Článek
Celestýnské nudle
INGREDIENCE |
---|
1 vejce |
75 g polohrubé mouky |
150 ml mléka |
špetka soli |
špetka muškátového oříšku |
špetka prášku do pečiva |
olej na smažení |
POSTUP:
- Všechny přísady rozšlehejte (ručním šlehačem) na těsto palačinkové konzistence.
- Na pánvičce (nejlépe s nepřilnavým dnem) jenom mírně potřené olejem usmažte palačinky. Vychladlé stočte do ruličky a nakrájejte na proužky.
Celestýnské nudle jsou opravdu vlastně nakrájené palačinky. Používají se jako vložka do vývarů, výborně chutnají i nasladko posypané třeba mletým mákem s cukrem nebo nastrouhaným tvarohem a přelité rozpuštěným máslem. Slanou variantu (do těsta můžete přidat nakrájenou pažitku nebo petrželku) lze podávat i k omáčkám s masem.
Česká a moravská kuchyně v duchu tradic
Bramborové placky
INGREDIENCE |
---|
1 kg brambor uvařených ve slupce |
60 g másla |
200 g hrubé mouky |
2 vejce |
2 rovné lžičky soli |
sádlo na smažení (olej) |
POSTUP:
- Vychladlé uvařené brambory nastrouhejte najemno (na "mrkvovém" struhadle), spojte s ostatními surovinami a vypracujte pevné těsto.
- Rozválejte ho na plát a vykrajujte placičky. Usmažte je na rozpálené pánvi se sádlem z obou stran dozlatova.
Denis Wágner podává bramborové placky jako přílohu ke kachně se zelím. Placky mají samozřejmě i mnoho dalších možností využití (s uzeným a špenátem, s pečeným kuřetem ap.) včetně sladké varianty, např. s tvarohem a povidly.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Strapačky
INGREDIENCE |
---|
1 kg brambor |
5 vajec |
250 g polohrubé pšeničné mouky |
sůl |
lžička sádla nebo másla |
POSTUP:
- Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a ještě je lehce rozmixujte (ne na úplnou kaši). Slijte vodu.
- V míse vypracujte z brambor a ostatních přísad vláčné těsto, ani řídké, ani příliš husté.
- Přes síto na halušky s velkými otvory protlačujte těsto do vroucí osolené vody a vařte, dokud strapačky nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte, nechte okapat a promíchejte s trochou sádla nebo másla, aby se nelepily k sobě.
Strapačky báječně chutnají se zelím a osmaženou cibulkou. Dobrým uzeným také nic nepokazíte. Jindy je můžete promíchat s brynzou a vyškvařenou slaninou.
Špekové knedlíky
INGREDIENCE |
---|
8 starších rohlíků (1-2 dny staré) |
100 g anglické slaniny nebo uzeného špeku |
3 vejce |
60 g hrubé mouky |
200 ml mléka |
1 větší cibule |
1 lžíce sádla |
sůl a pepř |
petrželka a pažitka |
POSTUP:
- Rohlíky nakrájené na kostičky rozložte na plech a vložte do předehřáté trouby na 60 °C na 25 minut.
- Anglickou slaninu nebo špek restujte zvolna na sádle spolu s cibulí nakrájenou najemno 15 minut.
- Kostičky přendejte do mísy a přelijte polovinou vlažného mléka.
- V druhé míse smíchejte zbytek mléka s vejci a za stálého míchání přidávejte mouku. Osolte a opepřete a přidejte ke kostičkám z rohlíků. Nakonec přidejte nasekanou pažitku a petrželku, vše promíchejte a nechte těsto odpočinout (20 minut).
- Vypracujte kulaté knedlíky o průměru 4-5 cm a uvařte je v páře: „Já do velkého kastrolu naliju půl litru vařící vody, na dno položím napařováček, na něj rozložím knedlíky a pod poklicí je vařím 21 minut, potom vyndám a propíchnu vidličkou, aby z nich odešla pára,“ radí šéfkuchař, který servíruje špekové knedlíky nejen k vynikajícímu guláši.
Recepty, které oceníte při hubnutí
Karlovarské muffiny
INGREDIENCE |
---|
800 g bílého pečiva |
5 vajec |
300 g hrubé mouky |
500 ml mléka |
špetka muškátového květu |
sůl |
petrželová nať |
POSTUP:
- Pečivo nakrájejte na kostičky, nechte je proschnout, poté navlhčete mlékem.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte metličkou s mlékem, muškátem, solí a moukou, vytvoříte tak hladké těstíčko.
- Ke kostičkám pečiva přidejte nasekanou čerstvou petrželku a těstíčko, vše lehce promíchejte a nakonec opravdu opatrně přidejte sníh vyšlehaný z bílků.
- Těstem naplňte silikonové formy na muffiny střední velikosti a dejte je vařit na 18-20 minut tak, že naplněné formičky rozložíte na hlubší plech, zhruba do poloviny zalijete horkou vodou a vložíte do trouby na 180 °C.
V restauraci Talíř si pochutnáte na karlovarských muffinech se svíčkovou a brusinkami.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Talíř
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky