Hlavní obsah

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Název drobného občerstvení pochází ze Španělska, kde se tradičně podává k vínu. Označení pro malé porce přijal celý svět a přesně zapadá do módního trendu sdíleného jídla - každý má možnost vyzkoušet od všeho trochu. Na tapas si pochutnáte i v restauraci The Bistro, jejíž recepty se vám určitě budou hodit na silvestra i jiné oslavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Květáková tempura

Článek

Květáková tempura s česnekovou omáčkou

INGREDIENCE:
1 hlava květákusůl a olej na smažení
Na tempuru:
100 g hladké mouky100 ml ledové vody
1 vejcesůl
2 g suché kurkumypepř
Na česnekovou omáčku:
200 g řeckého jogurtu5 g česneku
100 g smetanového sýra10 g bylinkových natí (petržel, koriandr, pískavice), sůl

POSTUP:

  1. Očištěný květák: Rozeberte jej na malé růžičky a osolte je.
  2. Tempura: Smíchejte mouku a vejce, postupně přidávejte ledovou vodu a metličkou šlehejte. Je těsto příliš husté? Přilijte trochu vody.
  3. Přimíchejte sůl, pepř a kurkumu pro barvu. Růžičky květáku obalte v těstíčku, poté je vkládejte do oleje rozpáleného na 170 °C (využijte pánev nebo fritézu) a usmažte.
  4. Hotové rozložte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
  5. Omáčka: Metličkou prošlehejte řecký jogurt se sýrem, přidejte nasekané bylinky a utřený česnek. Jemně osolte.

TIP: Stejným způsobem jako květák můžete připravit i krevety. Očistěte je (zbavte krunýře, hlaviček, střívka ve hřbetu, ocásek ponechte). Obalte je v tempuře a poté ještě v panko strouhance, na závěr usmažte.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Ceviche

Ceviche (čte se seviče) je kuchařská technika původem z Jižní Ameriky. Kousky syrové ryby se marinují v citronové nebo limetové šťávě, tím se tzv. uvaří. Pak se dále dochucují kořením, bylinkami a kombinují s cibulí či zeleninou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ceviche

INGREDIENCE:
280 g mořského vlka nebo dorady (očištěný filet) 20 g pažitky
200 g salátové okurky4 cherry rajčátka
20 g nati koriandru sůl
Na marinádu:50 g olivového oleje
20 g zázvoru 10 g sójové omáčky
70 g čerstvé šťávy z limetky 20 g rybí omáčky
2 g chilli papričky 15 g cukru

POSTUP:

  1. Syrovou rybu nakrájejte na kostičky 2x2 cm, okurku oloupejte a zbavte jádřince a nakrájejte na malé plátky, natě nasekejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
  2. Marináda: Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a přeceďte přes sítko.
  3. Dokončení: Kousky ryby promíchejte s marinádou a nechte 5 minut odstát. Pak přidejte všechny zbylé přísady, promíchejte a podávejte.

Recepty od babičky ze Slovenska

Recepty

Toast s uzenou kachnou a karamelizovanou cibulí

Foto: Milan Malíček, Právo

Toast s uzenou kachnou

INGREDIENCE:
200 g šalotky (nebo jiná cibule)60 g vinného octa
70 g cukru 10 g olivového oleje
Na toast:mikrogreens neboli klíčky
160 g uzené kachny chleba podle chuti (toastový, celozrnný)
80 g kachní paštiky máslo k opečení chleba

POSTUP:

  1. Karamelizovaná cibule: Cibuli nakrájejte na tenké plátky a orestujte ji na oleji dozlatova. Zalijte vinným octem, přidejte cukr a za častého míchání vařte na mírném ohni 30 minut, až získá konzistenci džemu.
  2. Toast: Chléb opečte na másle z obou stran dokřupava, nechte vychladnout a potřete ho paštikou.
  3. Další vrstvu vytvoří karamelizovaná cibule. Na ni naaranžujte kachní maso nakrájené na tenké plátky. Navrch ozdobte klíčky.

Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví

Vánoce

Krevety v kari omáčce

Foto: Milan Malíček, Právo

Krevety v kari omáčce

INGREDIENCE:
20 krevet (střední velikost) olej na smažení
100 g tempurového těsta (viz předchozí recept) sůl
Na kari omáčku:100 g majonézy
200 g kondenzovaného mléka dle chuti chilli paprička
100 g kari pasty limetová šťáva
K podávání: daikon (bílá ředkev)nať koriandru
limetová kůra vařená quinoa

POSTUP:

  1. Očištěné krevety nakrájejte na větší kousky, obalte je v tempuře a usmažte (stejně jako květák v předchozím receptu).
  2. Přendejte je do misky s kari omáčkou a důkladně promíchejte.
  3. Kari omáčka: V hrnci orestujte kari pastu, přidejte 60 ml vody a přendejte nad páru. Přidejte ostatní přísady a v parní lázni míchejte metličkou do zhoustnutí.
  4. Servis: Oloupanou bílou ředkev nakrájejte na tenké proužky, položte na talíř, na ni navršte kari krevety a vše posypte nastrouhanou limetkovou kůrou, nasekaným koriandrem a quinoou.

Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: The Bistro

Související témata:
Tapas

Výběr článků

Načítám