Článek
Důležitý tip pro hostitelku: Informujte se předem u rodičů malých účastníků slavnosti na jejich alergie! Na ořechy, mléko… Podle potřeby použijte bezlepkové potraviny, nahraďte např. arašídové máslo marmeládou.
Veselá jablka + ovocné špízy
INGREDIENCE |
---|
2 jablka Granny Smith |
1 citron |
2 lžíce arašídového másla nebo marmelády |
vyloupaná slunečnicová semínka |
2 jahody |
meloun a další ovoce na špízy |
Na oči: |
cukrová poleva (zdobení) např. v tubě od Dr. Oetker (nebo bílý a černý marcipán, měkké lékořicové bonbony nebo bílá a tmavá čokoláda na vaření) |
POSTUP:
- Omytá jablka nakrájejte na čtvrtky, nožem vykrojte klínek ve tvaru úst.
- Do misky vymačkejte citron, přidejte pár lžic vody a připravená jablka namočte na několik minut do citronové lázně, tak nebudou později hnědnout. Jablka osušte.
- Vykrojená ústa na každé čtvrtce jablíčka pomažte arašídovým máslem nebo oblíbenou marmeládou. Semínka slunečnice zapíchejte na místo zubů a z omytých jahod nakrájejte plátky, které naaranžujte namísto jazyka.
- Oči vytvořte z cukrové polevy nebo vykrájejte z marcipánu a přilepte je také arašídovým máslem. (Oči lze nakrájet i z bonbonů.) K připevnění nepoužívejte párátka.
- Další ovoce můžete napíchat na špejle, které pak zabodnete do půlky melounu.
Recepty na moučníky z prvního ovoce
Upírské špagety
INGREDIENCE | |
---|---|
4 lžíce olivového oleje | 500 g sekaných rajčat |
1 menší cibule | 700 ml zeleninového vývaru |
1 menší mrkev | 500 g bezlepkových špaget |
10 cm větvičky řapíkatého celeru | lístky bazalky |
1 stroužek česneku | špetka cukru |
1 větvička tymiánu | sůl (stačí maličko) |
1 lžíce rajčatového protlaku | |
Na ozdobu: | |
16 cherry rajčat, červená kapie, 4 vejce natvrdo, olivy, bazalka | |
(Vlasy lze udělat i z pažitky nebo strouhaného parmazánu. Např. Cello je bezlaktózový, také vyzrálý parmazán obsahuje jen málo laktózy.) |
POSTUP:
- Cibuli, řapíkatý celer a mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky a nasypte do hrnce na rozehřátý olej. Přidejte rozmáčknutý česnek a tymián a vše za občasného míchání restujte asi tři minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje.
- Další dvě minuty restujte ještě s rajčatovým protlakem. Přidejte špetku cukru, sekaná rajčata, sůl a zalijte zeleninovým vývarem. Za občasného míchání pozvolna vařte, dokud se vše nespojí.
- Když je omáčka provařená, rozmixujte ji. Na závěr omáčku dochuťte posekanou bazalkou.
- Těstoviny uvařte, rozprostřete na talíře, pokryjte omáčkou a pohrajte si s vytvářením upírských obličejů.
Tip šéfkuchaře: Můžete použít i jiné druhy těstovin, tomatovou omáčku s nimi promíchat a podávat s restovanými krůtími nebo kuřecími prsy.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Kornoutky s čokoládou a ovocem
INGREDIENCE |
---|
kornoutky na zmrzlinu |
čokoláda na vaření |
čerstvé ovoce |
POSTUP:
- Kornouty vylijte rozpuštěnou čokoládou a naplňte je nakrájeným ovocem.
- Čokoládu můžete nalít na ovoce ještě i svrchu, udrží ovoce pohromadě. Aby se náplň nesypala, postavte kornouty do skleniček.
Domino sendviče
INGREDIENCE | |
---|---|
8 plátků toustového bezlepkového chleba | sůl (nemusí vůbec být) |
160 g bezlaktózového tvarohu | 1/2 okurky |
120 g bezlaktózového čedaru | cherry rajčata |
2 lžíce bezlaktózového jogurtu | pažitka |
3 sušená rajčata |
POSTUP:
- Rozmixujte tvaroh, jogurt a překrájená sušená rajčata. Do hotové směsi přimíchejte nadrobno nakrájenou pažitku.
- Touto pomazánkou budete potírat čtverce chleba. (Je dobré potřít spodní i horní plátek, sendvič pak lépe drží pohromadě.) Než potřete horní plátky chleba, vykrájejte na nich kulaté otvory jako na dominu nebo hrací kostce.
- Z okurky škrabkou nakrájejte tenké dlouhé plátky. Nechte je osušit na papírovém ubrousku a poté okurky položte na namazaný chléb, na ně plátky čedaru, přiklopte horním chlebem. Z připraveného sendviče můžete odkrojit kůrky.
Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet
Kanapky: šneci a berušky
INGREDIENCE | |
---|---|
obdélníčky pečiva (množství podle potřeby, pro alergiky bezlepkový chléb) | |
pomazánky (budapešťská, pažitková ap.) | |
na modelování figurek: cherry rajčata, salátová okurka, olivy, pažitka | |
Na oči: cukrová poleva (zdobení) ap. (viz recept na veselá jablka) | |
Budapešťská pomazánka | |
200 g bezlaktózového tvarohu | 1 menší cibule |
2 lžíce bezlaktózového jogurtu | 1/2 červené papriky |
1/2 lžíce sladké papriky | 1 lžíce oleje |
1 stroužek česneku |
POSTUP:
- Na středním ohni rozehřejte rendlík, přidejte lžíci oleje a na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět, přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku.
- Poté přidejte utřený česnek, mletou papriku a nechte zpěnit. Ihned stáhněte z plotýnky a zastříkněte trochou vody (aby se paprika nespálila).
- Hotovou směs rozmixujte spolu s tvarohem, jogurtem a olejem dohladka, případně trošku přisolte. Nechte vychladit.
TIP: Pažitková pomazánka. Základ je stejný jako u budapešťské, jenom místo paprikové směsi přidáte nasekanou pažitku.
Čoko pavouci z bezlepkové mouky
INGREDIENCE | |
---|---|
Na sušenky: | |
180 g pohankové mouky | 1 vejce L |
70 g pomletých opražených pohankových vloček | 1 vanilkový cukr |
100 g třtinového cukru | 1 kypřicí prášek |
120 g másla | 60 g sekané hořké čokolády |
špetka soli | |
Na ozdobu: | |
120 g vypeckovaných datlí | špetka skořice |
1 lžíce kakaa | 1 lžíce strouhaného kokosu |
2 lžíce arašídového másla (nebo kokosové) | 90 g čokolády |
120 g ořechů (možno nahradit bezlepkovými piškoty) | marmeláda na slepení |
Na oči: | |
kolečka bílé čokolády (nebo lentilky či stříbrné kuličky zdobení) |
POSTUP:
- Sušenky: Změklé máslo utřete s cukrem a vejci, přimíchejte pohankovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Poté přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto. Vytvořte bochánek a zabalený do fólie ho nechte alespoň 20 minut odpočívat.
- Z těsta pak vymodelujte menší kuličky (můžete použít malé kleště na zmrzlinu nebo lžičku), které lehce stlačíte. Sušenky upečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 až 18 minut.
- Ozdoba: Ořechy nebo piškoty rozmixujte na hrubší mouku, poté přidejte zbytek ingrediencí, odložte si však polovinu čokolády na polevu. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a nechte je v lednici ztuhnout.
- Ve vodní lázni rozehřejte zbylou čokoládu a připravte si upečené vychladlé sušenky, které pomažete marmeládou. Hotové kuličky napíchněte na párátka (tak, aby vykukovala a později jste je mohli odstranit), namočte do čokolády, nechte okapat, a ještě než čokoláda zatuhne, přilepte je na upečené sušenky a hned nalepte oči. (Oči lze také nakreslit rozehřátou bílou čokoládou.)
- Zbylou čokoládou sušenky dozdobte. Uložte do chladna a před podáváním vytahejte párátka.
Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí
Recepty na zdravé a chutné menu
Může se vám hodit na Zboží.cz: Dětské kuchařky
Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Bull & Bonito Prague