Článek
Květáková tempura s česnekovou omáčkou
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 hlava květáku | sůl a olej na smažení |
Na tempuru: | |
100 g hladké mouky | 100 ml ledové vody |
1 vejce | sůl |
2 g suché kurkumy | pepř |
Na česnekovou omáčku: | |
200 g řeckého jogurtu | 5 g česneku |
100 g smetanového sýra | 10 g bylinkových natí (petržel, koriandr, pískavice), sůl |
POSTUP:
- Očištěný květák: Rozeberte jej na malé růžičky a osolte je.
- Tempura: Smíchejte mouku a vejce, postupně přidávejte ledovou vodu a metličkou šlehejte. Je těsto příliš husté? Přilijte trochu vody.
- Přimíchejte sůl, pepř a kurkumu pro barvu. Růžičky květáku obalte v těstíčku, poté je vkládejte do oleje rozpáleného na 170 °C (využijte pánev nebo fritézu) a usmažte.
- Hotové rozložte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.
- Omáčka: Metličkou prošlehejte řecký jogurt se sýrem, přidejte nasekané bylinky a utřený česnek. Jemně osolte.
TIP: Stejným způsobem jako květák můžete připravit i krevety. Očistěte je (zbavte krunýře, hlaviček, střívka ve hřbetu, ocásek ponechte). Obalte je v tempuře a poté ještě v panko strouhance, na závěr usmažte.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Ceviche
Ceviche (čte se seviče) je kuchařská technika původem z Jižní Ameriky. Kousky syrové ryby se marinují v citronové nebo limetové šťávě, tím se tzv. uvaří. Pak se dále dochucují kořením, bylinkami a kombinují s cibulí či zeleninou.
INGREDIENCE: | |
---|---|
280 g mořského vlka nebo dorady (očištěný filet) | 20 g pažitky |
200 g salátové okurky | 4 cherry rajčátka |
20 g nati koriandru | sůl |
Na marinádu: | 50 g olivového oleje |
20 g zázvoru | 10 g sójové omáčky |
70 g čerstvé šťávy z limetky | 20 g rybí omáčky |
2 g chilli papričky | 15 g cukru |
POSTUP:
- Syrovou rybu nakrájejte na kostičky 2x2 cm, okurku oloupejte a zbavte jádřince a nakrájejte na malé plátky, natě nasekejte nadrobno. Rajčata nakrájejte na čtvrtky.
- Marináda: Všechny ingredience rozmixujte v mixéru a přeceďte přes sítko.
- Dokončení: Kousky ryby promíchejte s marinádou a nechte 5 minut odstát. Pak přidejte všechny zbylé přísady, promíchejte a podávejte.
Recepty od babičky ze Slovenska
Toast s uzenou kachnou a karamelizovanou cibulí
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g šalotky (nebo jiná cibule) | 60 g vinného octa |
70 g cukru | 10 g olivového oleje |
Na toast: | mikrogreens neboli klíčky |
160 g uzené kachny | chleba podle chuti (toastový, celozrnný) |
80 g kachní paštiky | máslo k opečení chleba |
POSTUP:
- Karamelizovaná cibule: Cibuli nakrájejte na tenké plátky a orestujte ji na oleji dozlatova. Zalijte vinným octem, přidejte cukr a za častého míchání vařte na mírném ohni 30 minut, až získá konzistenci džemu.
- Toast: Chléb opečte na másle z obou stran dokřupava, nechte vychladnout a potřete ho paštikou.
- Další vrstvu vytvoří karamelizovaná cibule. Na ni naaranžujte kachní maso nakrájené na tenké plátky. Navrch ozdobte klíčky.
Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví
Krevety v kari omáčce
INGREDIENCE: | |
---|---|
20 krevet (střední velikost) | olej na smažení |
100 g tempurového těsta (viz předchozí recept) | sůl |
Na kari omáčku: | 100 g majonézy |
200 g kondenzovaného mléka | dle chuti chilli paprička |
100 g kari pasty | limetová šťáva |
K podávání: daikon (bílá ředkev) | nať koriandru |
limetová kůra | vařená quinoa |
POSTUP:
- Očištěné krevety nakrájejte na větší kousky, obalte je v tempuře a usmažte (stejně jako květák v předchozím receptu).
- Přendejte je do misky s kari omáčkou a důkladně promíchejte.
- Kari omáčka: V hrnci orestujte kari pastu, přidejte 60 ml vody a přendejte nad páru. Přidejte ostatní přísady a v parní lázni míchejte metličkou do zhoustnutí.
- Servis: Oloupanou bílou ředkev nakrájejte na tenké proužky, položte na talíř, na ni navršte kari krevety a vše posypte nastrouhanou limetkovou kůrou, nasekaným koriandrem a quinoou.
Oblíbené asijské omáčky, které obohatí váš jídelníček
Může se vám hodit na Firmy.cz: The Bistro