Článek
Pečená kachna
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 kachny (nebo 1 kachna a 500 g vepřové plece + 500 g vepřového sádla) | sůl |
2 jablka | kmín |
2 cibule | příloha podle chuti - knedlík a zelí, může být i rýže |
(3 pomeranče + 1 lžíce medu) |
POSTUP:
- Kachny očistěte. Plec nakrájejte na větší kusy, sádlo na malé kostky. Vše dobře prosolte, kachnu pečlivě i zevnitř.
- Do každé kachny vložte celé jablko a celou oloupanou cibuli. Posypejte kmínem a dejte do většího pekáče. Podlijte mírně vodou, přikryjte druhým pekáčem (nebo alobalem) a pečte v troubě 3 hodiny při 160 °C.
- Průběžně kontrolujte a přelévejte výpekem. Je-li třeba, doplňte vodu. Po třech hodinách pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Na závěr můžete dát maso na pět minut pod gril.
TIP: Kachnu k obědu s částí výpeku (nemastnou šťávou zespodu) přendejte do menšího pekáčku, přelijte šťávou z pomerančů smíchanou s medem a nechte pod grilem dalších pět minut. Z druhé kachny můžete oddělit křupavou kůžičku a přidat ji při podávání k porcím pečené kachny, v dalších receptech ji už nevyužijete.
Příprava na další recepty:
- Ostatní maso odložte stranou a na další jídla ho připravte hned po obědě, s nakládáním nečekejte.
- Maso upečené v receptu na pečenou kachnu přeceďte do druhého pekáče. Oberte ho z kostí (kosti nevyhazujte, odložte si je). Natrhejte jej vidličkou na proužky a rozdělte na tři části - jednu tučnou a dvě libové.
- Z jedné připravíte rillettes, kde použijete libové i tučné kousky, z druhé plněné tortilly a ze třetí burgery.
Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich
Burger s trhaným masem
INGREDIENCE: | |
---|---|
300 g trhaného masa | |
Na marinádu: | |
2 lžíce oleje | lžička sladké papriky |
1 lžička rybí omáčky | špetka pepře a chilli dle chuti |
1 lžíce sójové omáčky | |
K podávání: | |
4 burgerové bulky | 2 nakládané okurky |
rajče | 4 volská oka (nemusí být) |
2 cibule | |
Na dip: | |
4 lžíce bílého jogurtu | 1 lžíce hořčice |
2 lžíce majonézy | podle chuti sůl |
1 lžička sladké papriky | citronová šťáva |
3 lžíce kečupu | cukr |
POSTUP:
- Všechny suroviny na marinádu prošlehejte metličkou a smíchejte s čerstvě upečeným natrhaným masem. Maso v uzavřené misce odložte do druhého dne do lednice.
- Před podáváním si připravte dip (rozmíchejte všechny přísady metličkou).
- Rozpečte burgerové housky krátce pod grilem (rozkrojenou stranou nahoru) nebo na pánvi (rozkrojenou stranou dolů).
- Spodní půlku bulky potřete dipem, na něj položte trhané maso, plátek rajčete, plátky okurky, kolečka cibule a rukolu. Nakonec přidejte druhou dávku dipu, volská oka a burgery přiklopte.
Recepty na jídla, která zahřejí
Maso v tortille
INGREDIENCE: | |
---|---|
trhané maso (cca 200-300 g) | |
Na marinádu: | |
3 lžíce oleje | sůl |
2 lžíce limetové šťávy | 1 lžíce medu |
2 lžíce kečupu | nasekané jalapeňos (podle chuti) |
1/2 lžičky mletého římského kmínu (cumin) | |
K podávání: | |
4 velké tortilly (nebo 8 malých) | velká hrst koriandrové nati |
150 g čedaru | červená cibule |
zelený salát | dip z bílého jogurtu nebo zakysané smetany a česneku |
nakládané jalapeňos podle chuti | (zelenina podle chuti a sezony: rajčata, papriky, kukuřice, květák) |
POSTUP:
- Všechny suroviny na marinádu prošlehejte metličkou a smíchejte s čerstvě upečeným natrhaným masem.
- Maso v uzavřené misce odložte na den až dva do lednice.
- Před podáváním pokryjte tortilly masem a také nastrouhaným čedarem. Nechte je otevřené a zapečte pod grilem (2 minuty) nebo v mikrovlnce tak, aby se sýr roztekl, ale nevytvořil vysušenou krustu.
- Poté je naplňte dalšími přísadami, přičemž jogurtový dip podávejte zvlášť.
TIP: Do jogurtového dipu rozmačkejte avokádo. Tortilly vybízejí k fantazii. Můžete také vyzkoušet placku naplněnou míchanými vajíčky a ostatními přísadami. Nebo třeba trhaným masem a zeleninou naplňte nejen tortilly, ale jakékoli placky včetně palačinek.
Recepty, se kterými zrychlíte spalování
Rillettes
O rillettes (čti rijet) se hovoří jako o francouzském receptu, ale jeho obdobu dobře známe i z české kuchyně. Jde o upečené maso zalité sádlem v zavařovacích sklenicích (vepřové, husí, kachní, kančí). A to se u nás dělalo dříve běžně, hlavně při zabijačkách, aby se maso déle uchovalo. Jen Francouzi přidávají při pečení k masu bílé víno.
INGREDIENCE: | |
---|---|
trhané maso | sůl |
výpek sebraný z povrchu (co nejmastnější) | pepř |
POSTUP:
- Trhané maso opepřete, případně dosolte. Napěchujte jej do zavařovacích skleniček a zalijte veškerým sádlem z povrchu.
- Nevadí, když v něm zůstane i trocha šťávy. Sádlo je lehčí, vyplave na povrch, tím spodní část rillettes zakonzervuje.
- Celý obsah by měl být horký, pokud tomu tak není, raději sklenky ještě zavařte. Nepotřebujete k tomu ani speciální hrnec, stačí, když obyčejný kastrol vyložíte utěrkou, na ni postavíte uzavřené skleničky, zalijete je horkou vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. Hrnec poté zakryjte a velmi pomalu zavařujte asi patnáct minut.
- Hotové rillettes nechte vychladnout, pak je uložte do lednice. Vydrží dva i více týdnů. Výborně chutnají na chlebu s cibulí, můžete přidat i hořčici, česnek, okurky či nakládaný květák.
Poctivé recepty z českých superpotravin
Pekáčová polévka
Co udělat se zbylým výpekem a obranými kostmi? Přece polévku!
- Do pekáče se zbytkem výpeku vlijte litr horké vody, vraťte pouze obrané (ne okousané) kosti a kousek masa.
- Přidejte kořenovou zeleninu, cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list a sůl. Můžete přisypat také hrst žampionů nebo sušených hub.
- Nechte povařit, doplňte petrželkou a libečkem. Zvlášť uvařte nudle nebo jinou zavářku, jako je těstovinová rýže, noky nebo třeba kuskus.
TIP: Naše recepty jsou z kachny, můžete pracovat ale i s krůtou, vepřovým nebo kombinací mas.
Recepty ze švestek, hrušek a jablek
Může se vám hodit na Zboží.cz: Česká kuchyně, Maso a grilování