Článek
Kuskus s kuřecím prsem, rukola s pomerančovým dresinkem
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na kuřecí prsa: | špetka čerstvě mletého pepře |
4 menší kuřecí prsa | 5 větviček tymiánu |
10 g soli | troška oleje na opečení, pokud nemáte dokonale nepřilnavou pánev |
Na kuskus: | |
500 g kuskusu | 2 g kurkumy |
400 ml vody | 1 pomeranč |
15 g soli | 20 g medu |
5 větviček tymiánu | špetka čerstvě mletého pepře |
40 g hrozinek | 10 ml olivového oleje |
Na salát: | |
1 vanička rukoly | 1 malá lžička bílého vinného octa |
100 g cherry rajčátek | 20 g hrozinek |
10 ml olivového oleje extra panenského | 2 pomeranče - šťáva |
30 g cukru | |
K dokončení: | |
2 pomeranče | microgreens (mladé výhonky zeleninových semínek) |
POSTUP:
- Kuřecí prsa: Očištěné maso osolte, opepřete a posypte nasekanými lístky tymiánu. Zprudka opečte na pánvi.
- Pak v potravinářské fólii utáhněte do válečku a dejte dopéct do předehřáté trouby na 90 °C. Pečte asi 30 minut tak, aby byla prsa propečená, ale šťavnatá.
- Kuskus: Vodu, kurkumu, šťávu z pomeranče, nasekaný tymián, sůl, pepř a med přiveďte k varu a várkou pak zalijte kuskus promíchaný s hrozinkami a olejem (aby se nelepil).
- Promíchejte a misku s kuskusem přetáhněte potravinářskou fólií na zhruba 8 minut. Odkryjte a vidličkou promíchejte, načechrejte.
- Salát: Čtvrtky rajčátek promíchejte s rukolou, hrozinkami a dresinkem. Ten připravíte tak, že všechny zbylé ingredience na salát rozmixujete na emulzi.
- Plating: Na talíře naaranžujte kuskus, salát a maso nakrájené na kolečka. Ozdobte filátky vykrájenými z pomerančů a microgreens.
Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu
Recepty
Salát z osmažené zeleniny, krémový sýr, olivová tapenáda
(Tapenáda je pasta z oliv, olivového oleje, kaparů, sardelek, česneku a bylinek z Provence, odkud pochází původní recept.)
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na salát: | |
120 g cukety | 1 lžíce dijonské hořčice |
120 g lilku | 2 lžíce olivového oleje extra panenského |
360 g paprik, barevný mix | 200 ml stolního oleje |
120 g červené cibule | 1 lžička bílého vinného octa |
5 větviček tymiánu | sůl |
1 lžíce medu | čerstvě mletý pepř |
20 g plocholisté petržele | |
Na krémový sýr s bazalkou: | |
250 g sýru Fitaki | 80 ml smetany 30% |
20 g bazalky | |
Na olivovou tapenádu: | |
150 g černých oliv bez pecek | 15 g bazalky |
30 g česneku | 35 ml koňaku (Napoleon) |
40 g sušených rajčat | 20 g ančoviček |
75 ml olivového oleje extra panenského | 10 g medu |
40 g kaparů |
POSTUP:
- Salát: Cuketu, lilek, papriky a cibuli nakrájejte na půlcentimetrové kostičky a v oleji zahřátém na 130 °C smažte 3 minuty. Nechte pořádně okapat v sítu.
- Olej, med, ocet, hořčici, sůl a pepř prošlehejte v misce metlou a smíchejte s nasekanou petrželí a tymiánem. Přimíchejte do okapané studené zeleniny.
- Sýr: Smetanu zahřejte na 60 °C, odstavte a promíchejte s nasekanou bazalkou a sýrem Fitaki.
- Olivová tapenáda: Všechny suroviny rozmixujte ponorným mixérem.
Recepty od babičky ze Slovenska
Recepty
Marinované filátko ze pstruha lososovitého
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na pstruha: | |
500 g pstruha lososovitého (filet s kůží) | 10 g kopru |
120 g cukru | 1 malá lžička koňaku (Napoleon) |
120 g soli | 1 malá lžička dijonské hořčice |
Na citronovou emulzi a koprový olej: | |
3 citrony | 30 g kopru |
200 ml olivového oleje extra panenského | sůl |
30 g cukru | čerstvě mletý pepř |
Mousse (pěna, čti /mu:s/): | |
150 ml smetany 30% | 1 lžíce octa |
250 ml zakysané smetany | sůl |
40 g křenu | 10 g plátkové želatiny |
15 g cukru | |
K podávání: | |
ředkvičky | kopr |
okurky | olivový olej |
POSTUP:
- Ryba: Filet zbavte kostí, nakrájejte na čtyři porce, potřete hořčicí, posypte nasekaným koprem. Smíchejte sůl, cukr a koňak a trochu této směsi nasypte na dno misky.
- Na ni položte filátka kůží dolů, zbytek směsi nasypte na ryby, aby byly úplně zakryté. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte tři hodiny v lednici marinovat.
- Filátka opláchněte pod studenou vodou od směsi a nožem odřízněte kůži. Základ máte hotový a nyní se pusťte do dalších příprav, jejichž cílem je pozvednout a obohatit chuť ryby.
- Koprový olej a citrónová emulze: Polovinu olivového oleje rozmixujte s nasekaným koprem a zahřejte v rendlíku na 60 °C.
- Přeceďte přes cedník. Na citronovou emulzi použijte druhou půlku oleje, k ní přidejte šťávu z citronů, sůl, cukr a pepř a také rozmixujte.
- Mousse ze zakysané smetany a křenu: Smetanu krátce povařte s nastrouhaným křenem, solí, cukrem a octem. Poté přeceďte a smíchejte se zakysanou smetanou a namočenou želatinou. Nechte zatuhnout v misce vystlané potravinářskou fólií v lednici.
- Servis: Filátka pstruha na talíři na závěr zakápněte olivovým olejem, koprovým olejem, přidejte vizuálně efektní tvary vykrájené z křenové pěny a nezapomeňte dozdobit kolečky ředkviček, koprem a ruličkami z tenkých plátků okurek.
TIP: Bylinkový olej
Rozmixujte libovolné bylinky s olejem (olivový, dýhový, makový). Zahřejte na 60 °C, přeceďte a uložte do lednice. Hodí se na ozdobu a dochucení jídel od polévky po salát.
Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat
Recepty
Supreme z perličky s hráškovým pyré
(Supreme, čti /suprim/, jsou prsa s kostí včetně části křídla.)
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na perličku: | |
4 supreme z perliček | špetka čerstvě mletého pepře |
sůl | troška oleje |
Na hráškové pyré: | |
800 g hrášku (mražený) | sůl |
200 ml smetany 30% | malá špetka čerstvě mletého pepře |
40 g másla | |
Na celerový salátek: | |
250 g celeru | 5 g ančoviček v nálevu |
10 g plocholisté petržele | 40 g majonézy |
20 g sušených rajčat | sůl (opatrně, ančovičky jsou slané) |
30 g kyselých okurek | špetka čerstvě mletého pepře |
1/2 citronu | |
Na redukci z tmavého balzamika: | |
70 g balzamika | 35 g medu |
POSTUP:
- Supreme: Prsa z perličky u kosti po jejím obvodu nakrojte, aby se při pečení maso stáhlo dolů a zbyla holá kost (pro efekt).
- Maso osolte a opepřete, zprudka opečte na pánvi s nepřilnavým dnem (nebo troškou oleje) a 12 minut dopékejte v předehřáté troubě na 120 °C.
- Hráškové pyré: Hrášek nasypte do osolené vroucí vody na 5 minut, sceďte a rozmixujte s ostatními přísadami na co nejjemnější konzistenci.
- Celerový salátek: Očištěný celer nakrájejte na tenké krátké nudličky (julienne), kyselé okurky na malinké kostičky (brunoise), sušená rajčata na proužky.
- Vložte do nádoby a přidejte citronovou šťávu, majonézu, nadrobno nasekané ančovičky (pro zvýraznění chuti ančovičky zahřejte v rendlíku a rozmačkejte vidličkou), nasekanou plocholistou petržel, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte a pomačkejte mezi prsty (celer tak změkne a nasákne chuť).
- Při servisu jídlo dochuťte a ozdobte redukcí z tmavého balzamika. Tu můžete koupit už hotovou nebo si ji připravit doma. Stačí nechat přejít varem balzamiko s medem a směs vychladit.
Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Fit recepty