Článek
Slané muffiny se slaninou, bylinkami a sýrem
INGREDIENCE: | |
---|---|
250 g hladké mouky | 100 g brynzy |
250 g polohrubé mouky | 100 g čedaru |
1 kostka droždí nebo sáček sušeného | 2 vejce |
1 lžička cukru | 2 lžíce oleje |
200 ml vlažného mléka | 50 g jogurtu |
200 g slaniny | špetka pepře |
1 malá cibule | 1 lžička soli |
prolisovaný stroužek česneku | hrst bylinek (nasekané kopřivy, pažitka, petrželka, medvědí česnek) |
150 g nastrouhaného parmezánu |
POSTUP:
- Prosáté mouky smíchejte v míse se solí, udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě vyběhnout kvásek.
- Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostičky a dejte ji škvařit, poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou necháte zesklovatět.
- Nyní je čas na prolisovaný česnek, který nechte ve výpeku rozvonět (nesmí zhnědnout, zhořknul by). Hotovou směs nechte zchladnout. K mouce s kváskem přidejte nastrouhané sýry a v robotu vymíchejte těsto.
- Nakonec do něj zapracujte vychladlou směs slaniny s cibulí a zbylé přísady. Dejte 30 minut vykynout zakryté v teple. Poté těsto vtlačte do formiček na muffiny (do 3/4) a pečte na 190 °C asi 18 minut.
Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky
Recepty
Vajíčka z listového těsta plněná žloutkovým krémem a ovocem nebo tvarohovou náplní a pomerančem
INGREDIENCE: | |
---|---|
balíček listového těsta | ovoce, máta, případně čokoláda na ozdobu |
Na žloutkový krém: | |
250 ml plnotučného mléka | špetka muškátového oříšku |
250 ml smetany 33% | špalík celé skořice |
25 g kukuřičného škrobu | 1 vanilkový lusk |
1 pomeranč - nastrouhaná kůra | 40 g žloutků |
90 g krupicového cukru | |
Na tvarohovou náplˇň: | |
250 g plnotučného tvarohu | kůra z 1/2 citronu |
1 vanilkový lusk - zrníčka | 1 vejce do náplně + 1 vejce na pomašlování |
2 lžíce cukru krupice | 1 pomeranč - vyfelitované dílky |
POSTUP:
- Z rozváleného listového těsta vykrojte oválky ve tvaru vajíček a omotejte je ohrádkou z proužku těsta.
- Žloutkový krém: Do hrnce nalijte smetanu, dvě třetiny mléka a ve zbytku mléka dohladka rozmíchaný kukuřičný škrob. Přidejte kůru z pomeranče, zrníčka vanilky a zbytek ingrediencí.
- Rozmíchanou směs zahřívejte za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí. Hotovou přeceďte přes hustý cedník a v zakryté nádobě nechte do druhého dne odležet.
- Tvarohová náplň: Všechny přísady vymíchejte do hladka.
- Dokončení: Náplněmi naplňte připravená vajíčka z listového těsta, ozdobte je dílky pomerančů. Okraje pomažte vajíčkem a pečte 10 až 12 minut v předehřáté troubě na 185 °C.
- Vychladlá vajíčka ozdobte ovocem, mátou nebo třeba čokoládou.
TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do nádoby s cukrem - už po pár dnech budete mít přírodní vanilkový cukr na pozdější použití.
Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky
Recepty
Linecké taštičky plněné velikonoční nádivkou ze slaniny nebo špenátem z kopřiv
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
420 g hladké mouky | 2 žloutky |
330 g másla | vejce na potření |
7 lžic smetany 33% | sůl a kmín na posypání |
2 lžičky soli | |
Na nádivku ze slaniny: | |
120 g slaniny (lze použít posekané škvarky, přidat uzené maso) | 1/3 rohlíku na kostičky |
1 jarní cibulka | 20 g parmezánu |
bylinky dle chuti | sůl, pepř |
1 vařené vejce | |
Na nádivku z kopřiv: | |
větší miska čerstvých kopřiv | 5 lžic mléka |
1 cibule | hrstka strouhanky |
3 lžíce oleje | 1 vejce |
2 lžíce slunečnicových semínek | 2 stroužky česneku |
1 lžíce hladké mouky | sůl dle chuti |
POSTUP:
- Těsto: Prosátou mouku, pokrájené studené máslo, smetanu, žloutky a sůl zpracujte elektrickým hnětačem do hladkého těsta, které poté zabalte do folie a nechte v lednici dvě hodiny odpočinout.
- Nádivka ze slaniny: Orestujte nakrájenou slaninu nebo škvarky, přidejte najemno nasekanou cibulku a nechte ji zesládnout. Přimíchejte nasekané bylinky, případně uzené. Směs vychlaďte. Přidejte posekané vařené vejce, pokrájený rohlík, nastrouhaný parmezán, sůl a pepř.
- Nádivka z kopřiv: Abyste se nepopálili od kopřiv, raději pracujte v gumových rukavicích. Kopřivy vyperte a spařte vroucí vodou, vodu sceďte. Oberte listy a nasekejte je nadrobno.
- Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte slunečnicová semínka a základ ještě chvilku restujte. Přisypte kopřivy a přidejte i mouku rozmíchanou v mléce a sůl. Duste, míchejte, až se tekutina odpaří do konzistence špenátu. Nechte vychladnout. Ke kopřivám poté přidejte vejce, strouhanku a prolisovaný česnek, vše promíchejte.
- Dokončení: Z těsta vyválejte 2 mm silný plát a vykrojte kolečka asi 8 cm v průměru. Doprostřed každého dejte vychladlou náplň a vytvarujte taštičky tak, aby v nich nebyl vzduch.
- Okraje pevně spojte. Hotové taštičky rozložte na pečicí papír na plechu, potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí a kmínem a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 16 minut do zlatova.
TIP: Taštičky před pečením můžete posypat nasekanými oříšky, sezamem nebo jinými semínky.
Recepty na 4 jídla z jedné pečeně
Recepty
Celozrnné bochánky se škvarky a zelím
INGREDIENCE: | |
---|---|
280 g kysaného zelí | 1 lžička soli do těsta + hrubozrnná sůl na posypání |
180 g škvarků | 1 lžička kmínu (mletý nebo celý do těsta) + kmín na posypání |
120 ml mléka | 1 sáček sušeného droždí |
100 g sádla | 1 vejce na potření |
420 g celozrnné žitné mouky (lze namíchat s pšeničnou či špaldovou) |
POSTUP:
- Ze zelí vymačkejte šťávu a přesekejte ho na menší kusy. Škvarky pokrájejte najemno a v ohřátém mléku rozpusťte sádlo. Spolu s moukou, droždím, solí a kmínem pak vše v robotu zpracujte do hladkého těsta, které nechte 75 minut v teple kynout.
- Těsto z žitné mouky vykyne méně než z pšeničné a počítejte i s tím, že bude více lepivé, hutnější.
- Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělte na 18 stejných kusů a vytvarujte bochánky. Rozložte je na plech s pečicím papírem nebo do muffinových formiček a nechte je dalších 15 minut odpočinout.
- Mezitím je potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem s hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 16-20 minut.
Poctivé recepty z českých superpotravin
Recepty