s drcenými sušenkami a hmotu vtlačte do kovových kulatých formiček vymazaných máslem. Dejte chladit na 15 minut do lednice.
- Ingredience na tvarohovou náplň ušlehejte mixérem a nalijte na vrstvu sušenek. Pečte při 110 °C po dobu 25 minut. (Boky cheesecaku by měly ztuhnout, střed může být stále „živý “.)
- Nechte vychladnout a podávejte s tekutým džemem a smaženým kataifi těstem, cheesecake můžete ozdobit lesním ovocem a posypat moučkovým cukrem.
Kataifi těsto: Jde o těsto typické pro řecké dezerty. Má formu vlásků, tkaniček, které se smaží. Koupíte ho hotové.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Buchtičky s tvarohem
INGREDIENCE | |
---|---|
Těsto: | |
250 g hladké mouky | 5 g vanilkového cukru |
15 g droždí | 80 g mléka |
45 g cukru krystal | mouka na podsypání |
25 g másla | máslo na vymazání pekáčku |
2 g soli | 1 žloutek na pomazání |
1 vejce | moučkový cukr na závěrečný posyp |
Náplň: | |
500 g tvrdého tvarohu | |
2 polévkové lžíce měkkého tvarohu | |
45 g moučkového cukru | |
1 vanilková tyčinka |
POSTUP:
- Těsto: Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Droždí rozdrobte do mouky a všechny přísady míchejte v míse mixéru s hákovým nástavcem, dokud se nevytvoří hladká koule, která se nelepí na stěny nádoby.
- Těsto přikryjte suchou utěrkou a nechte dvakrát vykynout na teplém místě (asi hodinu, po první půlhodině promíchejte).
- Náplň: Tvrdý tvaroh nastrouhejte, z měkkého vymačkejte přebytečnou tekutinu. Smíchejte s ostatními přísadami.
- Dokončení: Vykynuté těsto rozválejte a rozdělte na 28 kousků. Do každého kousku vložte lžičku náplně (cca 20 g) a vytvarujte kuličku. Kuličky naskládejte do vymazané formy a nechte ještě 10 minut kynout. Vršek potřete rozšlehaným žloutkem.
- Pečte v troubě na 180 °C 15 minut. Vychladlé buchtičky posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Do tvarohové náplně můžete přidat rozinky namočené v rumu a nastrouhanou citronovou kůru.
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Barevné pomazánky
INGREDIENCE |
---|
Pomazánka z červené řepy |
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
30 ml olivového oleje |
sůl |
1 malá červená řepa |
1 stroužek česneku |
1 snítka tymiánu |
Papriková pomazánka |
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
30 ml olivového oleje |
sůl |
1 červená paprika (kapie) |
1/2 lžičky mleté sladké či uzené papriky |
Pomazánka z pesta |
350 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) |
30 ml olivového oleje |
sůl |
100 g bazalkového pesta (můžete sami vyrobit nebo zakoupit již hotové) |
dle chuti bylinky: petržel, pažitka, koriandr |
POSTUP:
- Pomazánka z červené řepy: Omytou řepu položte na alobal, posolte, přidejte olivový olej, tymián a zabalte. Zabalenou řepu upečte doměkka, na 170 °C cca 45 minut. Nechte ji vychladnout, oloupejte a rozmixujte tyčovým mixérem spolu s česnekem. Směs smíchejte s ušlehaným tvarohem (můžete použít jen část řepy).
- Papriková: Paprikový lusk potřete olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte 12 minut na 210 °C. Upečenou papriku nechte zapařit v mikrotenovém sáčku (půjde lépe loupat), oloupejte ji, zbavte jádřince, rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout. Do tvarohu zamíchejte mletou papriku a rozmixovanou hmotu z papriky, můžete přidat i nakrájenou cibulku.
- Pomazánka z pesta: Tvarohový základ smíchejte s pestem a dle chuti můžete přidat jemně nakrájené bylinky.
Domácí bazalkové pesto: Tradiční pesto alla Genovese se připravuje z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a extra virgin olivového oleje. Drahé piniové oříšky můžete nahradit arašídy nebo vlašáky, do pesta lze přidat i limetovou šťávu.
Do mixéru vložte 2 šálky nahrubo nasekané bazalky, 1/2 šálku parmazánu, 1/3 šálku oříšků, 3 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli. Mixujte a postupně přilévejte olej (1/2 šálku) a limetovou šťávu.
Pesto uzavřete do zavařovací sklenice a uložte do lednice. Výborně ochutí pomazánku, těstoviny i maso.
Každou pomazánku můžete dělat zvlášť anebo si lze připravit společný základ tak, že ušleháte tři vaničky tvarohu s olivovým olejem a solí, pak je rozdělíte na tři části a každou zvlášť dochutíte.
Recepty na výživné polévky pro zahřátí
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje