Článek
Skotská vejce
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g mletého masa (hovězí s vepřovým) | 1 lžička majoránky |
4 vejce | sůl |
2 stroužky česneku | pepř |
ocet | |
Na trojobal: | |
hladká mouka | strouhanka |
3 vejce | olej na smažení |
sůl |
POSTUP:
- Maso promíchejte s kořením a česnekem. Vejce vložte do studené vody se solí a několika lžícemi octa, přiveďte k varu a vařte 5 až 6 minut, poté je přendejte do studené vody.
- Vychladlá opatrně oloupejte a obalte masovou směsí. Poté je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou soli a ve strouhance.
- Smažte je zvolna v dostatečném množství oleje. Vejce by mělo mít trochu řidší žloutek (nahniličko), ale nevadí, pokud bude natvrdo.
TIP: Skvělou přílohou je bramborová kaše a zelenina.
Romská kuchyně: chudá, ale chutná
Recepty
Babiččina sekaná
INGREDIENCE | |
---|---|
400 g mletého vepřového (plec + bůček) | 1/2 lžičky drceného kmínu |
400 g mletého libového hovězího masa | 1 lžíce sušené majoránky |
3 rohlíky | 1 lžička pepře |
300 ml mléka | 20 g soli |
100 g špeku | 6 velkých zelných listů |
2 cibule | 12 plátků anglické slaniny |
6 stroužků česneku | olej na vymazání pekáče |
2 vejce |
POSTUP:
- Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Špek nakrájejte na kostičky, cibuli najemno, česnek prolisujte.
- Mleté důkladně promíchejte se všemi surovinami kromě zelných listů a anglické slaniny. Pekáč vymažte olejem, na něj rozložte zelné listy, na ně plátky slaniny.
- Na lůžko ze zelí a slaniny přesuňte masovou směs a mokrýma rukama ji vytvarujte do šišky. Povrch potřete vodou a vodu nalijte do pekáče do dvou centimetrů.
- Mokrýma rukama vytvarujte z masové hmoty šišku. Pekáč dejte do rozehřáté trouby a pečte přibližně hodinu na 180 °C, přičemž na první půlhodinu sekanou zakryjte druhým pekáčem.
- Během dalšího pečení sekanou přelévejte vypečenou šťávou. Troubu po hodině vypněte a sekanou v ní nechte ještě 10 minut dojít.
Recepty proti jarní únavě, plné darů přírody
Recepty
Balkánské čevapčiči
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g mletého hovězího masa | 1 lžička sladké papriky |
1 cibule | 1 lžička sušeného oregana |
300 g mletého vepřového masa | kajenský pepř nebo chilli |
2 stroužky česneku | sůl |
1/2 lžičky černého pepře | olej pro vymazání |
K servisu: | |
hořčice | ljutenica |
cibule | jogurtový dip s česnekem |
zelenina balkánského typu (rajčata, papriky) | chléb pita |
POSTUP:
- Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulí, prolisovaným česnekem a ostatními přísadami. Směs rozdělte na 16 dílů a vytvořte válečky (čevapčiči).
- Rozpalte pánev (s nepřilnavým dnem) nebo gril, potřete olivovým olejem. Čevapčiči grilujte asi 10 minut, obracejte je, aby se válečky rovnoměrně propekly.
- Máte hotovo ve chvíli, kdy jsou válečky zevnitř upečené a mají hnědou krustu. Čevapčiči podávejte s uvedenými přílohami. Pita placky můžete proříznout a naplnit.
Klasické recepty bez lepku
Recepty
Krůtí roláda plněná mletým masem a špenátem
Volně inspirováno nadívaným krocanem z USA.
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g krůtích prsou | 200 g anglické slaniny |
4 stroužky česneku | 4 lžíce oliv. oleje |
80 g listového špenátu | sůl |
Náplň: | |
400 g mletého masa (krůtí + vepřové) | 1 rohlík |
1 cibule | rozmarýn |
2 vejce | tymián |
2 stroužky česneku | šalvěj |
2 lžíce oleje | sůl |
4 lžíce másla | 2 paličky česneku |
BBQ (barbecue) omáčka k podávání | |
1/2 šálku olivového oleje | 1/2 šálku whisky |
1 cibule | 1/4 šálku worcesterské omáčky |
2 stroužky česneku | 2 lžíce dijonské hořčice |
1,5 šálku kečupu | 2 lžičky uzené papriky |
1/4 šálku jablečného octa | 1/2 lžičky mletého černého pepře |
1/2 šálku hnědého cukru | 1/2 lžičky soli |
POSTUP:
- Náplň: Na pánvi zesklovaťte v rozpáleném oleji nakrájenou cibuli. Pak přidejte nasekaný česnek, po chvilce mleté maso. Promíchejte, zarestujte a přidejte nasekané bylinky a sůl.
- Restujte deset minut, je-li třeba, podlijte vodou. Směs nechte vychladnout, poté přimíchejte syrová vejce a kostičky rohlíku, které předtím ponořte do rozpuštěného másla.
- Roláda: Krůtí prsa nařízněte a mezi dvěma potravinářskými fóliemi rozklepejte do tenkého plátu. Vetřete do něj prolisovaný česnek se solí.
- Na maso rozetřete náplň a pokryjte ji špenátovými listy. Roládu pevně zaviňte a obalte anglickou slaninou (několik plátků odložte stranou). Převažte provázkem.
- Dokončení: Pekáček vymažte olejem a vyložte zbylými plátky slaniny. Na ně položte roládu, vedle dejte napříč překrojené paličky česneku a snítky rozmarýnu. Překryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně hodinu.
- Průběžně mírně podlévejte horkou vodou. Po hodině odstraňte alobal a pod grilem nechte zrůžovět povrch (6 až 10 minut). Upečenou roládu nechte pár minut odpočívat, poté odstraňte provázek a nakrájejte ostrým nožem plátky.
- BBQ omáčka: V hrnci na rozehřátém oleji osmažte kostičky cibule dozlatova. Přidejte nadrcený česnek. Smíchejte ostatní přísady a směs nalijte na základ.
- Přiveďte zvolna k varu, občas míchejte. Poté snižte teplotu a nechte omáčku probublávat 20 minut. Dejte ji vychladnout. Skvěle se hodí ke grilovaným pokrmům, žebírkům, drůbežímu masu i hamburgerům.
TIP: Pokud BBQ omáčku ještě vařící naplníte do zavařovaček a hned zavíčkujete, vydrží déle. Místo čerstvého špenátu můžete použít i podušený mražený.
Sólo pro knedlíky: recepty na tvarohové, karlovarské, houskové, patricijské a brynzáky
Recepty
Italské lasagne
INGREDIENCE | |
---|---|
250 g sušených lasagní (nevařených) | |
Na rajčatovou omáčku: | |
500 g mletého masa (hovězí nebo směs) | 2 lžičky sušeného oregana |
1 cibule | 2 bobkové listy |
2 stroužky česneku | čerstvá bazalka |
200 g rajčatové šťávy | sůl a pepř podle chuti |
600 g rajčatového pyré nebo krátce povařených a oloupaných rajčat | 4 lžíce olivového oleje |
Na bešamelovou omáčku: | |
4 lžíce másla | sůl |
4 lžíce hladké mouky | bílý pepř |
750 ml mléka | nastrouhaný muškátový oříšek podle chuti |
K dokončení: | |
200 g nastrouhaného parmazánu |
POSTUP:
- Rajčatová omáčka: Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli. Když začne světle zlátnout, přidejte drcený česnek a nakonec mleté maso rozmíchané v rajčatové šťávě.
- Míchejte, restujte, až se maso zatáhne. Přidejte zbylé přísady (rajčata nakrájená nadrobno) a omáčku zvolna vařte zhruba 30 minut.
- Bešamelová omáčka: Máslo rozehřejte a za stálého míchání přidávejte mouku. Umíchejte světlou jíšku, zřeďte ji studeným mlékem a za stálého míchání metličkou povařte do zhoustnutí. Bešamel ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Skládání lasagní: Dno zapékací formy nejprve pokryjte tenkou vrstvou rajčatové omáčky. Na ni rozložte vrstvu nevařených lasagní, na ně rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a poté rozetřete čtvrtinu zbylé rajčatové omáčky s mletým masem.
- Nyní přichází na řadu další vrstva lasagní a dál pokračujete stejným způsobem ve střídání vrstev. Na poslední vrstvu rajčatové omáčky položte pláty lasagní, potřete je zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmezánem.
- Lasagne pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 40 minut, dokud nejsou měkké a povrch zlatavý. Před podáváním je nechte 10 minut odpočinout, aby se chutě ještě více prolnuly a lasagne se lépe krájely.
5 tipů na jídla z mletého
- Polévka - Mleté maso rozmíchejte ve studené osolené vodě a dejte vařit. Po půlhodině přidejte hrst rýže, o něco později kostičky brambor a kolečka pórku, libeček a dovařte.
- Ovčácký koláč (Shepherďs pie) Směs mletého (může být i jehněčí) promíchejte s vejcem, česnekem a oblíbeným kořením a rozprostřete do zapékací misky vymazané sádlem a vysypané strouhankou. Pečte třicet minut, poté pokryjte bramborovou kaší, navrch přidejte máslo a zapečte.
- Těstoviny - Přelijte je rajčatovou omáčkou z našeho receptu na lasagne a posypte sýrem.
- Mleté à la Wellington - Plát listového těsta pokryjte anglickou slaninou, pak fáší ze žampionů (rozmixované žampiony se solí a pepřem uduste na másle tak, aby se odpařila voda), kvalitním mletým hovězím promíchaným s hrstkou strouhanky, které potřete dijonskou hořčicí a pokryjete listy špenátu. Zabalte do štrúdlu, pomažte vajíčkem a upečte.
- Chilli con carne - Mleté hovězí duste v rajčatové šťávě. Přisypte uvařené fazole se solí a cibulí, rajčata a protlak, papriky, kukuřici, chilli, česnek, římský kmín a duste do zhoustnutí. K servisu přidejte česnek, nať koriandru a zakysanou smetanu.
Recepty na 4 jídla z jedné pečeně
Recepty