Článek
Kuře al ajibe
Pečené kuře marinované v citrusových plodech (podává se s Moros y Cristianos Congrí a smaženými lupínky z juky)
INGREDIENCE |
---|
2 kuřata (po cca 1400 g) |
8 pomerančů |
2 limety |
2 citrony |
2 cibule |
2 stroužky česneku |
sůl |
POSTUP:
- Citrusy vymačkejte, ke šťávě přidejte najemno nakrájený česnek. Kuřata rozpulte, osolte a vložte do připravené marinády z citrusů na 24 hodin.
- Dejte je do pekáče, zalijte marinádou a pečte při teplotě 170 °C 60 minut.
- Dozlatova upečená kuřata vyndejte, výpek slijte do rendlíku a vařte do zhoustnutí, nakonec šťávu přeceďte.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Moros y Cristianos Congrí
Rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g fazolí (černé sušené) | 3 bobkové listy |
600 g rýže | 70 g mletého česneku |
100 g špeku | špetka mletého římského kmínu |
1 střední cibule | špetka sušeného oregana |
2 barevné papriky | sůl |
POSTUP:
- Fazole předem namočte na několik hodin, pak je uvařte doměkka.
- Papriku a cibuli nakrájejte na menší kostky.
- Na kostky nakrájený špek vyškvařte v rozpáleném kastrolu (nejlépe s nepřilnavým dnem). Přidejte zeleninu, koření a česnek. Orestujte.
- Základ zalijte fazolemi i s vývarem. Do vroucí směsi přidejte rýži, osolte. Vše přiveďte k varu, poté přendejte do trouby a přiklopené v rozehřáté troubě duste při teplotě 180 °C 30 minut.
Pokrm je možné podávat jak samostatně, tak jako přílohu.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Arroz Cubano
Kousky ryb s mořskými plody, kuřecím masem, rýží a tomatovou salsou
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g rýže | 8 slávek |
3 pestíky šafránu | 100 g kuřecích prsou |
1 cibule | 50 g choriza |
1 řapíkatý celer | 10 g plocholisté petržele |
1 střední mrkev | vývar dle potřeby |
100 ml bílého vína | 1 limeta |
50 g lososa | 100 g drcených rajčat |
50 g kalamárů | 100 ml olivového oleje |
50 g tuňáka | sůl |
4 tygří krevety, velikost 16/20 |
POSTUP:
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujte v hlubokém kastrolu na polovině olivového oleje. Přisypejte rýži a orestujte.
- Přidejte šafrán, bílé víno, které necháte trochu vypařit, osolte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě při 180 °C 30 minut.
- Na oleji v dostatečně velké pánvi (ve které budete pokrm podávat) orestujte chorizo a kuřecí prsa, osolte, přidejte drcená rajčata a trochu poduste. Pak přimíchejte hotovou rýži.
- Takto připravenou pánev posypejte na kostičky nakrájenými rybami a kalamáry. Celé krevety zapíchejte do rýže hlavou nahoru a pánev vložte ještě na chvilku do trouby, aby krevety zčervenaly.
- Než se rýže dodělá, poduste na oleji, cibuli, limetě a víně slávky, kterými pokrm ozdobíte. Vše nakonec posypejte nakrájenou petrželí a přidejte limetu.
Ryby v receptu je možno nahradit těmi druhy, jaké máte rádi. Pokud chcete snížit finanční náročnost, lze vynechat mořské plody i chorizo, přidat víc kuřecího a trochu mleté papriky.
Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet
Pečený banán s ananasem
Podává se s karamelem, zeleným pepřem, vanilkovou zmrzlinou a kubánským rumem.
INGREDIENCE |
---|
1 ananas |
3 banány |
500 g cukru |
300 ml jablečného džusu |
10 kuliček nakládaného zeleného pepře |
100 ml kubánského rumu (Havana 3 years old) |
zmrzlina |
ovoce k podávání |
POSTUP:
- Cukr pomalu zahřívejte, až se promění v hutný, světle hnědý karamel. Ten zalijte jablečným džusem a rumem. Pomalu vařte, až karamel získá táhlou konzistenci.
- Ananas důkladně oloupejte, zbavte tvrdého středu a nakrájejte na kostky.
- Banány podélně rozkrojte a napříč rozpulte. Připravené ovoce dejte na pánev, zalijte hotovým karamelem, přidejte pepř a vše důkladně prohřejte.
- Servírujte i s kuličkami pepře a dekorujte zmrzlinou a ovocem.
Ropa vieja
Hovězí maso trhané po vláknech s kreolskou salsou a rýží
INGREDIENCE | |
---|---|
800 g zadního hovězího masa | 3 stroužky česneku |
1 mrkev | 4 pomeranče |
1/2 bulvy celeru | 50 g drcených rajčat |
5 kuliček nového koření | 450 g rýže |
2 bobkové listy | 100 ml olivového oleje |
2 cibule | špetka mletého římského kmínu |
1 barevná paprika | sůl |
POSTUP:
- Hovězí uvařte společně s mrkví, celerem, novým kořením, bobkovým listem, solí a jednou cibulí doměkka tak, aby se dalo trhat po vláknech.
- Maso ještě za tepla natrhejte – jde to lépe než za studena. (Ze zbylého vývaru bude skvělá polévka.)
- Na části oleje zlehka orestujte česnek, cibuli, na kostičky nakrájenou papriku.
- Přilijte z pomerančů vymačkanou šťávu, drcená rajčata a přisypejte římský kmín.
- Přidejte natrhané maso, osolte a duste, dokud se tekutina z poloviny nevydusí.
- Cibuli s rýží orestujte, osolte a zalijte vodou. Přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě při teplotě 180 °C 30 minut.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso
Může se vám hodit na Firmy.cz: La Bodeguita del Medio