Hlavní obsah

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Aktualizováno

Slavnostní oběd na neděli a k tomu tři rychlá jídla a polévka jako bonus. Důkaz, že vařit se dá chutně i s minimálním úsilím a maximální úsporou času.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pečená kachna

Foto: Profimedia.cz

Pečená kachna

INGREDIENCE:
2 kachny (nebo 1 kachna a 500 g vepřové plece + 500 g vepřového sádla) sůl
2 jablka kmín
2 cibule příloha podle chuti - knedlík a zelí, může být i rýže
(3 pomeranče + 1 lžíce medu)

POSTUP:

  1. Kachny očistěte. Plec nakrájejte na větší kusy, sádlo na malé kostky. Vše dobře prosolte, kachnu pečlivě i zevnitř.
  2. Do každé kachny vložte celé jablko a celou oloupanou cibuli. Posypejte kmínem a dejte do většího pekáče. Podlijte mírně vodou, přikryjte druhým pekáčem (nebo alobalem) a pečte v troubě 3 hodiny při 160 °C.
  3. Průběžně kontrolujte a přelévejte výpekem. Je-li třeba, doplňte vodu. Po třech hodinách pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte dozlatova. Na závěr můžete dát maso na pět minut pod gril.

TIP: Kachnu k obědu s částí výpeku (nemastnou šťávou zespodu) přendejte do menšího pekáčku, přelijte šťávou z pomerančů smíchanou s medem a nechte pod grilem dalších pět minut. Z druhé kachny můžete oddělit křupavou kůžičku a přidat ji při podávání k porcím pečené kachny, v dalších receptech ji už nevyužijete.

Příprava na další recepty:

  1. Ostatní maso odložte stranou a na další jídla ho připravte hned po obědě, s nakládáním nečekejte.
  2. Maso upečené v receptu na pečenou kachnu přeceďte do druhého pekáče. Oberte ho z kostí (kosti nevyhazujte, odložte si je). Natrhejte jej vidličkou na proužky a rozdělte na tři části - jednu tučnou a dvě libové.
  3. Z jedné připravíte rillettes, kde použijete libové i tučné kousky, z druhé plněné tortilly a ze třetí burgery.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty

Burger s trhaným masem

Foto: Profimedia.cz

Burger s trhaným masem

INGREDIENCE:
300 g trhaného masa
Na marinádu:
2 lžíce oleje lžička sladké papriky
1 lžička rybí omáčky špetka pepře a chilli dle chuti
1 lžíce sójové omáčky
K podávání:
4 burgerové bulky 2 nakládané okurky
rajče 4 volská oka (nemusí být)
2 cibule
Na dip:
4 lžíce bílého jogurtu 1 lžíce hořčice
2 lžíce majonézy podle chuti sůl
1 lžička sladké papriky citronová šťáva
3 lžíce kečupu cukr

POSTUP:

  1. Všechny suroviny na marinádu prošlehejte metličkou a smíchejte s čerstvě upečeným natrhaným masem. Maso v uzavřené misce odložte do druhého dne do lednice.
  2. Před podáváním si připravte dip (rozmíchejte všechny přísady metličkou).
  3. Rozpečte burgerové housky krátce pod grilem (rozkrojenou stranou nahoru) nebo na pánvi (rozkrojenou stranou dolů).
  4. Spodní půlku bulky potřete dipem, na něj položte trhané maso, plátek rajčete, plátky okurky, kolečka cibule a rukolu. Nakonec přidejte druhou dávku dipu, volská oka a burgery přiklopte.

Recepty na jídla, která zahřejí

Recepty

Maso v tortille

Foto: Profimedia.cz

Maso v tortille

INGREDIENCE:
trhané maso (cca 200-300 g)
Na marinádu:
3 lžíce oleje sůl
2 lžíce limetové šťávy 1 lžíce medu
2 lžíce kečupu nasekané jalapeňos (podle chuti)
1/2 lžičky mletého římského kmínu (cumin)
K podávání:
4 velké tortilly (nebo 8 malých)velká hrst koriandrové nati
150 g čedaru červená cibule
zelený salát dip z bílého jogurtu nebo zakysané smetany a česneku
nakládané jalapeňos podle chuti (zelenina podle chuti a sezony: rajčata, papriky, kukuřice, květák)

POSTUP:

  1. Všechny suroviny na marinádu prošlehejte metličkou a smíchejte s čerstvě upečeným natrhaným masem.
  2. Maso v uzavřené misce odložte na den až dva do lednice.
  3. Před podáváním pokryjte tortilly masem a také nastrouhaným čedarem. Nechte je otevřené a zapečte pod grilem (2 minuty) nebo v mikrovlnce tak, aby se sýr roztekl, ale nevytvořil vysušenou krustu.
  4. Poté je naplňte dalšími přísadami, přičemž jogurtový dip podávejte zvlášť.

TIP: Do jogurtového dipu rozmačkejte avokádo. Tortilly vybízejí k fantazii. Můžete také vyzkoušet placku naplněnou míchanými vajíčky a ostatními přísadami. Nebo třeba trhaným masem a zeleninou naplňte nejen tortilly, ale jakékoli placky včetně palačinek.

Recepty, se kterými zrychlíte spalování

Recepty

Rillettes

O rillettes (čti rijet) se hovoří jako o francouzském receptu, ale jeho obdobu dobře známe i z české kuchyně. Jde o upečené maso zalité sádlem v zavařovacích sklenicích (vepřové, husí, kachní, kančí). A to se u nás dělalo dříve běžně, hlavně při zabijačkách, aby se maso déle uchovalo. Jen Francouzi přidávají při pečení k masu bílé víno.

Foto: Petr Horník, Právo

Rillettes

INGREDIENCE:
trhané maso sůl
výpek sebraný z povrchu (co nejmastnější)pepř

POSTUP:

  1. Trhané maso opepřete, případně dosolte. Napěchujte jej do zavařovacích skleniček a zalijte veškerým sádlem z povrchu.
  2. Nevadí, když v něm zůstane i trocha šťávy. Sádlo je lehčí, vyplave na povrch, tím spodní část rillettes zakonzervuje.
  3. Celý obsah by měl být horký, pokud tomu tak není, raději sklenky ještě zavařte. Nepotřebujete k tomu ani speciální hrnec, stačí, když obyčejný kastrol vyložíte utěrkou, na ni postavíte uzavřené skleničky, zalijete je horkou vodou tak, aby byly do poloviny ponořené. Hrnec poté zakryjte a velmi pomalu zavařujte asi patnáct minut.
  4. Hotové rillettes nechte vychladnout, pak je uložte do lednice. Vydrží dva i více týdnů. Výborně chutnají na chlebu s cibulí, můžete přidat i hořčici, česnek, okurky či nakládaný květák.

Poctivé recepty z českých superpotravin

Recepty

Pekáčová polévka

Foto: Profimedia.cz

Pekáčová polévka

Co udělat se zbylým výpekem a obranými kostmi? Přece polévku!

  1. Do pekáče se zbytkem výpeku vlijte litr horké vody, vraťte pouze obrané (ne okousané) kosti a kousek masa.
  2. Přidejte kořenovou zeleninu, cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, jeden bobkový list a sůl. Můžete přisypat také hrst žampionů nebo sušených hub.
  3. Nechte povařit, doplňte petrželkou a libečkem. Zvlášť uvařte nudle nebo jinou zavářku, jako je těstovinová rýže, noky nebo třeba kuskus.

TIP: Naše recepty jsou z kachny, můžete pracovat ale i s krůtou, vepřovým nebo kombinací mas.

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Česká kuchyně, Maso a grilování

Související témata:

Výběr článků

Načítám