Hlavní obsah

Odlehčený jídelníček: recepty na zdravé a chutné večeře

Aktualizováno

Mistr aranžování jídel a executive chef restaurantu Deer Lubomír Dolejš vytváří na talířích umělecká díla. Nenechte se však mýlit exkluzivním vzhledem jeho receptů. Uvaříte je snadno a určitě si na nich pochutnáte. Navíc odlehčí tradičně těžký zimní jídelníček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuskus s plátky z kuřecích prsou

Článek

Kuskus s kuřecím prsem, rukola s pomerančovým dresinkem

INGREDIENCE:
Na kuřecí prsa:špetka čerstvě mletého pepře
4 menší kuřecí prsa 5 větviček tymiánu
10 g soli troška oleje na opečení, pokud nemáte dokonale nepřilnavou pánev
Na kuskus:
500 g kuskusu 2 g kurkumy
400 ml vody 1 pomeranč
15 g soli 20 g medu
5 větviček tymiánu špetka čerstvě mletého pepře
40 g hrozinek 10 ml olivového oleje
Na salát:
1 vanička rukoly 1 malá lžička bílého vinného octa
100 g cherry rajčátek 20 g hrozinek
10 ml olivového oleje extra panenského 2 pomeranče - šťáva
30 g cukru
K dokončení:
2 pomeranče microgreens (mladé výhonky zeleninových semínek)

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa: Očištěné maso osolte, opepřete a posypte nasekanými lístky tymiánu. Zprudka opečte na pánvi.
  2. Pak v potravinářské fólii utáhněte do válečku a dejte dopéct do předehřáté trouby na 90 °C. Pečte asi 30 minut tak, aby byla prsa propečená, ale šťavnatá.
  3. Kuskus: Vodu, kurkumu, šťávu z pomeranče, nasekaný tymián, sůl, pepř a med přiveďte k varu a várkou pak zalijte kuskus promíchaný s hrozinkami a olejem (aby se nelepil).
  4. Promíchejte a misku s kuskusem přetáhněte potravinářskou fólií na zhruba 8 minut. Odkryjte a vidličkou promíchejte, načechrejte.
  5. Salát: Čtvrtky rajčátek promíchejte s rukolou, hrozinkami a dresinkem. Ten připravíte tak, že všechny zbylé ingredience na salát rozmixujete na emulzi.
  6. Plating: Na talíře naaranžujte kuskus, salát a maso nakrájené na kolečka. Ozdobte filátky vykrájenými z pomerančů a microgreens.

Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu

Recepty

Salát z osmažené zeleniny, krémový sýr, olivová tapenáda

(Tapenáda je pasta z oliv, olivového oleje, kaparů, sardelek, česneku a bylinek z Provence, odkud pochází původní recept.)

Foto: Milan Malíček, Právo

Salát z osmažené zeleniny

INGREDIENCE:
Na salát:
120 g cukety 1 lžíce dijonské hořčice
120 g lilku 2 lžíce olivového oleje extra panenského
360 g paprik, barevný mix 200 ml stolního oleje
120 g červené cibule 1 lžička bílého vinného octa
5 větviček tymiánusůl
1 lžíce medu čerstvě mletý pepř
20 g plocholisté petržele
Na krémový sýr s bazalkou:
250 g sýru Fitaki 80 ml smetany 30%
20 g bazalky
Na olivovou tapenádu:
150 g černých oliv bez pecek 15 g bazalky
30 g česneku 35 ml koňaku (Napoleon)
40 g sušených rajčat 20 g ančoviček
75 ml olivového oleje extra panenského 10 g medu
40 g kaparů

POSTUP:

  1. Salát: Cuketu, lilek, papriky a cibuli nakrájejte na půlcentimetrové kostičky a v oleji zahřátém na 130 °C smažte 3 minuty. Nechte pořádně okapat v sítu.
  2. Olej, med, ocet, hořčici, sůl a pepř prošlehejte v misce metlou a smíchejte s nasekanou petrželí a tymiánem. Přimíchejte do okapané studené zeleniny.
  3. Sýr: Smetanu zahřejte na 60 °C, odstavte a promíchejte s nasekanou bazalkou a sýrem Fitaki.
  4. Olivová tapenáda: Všechny suroviny rozmixujte ponorným mixérem.

Recepty od babičky ze Slovenska

Recepty

Marinované filátko ze pstruha lososovitého

Foto: Milan Malíček, Právo

Filátko ze pstruha lososovitého

INGREDIENCE:
Na pstruha:
500 g pstruha lososovitého (filet s kůží) 10 g kopru
120 g cukru 1 malá lžička koňaku (Napoleon)
120 g soli 1 malá lžička dijonské hořčice
Na citronovou emulzi a koprový olej:
3 citrony 30 g kopru
200 ml olivového oleje extra panenského sůl
30 g cukru čerstvě mletý pepř
Mousse (pěna, čti /mu:s/):
150 ml smetany 30%1 lžíce octa
250 ml zakysané smetany sůl
40 g křenu 10 g plátkové želatiny
15 g cukru
K podávání:
ředkvičky kopr
okurky olivový olej

POSTUP:

  1. Ryba: Filet zbavte kostí, nakrájejte na čtyři porce, potřete hořčicí, posypte nasekaným koprem. Smíchejte sůl, cukr a koňak a trochu této směsi nasypte na dno misky.
  2. Na ni položte filátka kůží dolů, zbytek směsi nasypte na ryby, aby byly úplně zakryté. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte tři hodiny v lednici marinovat.
  3. Filátka opláchněte pod studenou vodou od směsi a nožem odřízněte kůži. Základ máte hotový a nyní se pusťte do dalších příprav, jejichž cílem je pozvednout a obohatit chuť ryby.
  4. Koprový olej a citrónová emulze: Polovinu olivového oleje rozmixujte s nasekaným koprem a zahřejte v rendlíku na 60 °C.
  5. Přeceďte přes cedník. Na citronovou emulzi použijte druhou půlku oleje, k ní přidejte šťávu z citronů, sůl, cukr a pepř a také rozmixujte.
  6. Mousse ze zakysané smetany a křenu: Smetanu krátce povařte s nastrouhaným křenem, solí, cukrem a octem. Poté přeceďte a smíchejte se zakysanou smetanou a namočenou želatinou. Nechte zatuhnout v misce vystlané potravinářskou fólií v lednici.
  7. Servis: Filátka pstruha na talíři na závěr zakápněte olivovým olejem, koprovým olejem, přidejte vizuálně efektní tvary vykrájené z křenové pěny a nezapomeňte dozdobit kolečky ředkviček, koprem a ruličkami z tenkých plátků okurek.

TIP: Bylinkový olej

Rozmixujte libovolné bylinky s olejem (olivový, dýhový, makový). Zahřejte na 60 °C, přeceďte a uložte do lednice. Hodí se na ozdobu a dochucení jídel od polévky po salát.

Recepty beze zbytku aneb Jak neplýtvat

Recepty

Supreme z perličky s hráškovým pyré

(Supreme, čti /suprim/, jsou prsa s kostí včetně části křídla.)

Foto: Milan Malíček, Právo

Supreme z perličky

INGREDIENCE:
Na perličku:
4 supreme z perliček špetka čerstvě mletého pepře
sůl troška oleje
Na hráškové pyré:
800 g hrášku (mražený) sůl
200 ml smetany 30% malá špetka čerstvě mletého pepře
40 g másla
Na celerový salátek:
250 g celeru 5 g ančoviček v nálevu
10 g plocholisté petržele 40 g majonézy
20 g sušených rajčat sůl (opatrně, ančovičky jsou slané)
30 g kyselých okurek špetka čerstvě mletého pepře
1/2 citronu
Na redukci z tmavého balzamika:
70 g balzamika 35 g medu

POSTUP:

  1. Supreme: Prsa z perličky u kosti po jejím obvodu nakrojte, aby se při pečení maso stáhlo dolů a zbyla holá kost (pro efekt).
  2. Maso osolte a opepřete, zprudka opečte na pánvi s nepřilnavým dnem (nebo troškou oleje) a 12 minut dopékejte v předehřáté troubě na 120 °C.
  3. Hráškové pyré: Hrášek nasypte do osolené vroucí vody na 5 minut, sceďte a rozmixujte s ostatními přísadami na co nejjemnější konzistenci.
  4. Celerový salátek: Očištěný celer nakrájejte na tenké krátké nudličky (julienne), kyselé okurky na malinké kostičky (brunoise), sušená rajčata na proužky.
  5. Vložte do nádoby a přidejte citronovou šťávu, majonézu, nadrobno nasekané ančovičky (pro zvýraznění chuti ančovičky zahřejte v rendlíku a rozmačkejte vidličkou), nasekanou plocholistou petržel, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte a pomačkejte mezi prsty (celer tak změkne a nasákne chuť).
  6. Při servisu jídlo dochuťte a ozdobte redukcí z tmavého balzamika. Tu můžete koupit už hotovou nebo si ji připravit doma. Stačí nechat přejít varem balzamiko s medem a směs vychladit.

Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fit recepty

Výběr článků

Načítám