Článek
Spicy brownies
Kombinace čokolády a ostré chuti chilli si získává čím dál víc příznivců. Přidejte se k nim!
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g másla | 110 g hladké mouky |
200 g hořké čokolády nebo čokoládových pecek | lžička prášku do pečiva |
3 vejce | špetka soli |
150 g cukru | špetka chilli |
POSTUP:
- Máslo rozpusťte nad párou a nasypejte do něj čokoládové pecky nebo nalámejte čokoládu. Míchejte, až vznikne hladká směs.
- Vejce ušlehejte s cukrem v robotu do světlé pěny, k té pak za stálého míchání přilévejte rozpuštěnou, částečně zchladlou čokoládu.
- Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, solí a chilli. Zlehka přimíchejte do čokoládové směsi.
- Menší pekáček vyložte pečicím papírem a nalijte do něj těsto. Vložte ho do předehřáté trouby a pečte 20 až 25 minut.
- Než brownies vyklopíte, nechte jej ve formě chladnout na mřížce. Po čtvrthodině opatrně vyndejte a nechte vychladnout. Dobře zchladlý korpus se zpevní, teprve potom ho nakrájejte.
TIP: Můžete jej polít čokoládovou polevou, opět se špetkou chilli.
Recepty na sladké dezerty, které potěší nejen na Valentýna
Hovězí s čokoládou
Spojení chutí dobrého masa, červeného vína a čokolády pošle vaše chuťové buňky do gurmánského nebe.
INGREDIENCE: | |
---|---|
1,5 kg hovězích líček (nebo kližky) | špetka chilli |
4 stonky řapíkatého celeru | 1 malá lžička soli |
2 mrkve | snítka tymiánu |
2 lžičky dijonské hořčice | 700 ml suchého červeného vína (burgundské, např. Pinot Noir) |
1 cibule | 20 g másla |
1/2 lžičky černého pepře (čerstvě mletý) | 50 g hladké mouky |
4 bobkové listy | 2 lžíce olivového oleje |
POSTUP:
- Maso nakrájejte na 5cm kostky. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, cibuli nahrubo. Vše dejte do velké mísy s hořčicí, kořením a vínem. Dobře promíchejte, přikryjte, troubu nastavte na 180 °C.
- Obsah misky přeceďte do jiné nádoby, z cedníku vyberte pouze maso. Zeleninu si odložte na později. Maso osušte a poté promíchejte s moukou.
- Ve velkém kastrolu při střední teplotě rozpusťte máslo s olejem. Postupně opékejte hovězí kousky, otáčejte je, a jakmile zhnědnou, vyndejte je do mísy.
- Do výpeku nasypte zeleninu z marinády a také ji orestujte (zhruba po dobu deseti minut), občas promíchejte.
- Do kastrolu vraťte maso, zalijte scezeným, odloženým vínem a přilijte hrnek vroucí vody. Přiveďte k varu, zvolna nechte odvařit část tekutiny. Poté hovězí přikryjte a dejte do trouby zhruba na 4 hodiny nebo do doby, dokud není maso krásně měkké.
- Podle potřeby podlévejte vodou, ale ne příliš, protože maso by se mělo dusit, ne plavat. Když je hovězí dokonalé, vypněte troubu a v omáčce nechte rozpustit rozlámanou čokoládu. Ideální přílohou je bramborová kaše.
TIP: Stejným způsobem můžete připravit i žebra, jen je ponechte v celku. Pokud by nechtěla změknout, uvařte je v papiňáku (s vínem, bez zeleniny) a v troubě pak dopečte se zeleninou.
Sladké retro recepty: na větrníky, punčák, štafetky, ořechové kostky a ovocné košíčky
Pivní muffiny
Pivo ve sladkém dezertu? Věřte nám, že pokud ještě přidáte mátu a ovoce, stanete se s minimálním úsilím kulinární hvězdou.
INGREDIENCE: | |
---|---|
50 g kakaa | 125 ml černého piva |
160 g cukru krystal | 70 g zakysané smetany |
vanilkový cukr | 2 vejce |
125 g hladké mouky | špetka soli |
1 sáček prášku do pečiva | marmeláda dle chuti (rybízová, malinová, fíková) |
1 lžička jedlé sody | zdobení dle fantazie |
125 g másla |
POSTUP:
- Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180 °C. Kakao smíchejte s cukry. Zvlášť promíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou.
- V kastrůlku rozpusťte máslo, stáhněte teplotu na minimum a zašlehejte pivo. Zahřejte pod bod varu, přimíchejte oslazené kakao, poté odstavte z plotýnky a nechte vychladnout.
- V míse rozšlehejte smetanu s vejci a přimíchejte pivní směs. Nakonec důkladně promíchejte s moučnou směsí do hladké konzistence.
- Těstem naplňte košíčky zhruba do třetiny. Do každého vložte lžičku marmelády a dolijte těsto do dvou třetin. Pečte asi dvacet minut na 180 °C.
- Muffiny ozdobte podle fantazie – můžete použít tvarohový krém, čokoládové kousky, mátu, práškový cukr i ovoce.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Popcorn se slaným karamelem
Kdo by do kombinace cukru a soli řekl, že můžou společně tak skvěle chutnat. Ale je to tak.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 balíčky popcornu do mikrovlnky | 40 g másla pokojové teploty |
150 g cukru krupice | lžičky soli (ideálně vločková, maldonská) |
120 ml teplé smetany ke šlehání (33%) |
POSTUP:
- V mikrovlnce připravte popcorn podle návodu na obalu.
- Karamel: Do hlubší pánve nasypte cukr a přidejte dvě lžíce vody. Pozvolna zahřívejte, až začne cukr zlátnout a rozpouštět se. Ideální je změřit teplotu kuchyňským teploměrem, měla by být okolo 170 °C.
- Jakmile se rozpustí a zezlátne, sundejte pánev z plotýnky a metličkou přišlehejte po lžičkách máslo. Opatrně, prská to a směs je vařící!
- Přilijte teplou smetanu, promíchejte a prohřejte. Pánev poté odstavte, přikryjte a karamel nechte částečně vychladnout. Občas promíchejte, aby se netvořil škraloup.
- Nakonec přimíchejte sůl. Pozor, nerozpustí se hned, a tak s ní opatrně. Karamelem přelijte popcorn servírovaný v miskách. Navrch můžete nasypat ještě pár vloček soli.
TIP: Karamelem můžete polít také pusinky, které připravíte podle receptu Josefa Maršálka:
- Ze 100 g bílků a 2 g soli ušlehejte pevný sníh, postupně do něj zašlehávejte 150 gramů krystalového cukru. Hotový sníh nandejte do cukrářského sáčku a vytvořte na pečicím papírem vyloženém plechu pusinky.
- Vložte je do trouby vyhřáté na 90 °C a sušte zhruba 2 hodiny.
- Po usušení je nechte zcela vychladnout, přelijte karamelem a ozdobte ovocem.
Dokonalé párování
Soulad protikladů: Sladké + pálivé (čokoláda + chilli), sladké + slané (slaný karamel, maso s čokoládou), pivo + ovoce (pivní speciály, pivní muffiny, pivní dort).
Tón v tónu: Bílé maso (drůbeží prsa, bílé ryby) + bílé víno, střední (růžové) maso (vepřová panenka, krevety, losos) + růžové víno, červené maso (hovězí, zvěřina) + červené víno.
Recepty na sladké dobroty inspirované starými kuchařkami
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky