Hlavní obsah

Recepty na báječné přílohy trochu jinak

Brambory? Rýže? Proč ne, naše dnešní přílohy však budou přece jen o trochu složitější. Zaměřil se na ně šéfkuchař pražské restaurace Talíř Denis Wágner.

Foto: František Petrák

Celestýnské nudle

Článek

Celestýnské nudle

INGREDIENCE
1 vejce
75 g polohrubé mouky
150 ml mléka
špetka soli
špetka muškátového oříšku
špetka prášku do pečiva
olej na smažení

POSTUP:

  1. Všechny přísady rozšlehejte (ručním šlehačem) na těsto palačinkové konzistence.
  2. Na pánvičce (nejlépe s nepřilnavým dnem) jenom mírně potřené olejem usmažte palačinky. Vychladlé stočte do ruličky a nakrájejte na proužky.

Celestýnské nudle jsou opravdu vlastně nakrájené palačinky. Používají se jako vložka do vývarů, výborně chutnají i nasladko posypané třeba mletým mákem s cukrem nebo nastrouhaným tvarohem a přelité rozpuštěným máslem. Slanou variantu (do těsta můžete přidat nakrájenou pažitku nebo petrželku) lze podávat i k omáčkám s masem.

Česká a moravská kuchyně v duchu tradic

Recepty

Bramborové placky

Foto: František Petrák

Bramborové placky

INGREDIENCE
1 kg brambor uvařených ve slupce
60 g másla
200 g hrubé mouky
2 vejce
2 rovné lžičky soli
sádlo na smažení (olej)

POSTUP:

  1. Vychladlé uvařené brambory nastrouhejte najemno (na "mrkvovém" struhadle), spojte s ostatními surovinami a vypracujte pevné těsto.
  2. Rozválejte ho na plát a vykrajujte placičky. Usmažte je na rozpálené pánvi se sádlem z obou stran dozlatova.

Denis Wágner podává bramborové placky jako přílohu ke kachně se zelím. Placky mají samozřejmě i mnoho dalších možností využití (s uzeným a špenátem, s pečeným kuřetem ap.) včetně sladké varianty, např. s tvarohem a povidly.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Strapačky

Foto: František Petrák

Strapačky

INGREDIENCE
1 kg brambor
5 vajec
250 g polohrubé pšeničné mouky
sůl
lžička sádla nebo másla

POSTUP:

  1. Syrové brambory oloupejte, nastrouhejte najemno a ještě je lehce rozmixujte (ne na úplnou kaši). Slijte vodu.
  2. V míse vypracujte z brambor a ostatních přísad vláčné těsto, ani řídké, ani příliš husté.
  3. Přes síto na halušky s velkými otvory protlačujte těsto do vroucí osolené vody a vařte, dokud strapačky nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte, nechte okapat a promíchejte s trochou sádla nebo másla, aby se nelepily k sobě.

Strapačky báječně chutnají se zelím a osmaženou cibulkou. Dobrým uzeným také nic nepokazíte. Jindy je můžete promíchat s brynzou a vyškvařenou slaninou.

Špekové knedlíky

Foto: František Petrák

Špekové knedlíky

INGREDIENCE
8 starších rohlíků (1-2 dny staré)
100 g anglické slaniny nebo uzeného špeku
3 vejce
60 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 větší cibule
1 lžíce sádla
sůl a pepř
petrželka a pažitka

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájené na kostičky rozložte na plech a vložte do předehřáté trouby na 60 °C na 25 minut.
  2. Anglickou slaninu nebo špek restujte zvolna na sádle spolu s cibulí nakrájenou najemno 15 minut.
  3. Kostičky přendejte do mísy a přelijte polovinou vlažného mléka.
  4. V druhé míse smíchejte zbytek mléka s vejci a za stálého míchání přidávejte mouku. Osolte a opepřete a přidejte ke kostičkám z rohlíků. Nakonec přidejte nasekanou pažitku a petrželku, vše promíchejte a nechte těsto odpočinout (20 minut).
  5. Vypracujte kulaté knedlíky o průměru 4-5 cm a uvařte je v páře: „Já do velkého kastrolu naliju půl litru vařící vody, na dno položím napařováček, na něj rozložím knedlíky a pod poklicí je vařím 21 minut, potom vyndám a propíchnu vidličkou, aby z nich odešla pára,“ radí šéfkuchař, který servíruje špekové knedlíky nejen k vynikajícímu guláši.

Recepty, které oceníte při hubnutí

Recepty

Karlovarské muffiny

Foto: František Petrák

Karlovarské muffiny

INGREDIENCE
800 g bílého pečiva
5 vajec
300 g hrubé mouky
500 ml mléka
špetka muškátového květu
sůl
petrželová nať

POSTUP:

  1. Pečivo nakrájejte na kostičky, nechte je proschnout, poté navlhčete mlékem.
  2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte metličkou s mlékem, muškátem, solí a moukou, vytvoříte tak hladké těstíčko.
  3. Ke kostičkám pečiva přidejte nasekanou čerstvou petrželku a těstíčko, vše lehce promíchejte a nakonec opravdu opatrně přidejte sníh vyšlehaný z bílků.
  4. Těstem naplňte silikonové formy na muffiny střední velikosti a dejte je vařit na 18-20 minut tak, že naplněné formičky rozložíte na hlubší plech, zhruba do poloviny zalijete horkou vodou a vložíte do trouby na 180 °C.

V restauraci Talíř si pochutnáte na karlovarských muffinech se svíčkovou a brusinkami.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Talíř

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám