Hlavní obsah

Recepty na oblíbené evropské vánoční sladkosti

Právo, Vendula Presserová

České cukroví je fenoménem, který nám leckdo závidí. U našich evropských sousedů se na vánočním stole objevují jiné sladkosti. Ale i ty stojí za ochutnání!

Foto: Profimedia.cz

Kutia (makowiec).

Článek
Polsko, Ukrajina

Kutia (makowiec)

Vánoční kaše kutia se připravuje v Polsku i na Ukrajině, v Litvě a v Bělorusku. Malá miska kaše se pokládá nejen na stůl, ale i za dveře, aby přivolala dobrou úrodu.

INGREDIENCE

  • 200 g pšeničných zrn (nebo rýže)
  • 200 g máku
  • 100 g medu
  • 150 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 200 ml sladké smetany

POSTUP:

  • Pšenici očistěte, propláchněte, zalijte vařící vodou a nechte přes noc nabobtnat. Další den ji povařte, sceďte vodu, znovu zalijte čistou vodou a uvařte v dostatečném množství vody do měkka (4 hodiny, v hrnci s nepřilnavým dnem).
  • Podle potřeby dolévejte horkou vodu. Sceďte, oloupejte zbytkovou tvrdou slupku.
  • Mák propláchněte, povařte, sceďte a najemno umelte v kuchyňském robotu nebo třikrát ve strojku na maso.
  • Med zahřívejte ve vodní lázni, až se rozpustí.
  • Všechny komponenty kromě smetany promíchejte a kaši dejte vychladit.
  • Podávejte v dostatečně velkých miskách, smetanu zvlášť ve džbánku, kaše se jí nakonec přelije.
Itálie

Panettone

Sladký chléb s rozinkami a kandovaným ovocem se krájí na tenké plátky a podává s krémem z mascarpone.

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 400 g hl. mouky
  • 1 kostka droždí
  • 125 ml mléka
  • 3 vejce + 2 žloutky (z toho jeden na potření)
  • 120 g másla (+ na vymazání formy)
  • 120 g rozinek (sultánek)
  • 125 ml sladkého dezertního vína (Marsala)
  • 120 g moučkového cukru + na posypání
  • šťáva z půl citronu
  • citronová kůra
  • vanilka z jednoho lusku
  • špetka muškátového oříšku
  • 120 g kandovaného citronu
  • 1/2 lžičky soli

POSTUP:

  • Rozinky krátce povařte ve víně a nechte vychladnout.
  • Z droždí, trošky vlažného mléka, cukru a mouky nechte vzejít kvásek.
  • Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smíchejte kvásek s vejci, kůrou, citronovou šťávou, solí, zbytkem cukru a půl hrnku mouky.
  • Potom postupně vmíchávejte zbytek mouky, nakonec přidejte změklé máslo.
  • Důkladně zpracujte na vláčné těsto. Těsto přendejte do velké, olejem vytřené mísy, přikryjte pečicím papírem a utěrkou a nechte ho kynout dvě hodiny.
  • Pak ho vyklopte na pomoučený vál a znovu propracujte, vytlačte bubliny.
  • Zapracujte do něj okapané rozinky a nakrájený kandovaný citron.
  • Formu na panettone nebo hluboký hrnec (nesmí mít plastová ucha) vymažte máslem a dno i stěny vyložte pečicím papírem.
  • Těsto přendejte do připraveného hrnce, kde bude zakryté kynout další dvě hodiny.
  • Poté povrch potřete žloutkem rozmíchaným s jednou lžící vody.
  • Troubu předehřejte na 190 °C a hrnec s těstem umístěte do spodní části.
  • Po patnácti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě přibližně 40 minut.
  •  Teplé panettone vyklopte na mřížku, papír ponechejte. Nechte vychladnout.

Tipy: Místo hrnce můžete použít běžnou dortovou formu, jejíž výšku zvětšíte pomocí asi 25 cm vysokého pruhu ze čtvrtky. I ten vyložte pečicím papírem. Marsalu můžete pro tento recept nahradit smícháním vína, rumu a cukru.

Německo

Štóla

Dresdner Stollen je sladký hřbet s oříšky, mandlemi kandovaným ovocem, případně kousky marcipánu obalený v silné vrstvě moučkového cukru. Jeho vznik je datován do 15. století. Štóla se peče minimálně s dvoutýdenním předstihem.

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 750 g mouky
  • 150 g másla + 50 g másla na přelití
  • 380 g rozinek (zčásti sultánky)
  • 150 g sladkých oloupaných mandlí
  • 125 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g hořkých mandlí
  • 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod.)
  • 5 polévkových lžic rumu
  • 70 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g moučkového cukru na obalení
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl

POSTUP:

  • Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něj vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru.
  • Nechte vzejít kvásek.
  • Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru.
  • V robotu vypracujte vláčné těsto.
  • Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
  • Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
  • Na pomoučeném vále těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.)
  • Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
  • Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut.
  • Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
  • Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.
Skandinávie

Glögg

Trochu silnější svařák ze severu spolehlivě odplaví vánoční stres. Rozhodně ho ochutnejte. Možná pak připálíte kapra, ale bude vám to jedno.

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 500 ml červeného vína (může být i portské)
  • 500 ml bourbonu
  • 500 ml rumu (někdo dává bílý, někdo tmavý)
  • 1 špalík skořice
  • 5 hřebíčků
  • 2 lžičky drceného kardamomu nebo 1 celá tobolka
  • 2 cm oloupaného zázvoru
  • 150 g rozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  •  nastrouhaná kůra z pomeranče

POSTUP:

  • Do hrnce nalijte víno, whisky a rum.
  • Ohřejte těsně pod bod varu, ale nevařte.
  • Přidejte koření a stále udržujte nápoj velmi horký.
  • Pomocí dlouhé sirky ho ještě v hrnci zapalte a přidejte cukr.
  • Glögg nechte hořet asi minutu, pak ho přikryjte pokličkou a dejte asi na deset minut odstát.
  • Do stále horké směsi přisypejte rozinky a mandle a podávejte.
Francie

Vánoční poleno

Francouzi pečou piškotovou roládu Bûche de Noël a zdobí ji čokoládovou polevou do podoby polínka. Zimu v lese evokují marcipánové houby a sněhový poprašek z moučkového cukru.

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

Na piškot

  • 6 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic kakaa holandského typu
  • 1 vanilkový lusk
  • moučkový cukr

Na krém

  • 200 g hořké čokolády
  • 250 g moučkového cukru
  • 220 g másla
  • špetka soli

Na ozdobu

  • marcipán
  • moučkový cukr

POSTUP:

  • Piškot. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a do něj opatrně zašlehejte polovinu cukru. Šlehejte, až je sníh lesklý a tuhý.
  • Ze žloutků a druhé poloviny cukru ušlehejte světlou pěnu, zlehka do ní přimíchejte zrnka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Přimíchejte kakao promíchané s moukou a opatrně, po částech, sníh.
  • Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a piškot dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 12 minut.
  • Plech vyndejte, piškot jemně poprašte moučkovým cukrem, přikryjte ho utěrkou a otočte – vyklopte z plechu. Sloupněte pečicí papír a položte ho zpět na těsto. Nechte vychladnout.
  • Krém: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Prosátý moučkový cukr promíchejte se změklým máslem. Pak přimíchejte rozpuštěnou čokoládu.
  • Z piškotu sundejte papír a odkrojte nerovné okraje. Piškotový obdélník potřete polovinou krému a srolujte pevně do rolády.
  • Konce rolády šikmo odkrojte, skrojky využijete jako suky, jako pahýly větví. Roládu přendejte na mísu a celou ji potřete krémem. Suky přilepte krémem a také potřete.
  • Do krému vyryjte strukturu kůry a do řezů letorosty. Poleno poprašte moučkovým cukrem, aby vypadalo jako zasněžené.
  • Jako ozdobu můžete přidat houbičky z marcipánu, šišky a smrkové větvičky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Související témata:

Výběr článků

Načítám