Hlavní obsah

Netradiční dobrůtky na dětskou party

Dětská party bývá pro hostitelku radost i noční můra zároveň. Jaké občerstvení bude malým návštěvníkům chutnat? Čemu se vyhnout? Několik tipů na efektní a zároveň snadné pohoštění vám nabízí Jan Schánil, Executive Chef restaurace Bull & Bonito hotelu Vienna House by Wyndham Diplomat Prague. Najdete v něm drobné zobání i hlavní jídla. Nechybí ani těstoviny, které milují snad všechny děti, zvlášť jsou-li vesele naservírované!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Veselá jablka a ovocné špízy

Článek

Důležitý tip pro hostitelku: Informujte se předem u rodičů malých účastníků slavnosti na jejich alergie! Na ořechy, mléko… Podle potřeby použijte bezlepkové potraviny, nahraďte např. arašídové máslo marmeládou.

Veselá jablka + ovocné špízy

INGREDIENCE
2 jablka Granny Smith
1 citron
2 lžíce arašídového másla nebo marmelády
vyloupaná slunečnicová semínka
2 jahody
meloun a další ovoce na špízy
Na oči:
cukrová poleva (zdobení) např. v tubě od Dr. Oetker (nebo bílý a černý marcipán, měkké lékořicové bonbony nebo bílá a tmavá čokoláda na vaření)

POSTUP:

  1. Omytá jablka nakrájejte na čtvrtky, nožem vykrojte klínek ve tvaru úst.
  2. Do misky vymačkejte citron, přidejte pár lžic vody a připravená jablka namočte na několik minut do citronové lázně, tak nebudou později hnědnout. Jablka osušte.
  3. Vykrojená ústa na každé čtvrtce jablíčka pomažte arašídovým máslem nebo oblíbenou marmeládou. Semínka slunečnice zapíchejte na místo zubů a z omytých jahod nakrájejte plátky, které naaranžujte namísto jazyka.
  4. Oči vytvořte z cukrové polevy nebo vykrájejte z marcipánu a přilepte je také arašídovým máslem. (Oči lze nakrájet i z bonbonů.) K připevnění nepoužívejte párátka.
  5. Další ovoce můžete napíchat na špejle, které pak zabodnete do půlky melounu.

Recepty na moučníky z prvního ovoce

Recepty

Upírské špagety

Foto: Petr Hloušek, Právo

Upírské špagety

INGREDIENCE
4 lžíce olivového oleje500 g sekaných rajčat
1 menší cibule700 ml zeleninového vývaru
1 menší mrkev500 g bezlepkových špaget
10 cm větvičky řapíkatého celerulístky bazalky
1 stroužek česnekušpetka cukru
1 větvička tymiánusůl (stačí maličko)
1 lžíce rajčatového protlaku
Na ozdobu:
16 cherry rajčat, červená kapie, 4 vejce natvrdo, olivy, bazalka
(Vlasy lze udělat i z pažitky nebo strouhaného parmazánu. Např. Cello je bezlaktózový, také vyzrálý parmazán obsahuje jen málo laktózy.)

POSTUP:

  1. Cibuli, řapíkatý celer a mrkev oloupejte, nakrájejte na kostičky a nasypte do hrnce na rozehřátý olej. Přidejte rozmáčknutý česnek a tymián a vše za občasného míchání restujte asi tři minuty, dokud zelenina nezkaramelizuje.
  2. Další dvě minuty restujte ještě s rajčatovým protlakem. Přidejte špetku cukru, sekaná rajčata, sůl a zalijte zeleninovým vývarem. Za občasného míchání pozvolna vařte, dokud se vše nespojí.
  3. Když je omáčka provařená, rozmixujte ji. Na závěr omáčku dochuťte posekanou bazalkou.
  4. Těstoviny uvařte, rozprostřete na talíře, pokryjte omáčkou a pohrajte si s vytvářením upírských obličejů.
Foto: Petr Hloušek, Právo

Upírské špagety

Tip šéfkuchaře: Můžete použít i jiné druhy těstovin, tomatovou omáčku s nimi promíchat a podávat s restovanými krůtími nebo kuřecími prsy.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Kornoutky s čokoládou a ovocem

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kornoutky s čokoládou a ovocem

INGREDIENCE
kornoutky na zmrzlinu
čokoláda na vaření
čerstvé ovoce

POSTUP:

  1. Kornouty vylijte rozpuštěnou čokoládou a naplňte je nakrájeným ovocem.
  2. Čokoládu můžete nalít na ovoce ještě i svrchu, udrží ovoce pohromadě. Aby se náplň nesypala, postavte kornouty do skleniček.

Domino sendviče

Foto: Petr Hloušek, Právo

Domino sendviče

INGREDIENCE
8 plátků toustového bezlepkového chlebasůl (nemusí vůbec být)
160 g bezlaktózového tvarohu1/2 okurky
120 g bezlaktózového čedarucherry rajčata
2 lžíce bezlaktózového jogurtupažitka
3 sušená rajčata

POSTUP:

  1. Rozmixujte tvaroh, jogurt a překrájená sušená rajčata. Do hotové směsi přimíchejte nadrobno nakrájenou pažitku.
  2. Touto pomazánkou budete potírat čtverce chleba. (Je dobré potřít spodní i horní plátek, sendvič pak lépe drží pohromadě.) Než potřete horní plátky chleba, vykrájejte na nich kulaté otvory jako na dominu nebo hrací kostce.
  3. Z okurky škrabkou nakrájejte tenké dlouhé plátky. Nechte je osušit na papírovém ubrousku a poté okurky položte na namazaný chléb, na ně plátky čedaru, přiklopte horním chlebem. Z připraveného sendviče můžete odkrojit kůrky.

Domácí zmrzlina: Recepty na tvarohovou, smetanovou ovocnou i sorbet

Recepty

Kanapky: šneci a berušky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kanapky: šneci a berušky

INGREDIENCE
obdélníčky pečiva (množství podle potřeby, pro alergiky bezlepkový chléb)
pomazánky (budapešťská, pažitková ap.)
na modelování figurek: cherry rajčata, salátová okurka, olivy, pažitka
Na oči: cukrová poleva (zdobení) ap. (viz recept na veselá jablka)
Budapešťská pomazánka
200 g bezlaktózového tvarohu1 menší cibule
2 lžíce bezlaktózového jogurtu1/2 červené papriky
1/2 lžíce sladké papriky1 lžíce oleje
1 stroužek česneku

POSTUP:

  1. Na středním ohni rozehřejte rendlík, přidejte lžíci oleje a na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět, přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku.
  2. Poté přidejte utřený česnek, mletou papriku a nechte zpěnit. Ihned stáhněte z plotýnky a zastříkněte trochou vody (aby se paprika nespálila).
  3. Hotovou směs rozmixujte spolu s tvarohem, jogurtem a olejem dohladka, případně trošku přisolte. Nechte vychladit.

TIP: Pažitková pomazánka. Základ je stejný jako u budapešťské, jenom místo paprikové směsi přidáte nasekanou pažitku.

Čoko pavouci z bezlepkové mouky

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čoko pavouci z bezlepkové mouky

INGREDIENCE
Na sušenky:
180 g pohankové mouky1 vejce L
70 g pomletých opražených pohankových vloček1 vanilkový cukr
100 g třtinového cukru1 kypřicí prášek
120 g másla60 g sekané hořké čokolády
špetka soli
Na ozdobu:
120 g vypeckovaných datlíšpetka skořice
1 lžíce kakaa1 lžíce strouhaného kokosu
2 lžíce arašídového másla (nebo kokosové) 90 g čokolády
120 g ořechů (možno nahradit bezlepkovými piškoty) marmeláda na slepení
Na oči:
kolečka bílé čokolády (nebo lentilky či stříbrné kuličky zdobení)

POSTUP:

  1. Sušenky: Změklé máslo utřete s cukrem a vejci, přimíchejte pohankovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  2. Poté přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto. Vytvořte bochánek a zabalený do fólie ho nechte alespoň 20 minut odpočívat.
  3. Z těsta pak vymodelujte menší kuličky (můžete použít malé kleště na zmrzlinu nebo lžičku), které lehce stlačíte. Sušenky upečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 až 18 minut.
  4. Ozdoba: Ořechy nebo piškoty rozmixujte na hrubší mouku, poté přidejte zbytek ingrediencí, odložte si však polovinu čokolády na polevu. Ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky a nechte je v lednici ztuhnout.
  5. Ve vodní lázni rozehřejte zbylou čokoládu a připravte si upečené vychladlé sušenky, které pomažete marmeládou. Hotové kuličky napíchněte na párátka (tak, aby vykukovala a později jste je mohli odstranit), namočte do čokolády, nechte okapat, a ještě než čokoláda zatuhne, přilepte je na upečené sušenky a hned nalepte oči. (Oči lze také nakreslit rozehřátou bílou čokoládou.)
  6. Zbylou čokoládou sušenky dozdobte. Uložte do chladna a před podáváním vytahejte párátka.

Inspirace na letní sladká jídla, která neomrzí

Recepty

Recepty na zdravé a chutné menu

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Dětské kuchařky

Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Bull & Bonito Prague

Související témata:
Recepty pro děti

Výběr článků

Načítám