Článek
Opečené bagetky s medovým kozím sýrem a jahodami
INGREDIENCE |
---|
2 bagetky |
70 g bio krémového kozího sýra |
1 lžíce bio medu |
200 g jahod |
20 ml olivového oleje |
máta |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Pečivo nakrájejte na plátky, vyskládejte na plech, pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě mírně opéct přibližně na 5 minut.
- Mezitím smíchejte kozí sýr, med a očištěné, omyté jahody nakrájejte na kousky.
- Opečené pečivo namažte kozím sýrem, poklaďte nakrájené jahody, dozdobte lístky máty a podávejte.
Salát jako hlavní jídlo
Recepty
Salát s jahodami a plísňovým sýrem
INGREDIENCE |
---|
250 g jahod |
400 g baby špenátu |
hrst vlašských ořechů |
200 g plísňového sýra |
2 lžíce olivového oleje |
1 lžíce balzamikového octa |
1 lžička medu |
sůl, pepř |
POSTUP:
- Jahody očistěte a nakrájejte na plátky.
- Špenát důkladně omyjte pod studenou vodou a nechte odkapat.
- Vlašské ořechy opražte na pánvi bez oleje a sýr nakrájejte na menší kousky.
- V misce pak smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med a dochuťte solí a pepřem.
- Ingredience na salát promíchejte v misce, zakápněte zálivkou a podávejte.
Kokosové knedlíčky s jahodami
INGREDIENCE | ||
---|---|---|
Knedlíčky | Omáčka | Na dohotovení |
100 g celozrnné špaldové krupice | 200 g jahod | jahody |
20 g strouhaného kokosu | 200 g tvarohu | tvaroh na strouhání |
80 g tvarohu | Třtinový vanilkový cukr | |
15 g rozpuštěného kokosového tuku | ||
1 vejce |
POSTUP:
- Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.
- Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut.
- Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly.
- Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.
- Jahody překrájejte napůl.
- Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.
Osvěžující letní salát podle vévodkyně Kate
Móda a kosmetika
Jahodové knedlíky
INGREDIENCE | |
---|---|
130 g hrubé mouky | Na posyp: |
250 měkkého tvarohu polotučného (v alobalu) | rozehřáté máslo |
1 žloutek | moučkový cukr |
špetka soli | nastrouhaný tvrdý tvaroh |
čerstvé jahody |
POSTUP:
- Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto.
- Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty.
- Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní jahodu a uválejte knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků.
- Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.
Recepty na moučníky z prvního ovoce
Recepty
Dort s arašídovým korpusem a krémem z bílé čokolády
INGREDIENCE | ||
---|---|---|
2 vejce | Na krém: | Na dokončení: |
60 g cukru | 250 ml smetany ke šlehání | jahody |
30 g arašídové mouky Alika | 150 g bílé čokolády | pistáciové kostky |
30 g hladké mouky | 3 plátky želatiny | |
špetka soli | ||
máslo na vymazání dortové formy |
POSTUP:
- Do mísy od robota si dejte bílky, žloutky si dejte zvlášť do jiné mističky.
- Bílky začněte na střední stupeň šlehat a přidejte špetku soli. Když začnou světlat, po lžících začněte přidávat cukr.
- Šlehejte, dokud nevznikne tuhý lesklý sníh. Poté do něj pomocí stěrky zapracujte žloutky.
- Nakonec přidejte arašídovou a hladkou mouku a pomocí metly zlehka promíchejte.
- Dortovou formu si vymažte máslem a těsto do ní nalijte. Pečte na 180 stupňů cca 15 minut.
- Hotový korpus nechte vychladnout a připravte si mezitím krém.
- Do misky si dejte ledovou vodu a namočte v ní 3 plátky želatiny.
- 120 ml smetany zahřejte ve vodní lázni a přidejte do ní vymačkané plátky želatiny. Nakonec v ní rozpusťte i bílou čokoládu.
- V robotu si mezitím vyšlehejte zbylých 130 ml smetany ke šlehání do tuhé šlehačky. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte.
- Polovinu krému nalijte na korpus, dejte na něj napůl rozkrojené jahody a zalijte zbytkem krému.
- Dort nechte zatuhnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
- Dort před podáváním posypte pistáciovými kostkami a ozdobte čerstvým ovocem.
Recepty z cest po Evropě: gnocchi, fish & chips, keze kartoffel, marinovaný losos
Recepty
Jahodové nanuky s balzamikovým octem
INGREDIENCE |
---|
200 g jahod |
2 lžíce bio javorového sirupu |
2 lžíce balzamikového octa |
POSTUP:
- Jahody důkladně omyjte, zbavte stopek a přendejte do vyšší mísy.
- Přidejte sirup, balzamikový ocet a směs rozmixujte dohladka.
- Nalijte do formiček na nanuky a dejte zamrazit.
- Po hodině do nanuků vložte dřívka, nechte zcela zmrznout a podávejte.
TIP: Po vytažení z mrazáku vložte formičky na pár vteřin pod vlažnou tekoucí vodu, nanuky tak nepopraskají a půjdou snadno vytáhnout.
Grilované jahody s balsamikem a pepřem
INGREDIENCE |
---|
500 g jahod |
pepř |
balsamico |
50 g cukru |
100 g másla |
POSTUP:
- Do pánve dejte část másla, přidejte cukr a vše nechte rozpustit.
- Poté přidejte jahody, které si předem opečte na grilu.
- Dochuťte balsamikem, pepřem a nakonec zjemněte máslem.
Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet
Recepty
Osvěžující jahodová tříšť s proseccem
INGREDIENCE |
---|
1 dcl Mionetto Prosecco |
1 hrnek mražených jahod |
1 hrnek ledu |
0,2 dcl citronové šťávy |
1/4 hrnku cukru |
POSTUP:
- Do mixéru přidejte citronovou šťávu, cukr a mixujte.
- Poté vložte jahody a led.
- Ještě jednou směs promixujte.
- Takto připravenou tříšť nalijte do skleniček, přidejte prosecco a opatrně promíchejte.
- Na závěr ozdobte čerstvou jahodou.
Jahodový džem s červeným vínem
INGREDIENCE |
---|
850 g jahod |
100 ml červeného vína |
želírovací cukr na jahody (425 g) |
šťáva z 1 citronu nebo 1-2 lžičky kyseliny citronové |
POSTUP:
- Jahody rozmixujte.
- Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky.
- Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu.
- Promíchejte a přiveďte k varu.
- Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček.
- Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
- Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem.
- Alkohol se odpařuje už při 78 °C.
- Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit.
- Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.
Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát
Recepty
Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje