Hlavní obsah

Oblíbené recepty z kubánské kuchyně

Vítejte v Karibiku! Pochutnáte si na rybách a mořských plodech, na rýži a fazolích. Několik receptů z této oblasti vás naučí Michael Simon, executive chef pražské restaurace La Bodeguita del Medio, která se na tuto oblast zaměřuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Kuře al ajibe

Článek

Kuře al ajibe

Pečené kuře marinované v citrusových plodech (podává se s Moros y Cristianos Congrí a smaženými lupínky z juky)

INGREDIENCE
2 kuřata (po cca 1400 g)
8 pomerančů
2 limety
2 citrony
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl

POSTUP:

  1. Citrusy vymačkejte, ke šťávě přidejte najemno nakrájený česnek. Kuřata rozpulte, osolte a vložte do připravené marinády z citrusů na 24 hodin.
  2. Dejte je do pekáče, zalijte marinádou a pečte při teplotě 170 °C 60 minut.
  3. Dozlatova upečená kuřata vyndejte, výpek slijte do rendlíku a vařte do zhoustnutí, nakonec šťávu přeceďte.

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Moros y Cristianos Congrí

Rýže s černými fazolemi, zeleninou, slaninou a bylinkami

Foto: Petr Horník, Právo

Moros y Cristianos Congrí

INGREDIENCE
500 g fazolí (černé sušené)3 bobkové listy
600 g rýže70 g mletého česneku
100 g špekušpetka mletého římského kmínu
1 střední cibulešpetka sušeného oregana
2 barevné paprikysůl

POSTUP:

  1. Fazole předem namočte na několik hodin, pak je uvařte doměkka.
  2. Papriku a cibuli nakrájejte na menší kostky.
  3. Na kostky nakrájený špek vyškvařte v rozpáleném kastrolu (nejlépe s nepřilnavým dnem). Přidejte zeleninu, koření a česnek. Orestujte.
  4. Základ zalijte fazolemi i s vývarem. Do vroucí směsi přidejte rýži, osolte. Vše přiveďte k varu, poté přendejte do trouby a přiklopené v rozehřáté troubě duste při teplotě 180 °C 30 minut.

Pokrm je možné podávat jak samostatně, tak jako přílohu.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Arroz Cubano

Kousky ryb s mořskými plody, kuřecím masem, rýží a tomatovou salsou

Foto: Petr Horník, Právo

Arroz Cubano

INGREDIENCE
600 g rýže8 slávek
3 pestíky šafránu100 g kuřecích prsou
1 cibule50 g choriza
1 řapíkatý celer10 g plocholisté petržele
1 střední mrkevvývar dle potřeby
100 ml bílého vína1 limeta
50 g lososa100 g drcených rajčat
50 g kalamárů100 ml olivového oleje
50 g tuňákasůl
4 tygří krevety, velikost 16/20

POSTUP:

  1. Zeleninu nakrájenou na kostičky orestujte v hlubokém kastrolu na polovině olivového oleje. Přisypejte rýži a orestujte.
  2. Přidejte šafrán, bílé víno, které necháte trochu vypařit, osolte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě při 180 °C 30 minut.
  3. Na oleji v dostatečně velké pánvi (ve které budete pokrm podávat) orestujte chorizo a kuřecí prsa, osolte, přidejte drcená rajčata a trochu poduste. Pak přimíchejte hotovou rýži.
  4. Takto připravenou pánev posypejte na kostičky nakrájenými rybami a kalamáry. Celé krevety zapíchejte do rýže hlavou nahoru a pánev vložte ještě na chvilku do trouby, aby krevety zčervenaly.
  5. Než se rýže dodělá, poduste na oleji, cibuli, limetě a víně slávky, kterými pokrm ozdobíte. Vše nakonec posypejte nakrájenou petrželí a přidejte limetu.

Ryby v receptu je možno nahradit těmi druhy, jaké máte rádi. Pokud chcete snížit finanční náročnost, lze vynechat mořské plody i chorizo, přidat víc kuřecího a trochu mleté papriky.

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Recepty

Pečený banán s ananasem

Podává se s karamelem, zeleným pepřem, vanilkovou zmrzlinou a kubánským rumem.

Foto: Petr Horník, Právo

Pečený banán s ananasem

INGREDIENCE
1 ananas
3 banány
500 g cukru
300 ml jablečného džusu
10 kuliček nakládaného zeleného pepře
100 ml kubánského rumu (Havana 3 years old)
zmrzlina
ovoce k podávání

POSTUP:

  1. Cukr pomalu zahřívejte, až se promění v hutný, světle hnědý karamel. Ten zalijte jablečným džusem a rumem. Pomalu vařte, až karamel získá táhlou konzistenci.
  2. Ananas důkladně oloupejte, zbavte tvrdého středu a nakrájejte na kostky.
  3. Banány podélně rozkrojte a napříč rozpulte. Připravené ovoce dejte na pánev, zalijte hotovým karamelem, přidejte pepř a vše důkladně prohřejte.
  4. Servírujte i s kuličkami pepře a dekorujte zmrzlinou a ovocem.

Ropa vieja

Hovězí maso trhané po vláknech s kreolskou salsou a rýží

Foto: Petr Horník, Právo

Ropa vieja

INGREDIENCE
800 g zadního hovězího masa3 stroužky česneku
1 mrkev4 pomeranče
1/2 bulvy celeru50 g drcených rajčat
5 kuliček nového koření450 g rýže
2 bobkové listy100 ml olivového oleje
2 cibulešpetka mletého římského kmínu
1 barevná paprikasůl

POSTUP:

  1. Hovězí uvařte společně s mrkví, celerem, novým kořením, bobkovým listem, solí a jednou cibulí doměkka tak, aby se dalo trhat po vláknech.
  2. Maso ještě za tepla natrhejte – jde to lépe než za studena. (Ze zbylého vývaru bude skvělá polévka.)
  3. Na části oleje zlehka orestujte česnek, cibuli, na kostičky nakrájenou papriku.
  4. Přilijte z pomerančů vymačkanou šťávu, drcená rajčata a přisypejte římský kmín.
  5. Přidejte natrhané maso, osolte a duste, dokud se tekutina z poloviny nevydusí.
  6. Cibuli s rýží orestujte, osolte a zalijte vodou. Přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě při teplotě 180 °C 30 minut.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: La Bodeguita del Medio

Související témata:

Výběr článků

Načítám