Hlavní obsah

Mlsání ke čtení: Recepty na toskánské cantucci, guacamole, slané košíčky a matcha sušenky

Něco sladkého k zamilované novele, ostřejší tyčinky k detektivce a retro sušenky k historickému románu. Zobání ke čtení zkrátka patří, zvlášť v březnu, kdy slavíme Měsíc knihy. Jen pozor na mastné prsty!

Foto: Profimedia.cz

Toskánské cantucci

Článek

Toskánské cantucci

Knižní tip: Tisíc dnů v Toskánsku, Marlena de Blasi - Americká šéfkuchařka Marlena má dvě životní vášně, lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem.

INGREDIENCE:
2 vejce130 g celých mandlí se slupkou
150 g krystalového cukru kůra z pomeranče
300 g hladké mouky 1 žloutek na potření
1 lžička prášku do pečiva1 lusk vanilky (zrníčka)
30 g másla pokojové teploty špetka soli
30 ml marsaly nebo jiného sladkého vína

POSTUP:

  1. Vejce utřete s cukrem a solí, nešlehejte. V druhé míse smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Poté přidejte mouku do směsi vajec a cukru. Dobře promíchejte a zapracujte do hmoty měkké máslo a víno.
  2. V tomto okamžiku je těsto tuhé, takže je nejlepší pokračovat v hnětení rukama na válu, až bude hladké.
  3. Nyní přidejte mandle, vanilku a pomerančovou kůru. Hněťte, dokud se všechny suroviny dobře nezapracují do těsta. Pokud se vám začne lepit na ruce, přidejte trochu mouky.
  4. Ještě chvilku prohněťte a poté již těsto rozdělte na dvě stejné části a vytvarujte dva dlouhé, spíše úzké, válečky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Povrch potřete rozšlehaným žloutkem.
  5. Pečte v předehřáté troubě ve střední části při 180 °C asi 20 minut, což je doba, než se bochníčky roztáhnou a trochu zploští. Vyndejte je z trouby a nechte vychladnout. Poté nožem se zubatým ostřím nakrájejte diagonálně plátky tloušťky 1,5 cm. Sušenky jsou už téměř hotové!
  6. Uspořádejte je zpět na plech s pečicím papírem a pečte 3 minuty z každé strany v předehřáté troubě na 200 °C. Na závěr je nechte vychladnout. Díky tomuto kroku cantucci zezlátnou a získají svou charakteristickou tvrdou, drobivou texturu.

TIP: Sušenky cantucci i cantuccini (čti kantuči) se nejčastěji namáčejí do marsaly nebo jiného fortifikovaného vína, jenž se vyrábí z vína a pálenky. Patří mezi ně madeira, portské či sherry. Můžete je ale namáčet i do kávy či čaje.

Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky

Recepty

Guacamole

Knižní tip: Sto roků samoty, Gabriel García Márquez - Začtěte se do historie šesti generací rodu Buendíů z fiktivního města Macondo, jehož předlohou se stalo kolumbijské město Aracataca, odkud pocházel autor knihy a také držitel Nobelovy ceny za literaturu.

Foto: Profimedia.cz

Guacamole

INGREDIENCE:
2 zralá avokáda 1⁄2 červené chilli papričky
2 lžíce olivového oleje 1 velké vyzrálé rajče
2 stroužky česneku 2 lžíce nasekané nati čerstvého koriandru
šťáva z 1 limety pepř
1 malá šalotka sůl
K podávání:
nachos

POSTUP:

  1. Dužinu avokád rozmačkejte vidličkou. Promíchejte s olejem, prolisovaným česnekem, limetovou šťávou, solí a pepřem.
  2. Přimíchejte nadrobno nakrájenou šalotku, chilli a rajče bez jádřince (nejlépe spařené a oloupané). Posypte koriandrem a podávejte s nachos.

TIP: K rohlíkům nebo tyčinkám si připravte pomazánku inspirovanou guacamole, kdy avokádo rozmixujete s tvarohem nebo tvarohovým sýrem, olivovým olejem, solí a pepřem. Posypete natí koriandru a můžete přidat i rozmixovanou uvařenou cizrnu a ořechy.

Recepty na 4 jídla z jedné pečeně

Recepty

Slané košíčky

Knižní tip: Naše domácí recepty a návody z kopečku, Monika Kindlová - Spoluautorka bestsellerového titulu Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů připravila kuchařku pro domácí pohodu. Najdete v ní kolem 120 receptů, mezi nimiž je i návod na tyto slané košíčky.

Foto: Monika Kindlová, archiv Smart Press

Slané košíčky

INGREDIENCE:
Na křehké těsto:
230 g hladké mouky 110 g studeného másla
1 zarovnaná lžička soli 3-4 lžíce studené vody
Na sýrovou náplň:
3 vejce 200 g strouhaného tvrdého sýra (čedar, gouda)
100 ml mléka sůl a pepř
150 ml smetany (33 %)

POSTUP:

  1. Mouku se solí a na kousky nakrájeným máslem zpracujte na drobenku, přidejte studenou vodu a vypracujte těsto. Zabalené do fólie ho nechte hodinku odpočinout v lednici.
  2. Pak vyválejte placku silnou asi 4 mm. Skleničkou vykrájejte kolečka, která budou tvořit dna košíčků. Zbytek těsta rozkrájejte na úzké pásky na stěny košíčků.
  3. Košíčky spojte až ve formičkách na muffiny a dna propíchněte na několika místech vidličkou. Košíčky předpečte 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  4. Náplň: Připravte ji z vajec rozšlehaných s mlékem a smetanou, solí a pepřem, do níž vmícháte nastrouhaný sýr. Náplň vlijte do košíčků, teplotu trouby snižte na 180 °C a pečte dalších 25 minut do zlatova.

TIP: Košíčky připomínají francouzské miniquiche i slanou verzi slavných portugalských pastéis de nata. Náplň můžete doplnit o jakoukoli zeleninu, houby, slaninu či šunku nebo jiné sýry. Ve sladké variantě použijte jako náplň žloutkový krém nebo vanilkový pudink.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty

Zelené sušenky matcha (matcha cookies)

Knižní tip: Zelená míle, Stephen King - Chodba se zelenou podlahou, dlouhá jako míle, vede odsouzence ve věznici Cold Mountain do cely smrti. Od románu se neodtrhnete. Režisér Frank Darabont podle něj natočil úspěšný stejnojmenný film s Tomem Hanksem a Michaelem Clarkem Duncanem v hlavních rolích.

Foto: Profimedia.cz

Zelené sušenky matcha (matcha cookies)

INGREDIENCE:
2 šálky hladké mouky 1 šálek + 2 lžičky cukru moučka
1 1⁄2 lžíce prášku zeleného čaje matcha (cca 6 g)2 velké žloutky (pokojové teploty)
3⁄4 šálku másla (pokojové teploty) 1⁄4 šálku pecek (kousků) bílé čokolády
špetka soli

POSTUP:

  1. Máslo ušlehejte v mixéru do pěny, zašlehejte do něj sůl, poté cukr a nakonec žloutky. Hladkou mouku smíchejte s matchou a směs prosejte. Postupně ji přidávejte k ušlehané složce a míchejte, až se vše dokonale spojí.
  2. Do těsta zapracujte čokoládu a poté vytvořte dva válečky o délce asi 18 cm. Zabalte je do fólie a uložte do lednice, alespoň na dvě hodiny. (Válečky můžete položit na lůžko z nevařené rýže, udrží těsto ve válcovitém tvaru, takže sušenky budou kulaté.)
  3. Předehřejte troubu na 175 °C. Z těsta ostrým nožem nakrájejte kolečka o tloušťce asi 7 mm. Kolečka můžete dotvarovat na bochánky nebo je rovnou rozložit na plech s pečicím papírem (případně silikonovou vložkou na pečení) s rozestupy asi 2,5 cm.
  4. Pečte asi 15 minut, nebo dokud okraje nezačnou mírně zlátnout. Hotové sušenky nechte pět minut chladnout na plechu, poté je dejte úplně vychladnout na mřížku.

TIP: Udělejte si zásobu tak, že si připravíte dvojnásobnou dávku těsta a nepečené válečky zabalené ve fólii zmrazíte až na dva měsíce. Až se je rozhodnete upéct, dejte je před krájením zhruba 20 minut odležet při pokojové teplotě. Nenechávejte však těsto úplně rozmrazit.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce
Související témata:
Matcha

Výběr článků

Načítám