Článek
Cibulačka se špekem a libečkem
Cibule má tolik benefitů, že bychom nad ní neměli plakat jen kvůli dráždivým sloučeninám síry, ale i radostí. Podporuje tvorbu kolagenu a keratinu, díky nimž ožije naše pleť a vlasy. Flavonoidy chrání buňky, z nichž konkrétně jeden snižuje riziko infarktu. Vitamin B6 je zase dobrý na nervy, céčko posílí imunitu a cholin vám pomůže zazářit v IQ testech.
INGREDIENCE: | |
---|---|
200 g špeku | sůl |
800 g cibule | černý pepř |
150 ml bílého suchého vína | libeček |
800 ml kuřecího vývaru |
POSTUP:
- Špek nakrájejte na kostky a v kastrolu rozpusťte. Poté kostičky vyjměte a na výpeku orestujte cibuli nakrájenou na plátky silné zhruba 5 mm.
- Restujte, až cibule začne lehce zlátnout. Zalijte vínem, osolte a ochuťte pepřem, a to čerstvě mletým nahrubo. Jakmile se víno vyvaří, přilijte kuřecí vývar. Provařte a nakonec přidejte nasekaný libeček.
TIP: Cibulačku v talířích ozdobte kostičkami vypečeného špeku a podávejte s francouzskou bagetou.
Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře
Krůtí prso plněné bílým zelím s bramborovými šiškami a šalotkou
Hlávkové zelí podpoří naši imunitu díky vitaminu C, kosti a krev zase ocení vitamin K a nervový systém počítá s B6. A k tomu jako bonus kyselina listová, draslík, vápník, železo a hořčík.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na rolky: | |
600 g krůtích prsou | 200 ml svařeného kuřecího vývaru |
10 g slunečnicového oleje | mletý kmín |
140 g bílého hlávkového zelí | sůl |
140 g mrkve | petrželka |
Na šišky: | |
500 g brambor uvařených ve slupce | 1 vejce |
150 g hrubé mouky | 7 g soli |
10 g solamylu | 20 g slunečnicového oleje |
Na marinovanou šalotku: | |
40 g šalotky | 20 g cukru krupice |
40 g vody | řapíkatý celer |
40 g octa z bílého vína |
POSTUP:
- Rolky: Na oleji krátce orestujte zelí a mrkev nakrájené na julien neboli tenké proužky. Osolte, přidejte kmín, sůl a podlijte trochou vody. Chvilku poduste. Vychlaďte a přidejte nasekanou petrželku.
- Krůtí prsa nakrájejte na plátky, naklepejte, osolte. Do středu dejte zeleninu, zarolujte a utáhněte. Svažte provázkem a opečte na oleji ze všech stran dozlatova. Dopečte v troubě při 180 °C doměkka.
- Závitky vyjměte, rozvažte a nakrájejte na plátky. Do výpeku přilijte svařený kuřecí vývar. Provařte a sceďte přes jemný cedník.
- Šišky: Najemno nastrouhané brambory, hrubou mouku, solamyl, vejce a sůl zpracujte na těsto. Z něj rozválejte dlouhé hady a nakrájejte je na 6 cm dlouhé špalky, které naházejte do vroucí osolené vody.
- Když vyplavou na povrch, vyndejte je na plech. Poté je opečte na oleji dozlatova ze všech stran.
- Šalotka: V malém rendlíku uveďte k varu vodu, ocet z bílého vína a cukr. Přidejte na plátky nakrájenou šalotku a 10 sekund povařte.
Recepty, se kterými zrychlíte spalování
Pečené kuřecí prso s kysaným zelím, klobásou, smetanou a bramborami
Kysané zelí si uchovává většinu benefitů syrového zelí. Fermentace k nim navíc přidává i probiotické bakterie, prospěšné pro zdraví střev a imunitní systém. Během kvašení se vytvářejí i enzymy podporující trávení a vstřebávání živin.
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 ks kuřecích prsou s kůží | cukr krupice |
100 g cibule | hladkolistá petrželka |
sůl | černý pepř |
4 g sladké papriky | sůl |
500 g kysaného zelí | 10 g slunečnicového oleje |
40 g slunečnicového oleje | 10 g rukoly |
300 ml kuřecího vývaru | 100 g paprikové klobásy |
200 ml smetany 30% | 300 g malých zámeckých brambor |
POSTUP:
- Kuřecí prsa osolte a opečte na oleji nejprve kůží dolů dozlatova, pak otočte a dopečte v troubě při 160 °C. Na oleji orestujte cibuli dozlatova, přidejte sladkou papriku a krátce zarestujte.
- Přidejte 200 g kysaného zelí se šťávou, kuřecí vývar a 10 minut povařte. Přilijte smetanu, krátce povařte a rozmixujte dohladka. Propasírujte přes jemný cedník, přidejte zbytek kysaného zelí a poduste.
- Nakonec dosolte, opepřete a můžete i přisladit. Jídlo dochutí také nasekaná petrželka.
- Klobásu rozkrojte podélně na čtvrtky, z nich nakrájejte kolečka a ta rozčtvrťte. Orestujte na trošce oleje dokřupava.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka, rozpulte a opečte na oleji dozlatova. Jídlo zkompletujte na talířích a ozdobte rukolou.
Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu
Salát z pečené řepy, ořechů a kozího sýra
Červená řepa potěší tělo kromě přísunu vitaminu C a B6 také betakarotenem, který je důležitý pro zrak. Konzumace posílí i zdraví srdce a cév. Červená řepa také dokáže vyloučit z těla sůl a povzbudit činnost žaludku.
INGREDIENCE: | |
---|---|
2 středně velké červené řepy | 100 g rukoly |
100 ml olivového oleje | 40 g lískových ořechů (loupaných) |
sůl | 200 g kozího sýra |
100 g řapíkatého celeru | 3 g cukru krupice |
10 g čerstvého nastrouhaného křenu | 30 ml citronové šťávy |
1 jablko Granny Smith | 90 ml olivového oleje |
POSTUP:
- Neoloupanou červenou řepu dejte na alobal, osolte, pokapejte olivovým olejem, zabalte a pečte v troubě při 180 °C doměkka. Upečenou vychlaďte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
- Lískové ořechy rozpulte a opražte dozlatova (4 minuty při 180 °C).
- Řapíkatý celer zbavený vláken nakrájejte škrabkou na podlouhlé plátky a dejte do vody s ledem. Připravte si dresink - metličkou promíchejte citronovou šťávu, olivový olej a cukr.
- V míse smíchejte rukolu, jablko nakrájené na julien (nudličky), okapaný řapíkatý celer, pražené lískové ořechy a promíchejte s troškou citronového dresinku.
- Na talíř rozložte měsíčky pečené řepy, hrudky kozího sýra, do středu dejte promíchaný salát. Pokapejte dresinkem a navrch nastrouhejte čerstvý křen.