Hlavní obsah

Nevšední recepty z jahod

Sezona jahod je v plném proudu. Přestože jsou výtečné samy o sobě, dá se z nich vykouzlit i spousta nevšedních a výtečných pokrmů. Inspirujte se našimi tipy!

Foto: Biozebra

Opečené bagetky s medovým kozím sýrem a jahodami

Článek

Opečené bagetky s medovým kozím sýrem a jahodami

INGREDIENCE
2 bagetky
70 g bio krémového kozího sýra
1 lžíce bio medu
200 g jahod
20 ml olivového oleje
máta

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Pečivo nakrájejte na plátky, vyskládejte na plech, pokapejte olivovým olejem a nechte v troubě mírně opéct přibližně na 5 minut.
  3. Mezitím smíchejte kozí sýr, med a očištěné, omyté jahody nakrájejte na kousky.
  4. Opečené pečivo namažte kozím sýrem, poklaďte nakrájené jahody, dozdobte lístky máty a podávejte.

Salát jako hlavní jídlo

Recepty

Salát s jahodami a plísňovým sýrem

Foto: Biozebra, Biolist

Salát s jahodami

INGREDIENCE
250 g jahod
400 g baby špenátu
hrst vlašských ořechů
200 g plísňového sýra
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička medu
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. Špenát důkladně omyjte pod studenou vodou a nechte odkapat.
  3. Vlašské ořechy opražte na pánvi bez oleje a sýr nakrájejte na menší kousky.
  4. V misce pak smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, med a dochuťte solí a pepřem.
  5. Ingredience na salát promíchejte v misce, zakápněte zálivkou a podávejte.

Kokosové knedlíčky s jahodami

Foto: Probio

Kokosové knedlíčky

INGREDIENCE
KnedlíčkyOmáčkaNa dohotovení
100 g celozrnné špaldové krupice200 g jahodjahody
20 g strouhaného kokosu200 g tvarohutvaroh na strouhání
80 g tvarohuTřtinový vanilkový cukr
15 g rozpuštěného kokosového tuku
1 vejce

POSTUP:

  1. Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet.
  2. V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.
  3. Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut.
  4. Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly.
  5. Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.
  6. Jahody překrájejte napůl.
  7. Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.

Osvěžující letní salát podle vévodkyně Kate

Móda a kosmetika

Jahodové knedlíky

Foto: Babiččina volba

Jahodové knedlíky

INGREDIENCE
130 g hrubé moukyNa posyp:
250 měkkého tvarohu polotučného (v alobalu)rozehřáté máslo
1 žloutekmoučkový cukr
špetka solinastrouhaný tvrdý tvaroh
čerstvé jahody

POSTUP:

  1. Z hrubé mouky, tvarohu, vejce a špetky soli vypracujte vláčné těsto.
  2. Těsto nechte chvilku odpočinout. Nesmí se vám ale lepit na prsty.
  3. Kousek těsta uštípněte, vytvarujte z něj placičku, zabalte do ní jahodu a uválejte knedlíček. Z tohoto množství těsta vytvoříte asi 15 knedlíčků.
  4. Nakonec knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 12 minut.

Recepty na moučníky z prvního ovoce

Recepty

Dort s arašídovým korpusem a krémem z bílé čokolády

Foto: Alika

Dort z arašídové mouky

INGREDIENCE
2 vejceNa krém:Na dokončení:
60 g cukru250 ml smetany ke šleháníjahody
30 g arašídové mouky Alika150 g bílé čokoládypistáciové kostky
30 g hladké mouky3 plátky želatiny
špetka soli
máslo na vymazání dortové formy

POSTUP:

  1. Do mísy od robota si dejte bílky, žloutky si dejte zvlášť do jiné mističky.
  2. Bílky začněte na střední stupeň šlehat a přidejte špetku soli. Když začnou světlat, po lžících začněte přidávat cukr.
  3. Šlehejte, dokud nevznikne tuhý lesklý sníh. Poté do něj pomocí stěrky zapracujte žloutky.
  4. Nakonec přidejte arašídovou a hladkou mouku a pomocí metly zlehka promíchejte.
  5. Dortovou formu si vymažte máslem a těsto do ní nalijte. Pečte na 180 stupňů cca 15 minut.
  6. Hotový korpus nechte vychladnout a připravte si mezitím krém.
  7. Do misky si dejte ledovou vodu a namočte v ní 3 plátky želatiny.
  8. 120 ml smetany zahřejte ve vodní lázni a přidejte do ní vymačkané plátky želatiny. Nakonec v ní rozpusťte i bílou čokoládu.
  9. V robotu si mezitím vyšlehejte zbylých 130 ml smetany ke šlehání do tuhé šlehačky. Tu poté do vychladlé čokoládové hmoty zlehka zamíchejte.
  10. Polovinu krému nalijte na korpus, dejte na něj napůl rozkrojené jahody a zalijte zbytkem krému.
  11. Dort nechte zatuhnout minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc v lednici.
  12. Dort před podáváním posypte pistáciovými kostkami a ozdobte čerstvým ovocem.

Recepty z cest po Evropě: gnocchi, fish & chips, keze kartoffel, marinovaný losos

Recepty

Jahodové nanuky s balzamikovým octem

Foto: myjsmebio.cz

Jahodové nanuky

INGREDIENCE
200 g jahod
2 lžíce bio javorového sirupu
2 lžíce balzamikového octa

POSTUP:

  1. Jahody důkladně omyjte, zbavte stopek a přendejte do vyšší mísy.
  2. Přidejte sirup, balzamikový ocet a směs rozmixujte dohladka.
  3. Nalijte do formiček na nanuky a dejte zamrazit.
  4. Po hodině do nanuků vložte dřívka, nechte zcela zmrznout a podávejte.

TIP: Po vytažení z mrazáku vložte formičky na pár vteřin pod vlažnou tekoucí vodu, nanuky tak nepopraskají a půjdou snadno vytáhnout.

Grilované jahody s balsamikem a pepřem

Foto: Kaufland

Grilované jahody s balsamikem a pepřem

INGREDIENCE
500 g jahod
pepř
balsamico
50 g cukru
100 g másla

POSTUP:

  1. Do pánve dejte část másla, přidejte cukr a vše nechte rozpustit.
  2. Poté přidejte jahody, které si předem opečte na grilu.
  3. Dochuťte balsamikem, pepřem a nakonec zjemněte máslem.

Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet

Recepty

Osvěžující jahodová tříšť s proseccem

Foto: Mionetto Prosecco

Osvěžující jahodová tříšť

INGREDIENCE
1 dcl Mionetto Prosecco
1 hrnek mražených jahod
1 hrnek ledu
0,2 dcl citronové šťávy
1/4 hrnku cukru

POSTUP:

  1. Do mixéru přidejte citronovou šťávu, cukr a mixujte.
  2. Poté vložte jahody a led.
  3. Ještě jednou směs promixujte.
  4. Takto připravenou tříšť nalijte do skleniček, přidejte prosecco a opatrně promíchejte.
  5. Na závěr ozdobte čerstvou jahodou.

Jahodový džem s červeným vínem

Foto: Labeta

Jahodový džem s červeným vínem

INGREDIENCE
850 g jahod
100 ml červeného vína
želírovací cukr na jahody (425 g)
šťáva z 1 citronu nebo 1-2 lžičky kyseliny citronové

POSTUP:

  1. Jahody rozmixujte.
  2. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky.
  3. Rozmixované jahody smíchejte s želírovacím cukrem a přidejte víno a šťávu z citronu.
  4. Promíchejte a přiveďte k varu.
  5. Povařte 5 minut a ještě horký džem plňte do skleniček.
  6. Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru.
  7. Pokud chcete v džemu alkohol zachovat a neodvařit jej, přidejte víno až těsně před koncem.
  8. Alkohol se odpařuje už při 78 °C.
  9. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit.
  10. Zavařujte v hrnci s vodou, na mírném stupni cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.

Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát

Recepty

Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Související témata:

Výběr článků

Načítám