Článek
Plněná zelenina
INGREDIENCE |
---|
8 špalíků cukety nebo 4 papriky |
Náplň 1: |
200 g vařené rýže |
200 g nastrouhané mrkve |
nastrouhaný sýr |
vejce |
sůl |
Náplň 2: |
200 g tvarohu |
200 g brynzy nebo fety (ev. balkánský sýr) |
2 vejce |
česnek, bylinky dle chuti |
POSTUP:
- Smícháním surovin vytvořte vybranou náplň.
- Směsí naplňte buď špalíky cuket, do kterých jste vydlabali „misky“, nebo papriky.
- Pečte v troubě na 190 °C. Před koncem pečení můžete posypat nastrouhaným sýrem i povrch a ještě zapéct.
TIPY:
- Tvarohovou či rýžovou náplní můžete naplnit a zapékat i lodičky z lilku, zelné závitky nebo žampiony.
- Náplně je samozřejmě možné obměňovat, použít quinou, kuskus v kombinaci se zeleninou a bylinkami, doplnit sýrem či jogurtovým dipem.
- V úvahu připadá i rychlá nepečená varianta, v tom případě vynechejte vejce, místo něj můžete přidat avokádo a směsí plnit papriky, vydlabaná rajčata, okurkové špalíčky ap.
Recepty z tradičních zimních surovin
Tukožroutská polévka
Před časem se stala hitem. Stačí navařit hrnec zeleninové polévky na týden a váha letí dolů. Bohužel i tento zázrak má svá úskalí. Tělo může odčerpávat energii nejen z tukových rezerv, ale i ze svalů. Nedostatek bílkovin a sacharidů se projeví únavou, může dojít i k poruše metabolismu.
Jestliže však z této polévky uděláte součást redukčního jídelníčku a budete v rozumné míře současně jíst i další potřebné živiny (k snídani ovesné vločky či kousek celozrnného pečiva, k obědu obden navíc rybu nebo porci masa, k večeři jogurt, tvaroh ap.), stane se vynikajícím pomocníkem. Pročistí střeva, dodá tekutinu, vlákninu i řadu vitaminů a minerálů.
INGREDIENCE | |
---|---|
1 menší hlávka bílého zelí | menší plechovka loupaných rajčat |
6 středních cibulí | pár růžiček brokolice |
2 papriky | 2 kostky zeleninového bujónu (nemusí být) |
1 menší cuketa | 2 lžíce olivového oleje |
1 svazek řapíkatého celeru | sůl |
500 g mrkve | zelené natě, bylinky a koření, ev. i houby dle chuti |
POSTUP:
- Zeleninu očistěte, nakrájejte a vložte ji do velkého hrnce (zatím bez rajčat).
- Zalijte ji vodou tak, aby byla ponořená, osolte. Přiveďte k varu a zvolna vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 20 minut. Nakonec přidejte rajčata a bujón. Ještě chvilku vařte.
- Hotovou polévku dochuťte a doplňte „zeleným“. V dalších dnech, až si ji budete ohřívat, můžete přidat brokolici nebo květák, žampiony, fazolky, hrášek.
Tip: Ještě vroucí polévku nalijte do zavařovaček a ihned uzavřete. Tak déle vydrží a budete mít připravené jednotlivé porce na další dny. Část polévky lze rozmixovat na krém.
Recepty na výživné polévky pro zahřátí
Drůbeží roláda se špenátem
INGREDIENCE |
---|
1 vykostěné kuře nebo 1 kg krůtích prsou |
Náplň: |
300 g kvalitního mraženého špenátu (ještě lepší je čerstvý) |
1 cibule |
4 stroužky česneku |
4 lžíce olivového oleje |
hrst slunečnicových semínek |
malý šálek mléka |
2 vejce |
sůl |
POSTUP:
- Maso rozklepejte a osolte.
- Připravte si náplň: Cibuli nakrájenou na kostičky orestujte na oleji, přidejte slunečnicová semínka a ještě chvilku restujte. Přidejte povolený špenát (čerstvý důkladně vyperte, osušte a nasekejte), podlijte mlékem, osolte a duste, až se vydusí tekutina.
- Odstavte z plotny a přimíchejte vejce a drcený česnek. Špenátem naplňte maso, zaviňte roládu, svažte ji potravinářským provázkem a položte do zapékací mísy vytřené olejem.
- Mírně podlijte a upečte dozlatova, přibližně 45 min. na 180 °C, zpočátku na 30 minut roládu zakryjte alobalem, dopékejte na barvu odkrytou.
- Během pečení hlídejte, aby se zcela nevypekla tekutina, podle potřeby podlijte horkou vodou. Roláda výborně chutná teplá i studená.
TIPY:
- Aby se maso nepřichytilo ke dnu, můžete zapékací mísu nebo pekáček vyložit kolečky cibule nebo listy zelí či kapusty, pórkem, plátky cukety i směsí jakékoli zeleniny.
- K náplni lze přidat i nakrájená vejce natvrdo nebo maso před plněním pokrýt plátky sýru.
- U stolu se schází celá rodina. Dietáři si hlídají své porce a zůstanou u zeleniny, nedietáři si jako přílohu dopřejí bramborové knedlíky nebo kaši.
Ryba se zeleninou
INGREDIENCE |
---|
1 kg rybích filetů (treska, losos, ryba sv. Petra, candát…) |
1 kg zeleniny podle chuti (směs: mrkev, fazolky, brokolice, zelený hrášek, pórek, cibule, rajčata, květák, cuketa, lilek) |
sůl |
bylinky: tymián, rozmarýn, šalvěj |
4 lžíce dobrého oleje (olivový, dýňový, hořčičný ap.) |
citron k podávání |
POSTUP:
Rybí filety zbavené kostí dobře osolte. Pokud budete připravovat menší rybu, např. makrelu, stačí ji vykuchat, očistit a nechat vcelku. Zeleninu očistěte a nakrájejte. Zvolte možnost, jak pokrm připravit:
- Papillote. Metoda pečení pokrmu v papíru, při níž ryba zůstane velmi šťavnatá. Můžete udělat jednu velkou papillotu nebo balíček pro každého strávníka zvlášť. Rozviňte pečicí papír a doprostřed naskládejte zeleninu, přidejte bylinky, osolte. Na zeleninové lůžko položte ryby a vše pokapejte olejem. Papír zabalte, položte na plech a dejte péct do trouby přibližně na 20 minut na 180 °C.
- V alobalu. Alobal je třeba vytřít olejem, teprve potom pokračujte stejně jako v postupu č. 1. Alobal, na rozdíl od papíru, můžete položit i na venkovní gril nad oheň.
- V pekáči v troubě. Postupujte stejně jako v tipu č. 2. Zpočátku pečte pokrm zakrytý, pět minut před koncem ho odklopte, rybu znovu pokapejte olejem a nechte pod grilem zezlátnout povrch. Podávejte s citronem.
Tip: Dopřejte si kvalitní rybu. Ano, mořské jsou drahé, ale nutričně znamenitý oběd vás vyjde na méně peněz než pizza a přibližně stejně jako jídlo v rychlém občerstvení… K rybě se zeleninou výborně pasuje jogurtový dip s bylinkami a česnekem.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje, zdravá strava a diety, Kuchařky a nápoje