Hlavní obsah

Napečeno pro koledníky

Jaké dobroty do ruky přichystat na Velikonoční pondělí? Poradí vám jeden z našich nejlepších šéfkuchařů Jan Schanil, který se při tvorbě receptů inspiroval jídly tradičními pro svátky jara.

Foto: Petr Horník, Právo

Slané muffiny se slaninou, bylinkami a sýrem

Článek

Slané muffiny se slaninou, bylinkami a sýrem

INGREDIENCE:
250 g hladké mouky 100 g brynzy
250 g polohrubé mouky 100 g čedaru
1 kostka droždí nebo sáček sušeného 2 vejce
1 lžička cukru 2 lžíce oleje
200 ml vlažného mléka 50 g jogurtu
200 g slaniny špetka pepře
1 malá cibule 1 lžička soli
prolisovaný stroužek česneku hrst bylinek (nasekané kopřivy, pažitka, petrželka, medvědí česnek)
150 g nastrouhaného parmezánu

POSTUP:

  1. Prosáté mouky smíchejte v míse se solí, udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě vyběhnout kvásek.
  2. Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostičky a dejte ji škvařit, poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou necháte zesklovatět.
  3. Nyní je čas na prolisovaný česnek, který nechte ve výpeku rozvonět (nesmí zhnědnout, zhořknul by). Hotovou směs nechte zchladnout. K mouce s kváskem přidejte nastrouhané sýry a v robotu vymíchejte těsto.
  4. Nakonec do něj zapracujte vychladlou směs slaniny s cibulí a zbylé přísady. Dejte 30 minut vykynout zakryté v teple. Poté těsto vtlačte do formiček na muffiny (do 3/4) a pečte na 190 °C asi 18 minut.

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Recepty

Vajíčka z listového těsta plněná žloutkovým krémem a ovocem nebo tvarohovou náplní a pomerančem

Foto: Petr Horník, Právo

Vajíčka z listového těsta plněná žloutkovým krémem a ovocem nebo tvarohovou náplní a pomerančem

INGREDIENCE:
balíček listového těsta ovoce, máta, případně čokoláda na ozdobu
Na žloutkový krém:
250 ml plnotučného mléka špetka muškátového oříšku
250 ml smetany 33%špalík celé skořice
25 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk
1 pomeranč - nastrouhaná kůra 40 g žloutků
90 g krupicového cukru
Na tvarohovou náplˇň:
250 g plnotučného tvarohu kůra z 1/2 citronu
1 vanilkový lusk - zrníčka 1 vejce do náplně + 1 vejce na pomašlování
2 lžíce cukru krupice1 pomeranč - vyfelitované dílky

POSTUP:

  1. Z rozváleného listového těsta vykrojte oválky ve tvaru vajíček a omotejte je ohrádkou z proužku těsta.
  2. Žloutkový krém: Do hrnce nalijte smetanu, dvě třetiny mléka a ve zbytku mléka dohladka rozmíchaný kukuřičný škrob. Přidejte kůru z pomeranče, zrníčka vanilky a zbytek ingrediencí.
  3. Rozmíchanou směs zahřívejte za stálého míchání ve vodní lázni do zhoustnutí. Hotovou přeceďte přes hustý cedník a v zakryté nádobě nechte do druhého dne odležet.
  4. Tvarohová náplň: Všechny přísady vymíchejte do hladka.
  5. Dokončení: Náplněmi naplňte připravená vajíčka z listového těsta, ozdobte je dílky pomerančů. Okraje pomažte vajíčkem a pečte 10 až 12 minut v předehřáté troubě na 185 °C.
  6. Vychladlá vajíčka ozdobte ovocem, mátou nebo třeba čokoládou.

TIP: Prázdný vanilkový lusk vložte do nádoby s cukrem - už po pár dnech budete mít přírodní vanilkový cukr na pozdější použití.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Linecké taštičky plněné velikonoční nádivkou ze slaniny nebo špenátem z kopřiv

Foto: Petr Horník, Právo

Linecké taštičky plněné velikonoční nádivkou ze slaniny nebo špenátem z kopřiv

INGREDIENCE:
Na těsto:
420 g hladké mouky 2 žloutky
330 g másla vejce na potření
7 lžic smetany 33% sůl a kmín na posypání
2 lžičky soli
Na nádivku ze slaniny:
120 g slaniny (lze použít posekané škvarky, přidat uzené maso) 1/3 rohlíku na kostičky
1 jarní cibulka20 g parmezánu
bylinky dle chuti sůl, pepř
1 vařené vejce
Na nádivku z kopřiv:
větší miska čerstvých kopřiv 5 lžic mléka
1 cibule hrstka strouhanky
3 lžíce oleje 1 vejce
2 lžíce slunečnicových semínek 2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky sůl dle chuti

POSTUP:

  1. Těsto: Prosátou mouku, pokrájené studené máslo, smetanu, žloutky a sůl zpracujte elektrickým hnětačem do hladkého těsta, které poté zabalte do folie a nechte v lednici dvě hodiny odpočinout.
  2. Nádivka ze slaniny: Orestujte nakrájenou slaninu nebo škvarky, přidejte najemno nasekanou cibulku a nechte ji zesládnout. Přimíchejte nasekané bylinky, případně uzené. Směs vychlaďte. Přidejte posekané vařené vejce, pokrájený rohlík, nastrouhaný parmezán, sůl a pepř.
  3. Nádivka z kopřiv: Abyste se nepopálili od kopřiv, raději pracujte v gumových rukavicích. Kopřivy vyperte a spařte vroucí vodou, vodu sceďte. Oberte listy a nasekejte je nadrobno.
  4. Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte slunečnicová semínka a základ ještě chvilku restujte. Přisypte kopřivy a přidejte i mouku rozmíchanou v mléce a sůl. Duste, míchejte, až se tekutina odpaří do konzistence špenátu. Nechte vychladnout. Ke kopřivám poté přidejte vejce, strouhanku a prolisovaný česnek, vše promíchejte.
  5. Dokončení: Z těsta vyválejte 2 mm silný plát a vykrojte kolečka asi 8 cm v průměru. Doprostřed každého dejte vychladlou náplň a vytvarujte taštičky tak, aby v nich nebyl vzduch.
  6. Okraje pevně spojte. Hotové taštičky rozložte na pečicí papír na plechu, potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí a kmínem a pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 16 minut do zlatova.

TIP: Taštičky před pečením můžete posypat nasekanými oříšky, sezamem nebo jinými semínky.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Celozrnné bochánky se škvarky a zelím

Foto: Petr Horník, Právo

Celozrnné bochánky se škvarky a zelím

INGREDIENCE:
280 g kysaného zelí 1 lžička soli do těsta + hrubozrnná sůl na posypání
180 g škvarků 1 lžička kmínu (mletý nebo celý do těsta) + kmín na posypání
120 ml mléka 1 sáček sušeného droždí
100 g sádla 1 vejce na potření
420 g celozrnné žitné mouky (lze namíchat s pšeničnou či špaldovou)

POSTUP:

  1. Ze zelí vymačkejte šťávu a přesekejte ho na menší kusy. Škvarky pokrájejte najemno a v ohřátém mléku rozpusťte sádlo. Spolu s moukou, droždím, solí a kmínem pak vše v robotu zpracujte do hladkého těsta, které nechte 75 minut v teple kynout.
  2. Těsto z žitné mouky vykyne méně než z pšeničné a počítejte i s tím, že bude více lepivé, hutnější.
  3. Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozdělte na 18 stejných kusů a vytvarujte bochánky. Rozložte je na plech s pečicím papírem nebo do muffinových formiček a nechte je dalších 15 minut odpočinout.
  4. Mezitím je potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem s hrubozrnnou solí. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 16-20 minut.

Poctivé recepty z českých superpotravin

Recepty

Výběr článků

Načítám