Článek
Kofta
S koftami se setkáte v řadě kuchyní od Balkánu, přes Kavkaz po Indii. Kromě masových se připravují i zeleninové a mnohdy se liší tvarem.
INGREDIENCE: | |
---|---|
300 g skopového (nebo jehněčího) masa a 300 g hovězího masa | hrst čerstvého nasekaného koriandru |
6 stroužků česneku | hrst čerstvé nasekané máty |
1 cibule | po jedné lžičce (vše mleté): římský kmín, kurkuma, koriandr, skořice, sušené chilli vločky, sůl |
POSTUP:
- Maso umelte a smíchejte s kořením a bylinkami. Důkladně propracujte.
- Vytvořte 12 šišek a napíchněte je na špejle. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a grilujte asi 15 až 20 minut. Maso by mělo být propečené, ale šťavnaté, rozhodně ne vysušené.
TIP: Kofty můžete péct i nad ohněm na roštu anebo usmažit na pánvi s trochou oleje.
Recepty na jídla, která zahřejí
Jehněčí kabsa
Originální recept pochází ze Saúdské Arábie. Kabsu (ze slova „kabasa“, což v překladu znamená mačkat nebo lisovat) je možné připravit rovněž z kuřecího masa.
INGREDIENCE: | |
---|---|
jehněčí kýta vcelku s kostí | 70 g nastrouhaného čerstvého závoru |
150 g másla | 8 stroužků česneku |
1 lžíce semínek celého kardamomu | 500 ml rajčatové šťávy |
5 bobkových listů | po jedné lžíci (vše mleté): římský kmín, kurkuma, koriandr, kardamom, skořice, paprika |
1 lžíce hřebíčku | 1 lžička pepře |
3 ks celé skořice | 2 lžičky soli |
2 červené cibule | voda dle potřeby |
2 nakládané citrony (nebo šťáva z čerstvých) | |
Na dokončení: | |
500 g rýže | mandle |
80 g rajského protlaku | petrželová nať |
3 lžíce oleje | citron |
1–2 chilli papričky |
POSTUP:
- Na másle ve velkém kastrolu orestujte bobkový list, celý kardamom, hřebíček, celou skořici, červenou cibuli, nakládané citrony (nebo šťávu), nastrouhaný zázvor a česnek i nakrájenou cibuli.
- Přidejte rajčatovou šťávu a protlak, dobře promíchejte, přiveďte k varu a vložte maso. Nechte ho zatáhnout a přisypte zbývající koření.
- Podlijte mírně horkou vodou a nechte pod pokličkou zvolna dusit, až je maso měkké a jde snadno oddělit od kosti. Během dušení podle potřeby dolijte vodu.
- Hotové maso vyndejte a odložte stranou. Vývar přeceďte a zalijte jím propláchnutou rýži tak, aby tekutina přesahovala asi 2 cm nad povrch rýže (je-li jí málo, dolijte vodou).
- Přidejte chilli a zvolna pod pokličkou duste rýži doměkka. Maso potřete směsí oleje, pepře a protlaku s troškou vody a dejte zapéct do trouby (pod gril).
- Rýži vyklopte na tác, položte na ni maso a dozdobte citrony, nasekanou petrželkou a praženými mandlemi. Tradičně se servíruje doprostřed stolu a každý si nabírá podle chuti.
TIP: Přípravu vám zjednoduší směs koření na kabsu, které je běžně k dostání v hypermarketech i v e-shopech.
Recepty na chutné tapas, které oceníte nejen k vínu
Baklava
Když kdekoli v arabském světě, ale i v Řecku nebo Turecku požádáte o baklavu, budou přesně vědět, co přinést – dezert plný sladkosti, ořechů a neodolatelné chuti.
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na korpus: | |
1 balení filo těsta (500 g) | 500 g mletých vlašských ořechů |
250 g přepuštěného másla | |
Na rozvar: | |
500 g cukru krupice | 1 citron |
400 g medu | 500 ml vody |
1 pomeranč |
POSTUP:
- Korpus: Pekáč vymažte máslem a vložte do něj devět vrstev těsta. Každou vrstvu těsta potřete máslem. Pak pokračujte tak, že na poslední z devíti vrstev těsta, které promazané máslem už máte v pekáči, rozprostřete vrstvu mletých ořechů.
- Nyní budete pokračovat tak, že ořechy dáte na každou třetí vrstvu těsta, stále promazáváte máslem. Baklavu uzavírá posledních devět vrstev těsta, vždy potřených máslem, jenom poslední vrstva se nepotírá.
- Baklavu nakrájejte ještě před pečením na čtverečky, a to přímo v pekáči. Jejich velikost určí počet porcí. Pekáč pak dejte do předehřáté trouby na 175 °C na 30 minut (i více, podle trouby, každá peče trochu jinak).
- Rozvar: Do hrnce dejte vodu, cukr, med, pomeranč a citron (nejlépe bio, pečlivě umyté) a svařte vše na medový sirup.
- Dokončení: Upečenou baklavu ihned po vytažení z trouby zalijte horkým sirupem a poté dejte na 24 hodin do ledničky.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Tabbouleh
Salát, který se často podává jako předkrm, pochází z libanonské a syrské kuchyně. Dnes je v Libanonu považován za národní jídlo.
INGREDIENCE: | |
---|---|
120 g bulguru | šťáva z 1 citronu |
1 lžička soli | 7 lžic olivového oleje |
4 rajčata | pepř |
200 g nati hladkolisté petrželky (bez stonků) | sůl |
40 g lístků čerstvé máty |
POSTUP:
- Bulgur zalijte 250 ml vroucí vody, osolte zarovnanou lžičkou soli, zakryjte pokličkou a zvolna povařte pět minut. Vypněte a nechte 15 minut dojít doměkka.
- Zatímco se vaří bulgur, nakrájejte nadrobno rajčata (vykrojte bubáky). Petrželku i mátu nasekejte najemno.
- Uvařený bulgur smíchejte s olejem a citronovou šťávou. Do vychladlého, ochuceného bulguru zamíchejte rajčata a bylinky a nakonec dosolte, opepřete. Nechte deset minut odležet při pokojové teplotě.