Článek
Thajské kuřecí kari
INGREDIENCE | |
---|---|
600 g kuřecích prsou | 80 g žampionů |
4 lžíce oleje | 100 g mrkve |
60 g červené kari pasty | 80 g čínského zelí |
600 ml kokosového mléka | 80 g pórku |
60 ml sójové omáčky Kikkoman | 80 g bambusových výhonků (z konzervy) |
3 stonky citronové trávy | nať čerstvého koriandru |
šťáva z půlky limety | černý sezam na dozdobení |
100 g cherry rajčátek | rýže k podávání |
POSTUP:
- Kari pastu krátce orestujte na oleji, přidejte sójovou omáčku a lehce poduste.
- Přilijte kokosové mléko, limetovou šťávu a přidejte citronovou trávu. Vařte zvolna asi 20 minut. Podle potřeby podlijte vodou.
- Mezitím nakrájejte na nudličky kuřecí prsa, rajčátka přepulte, oloupanou mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Žampiony rozkrojte na čtvrtky a z nich nakrájejte plátky, nakrájejte i pórek na kolečka a čínské zelí na nudličky.
- Z omáčky vyndejte citronovou trávu. Maso orestujte zvlášť v malém množství oleje a vložte ho do omáčky, povařte asi 10 minut, přidejte mrkev a bambusové výhonky, vařte asi minutu, přidejte zbytek zeleniny a ještě dvě další minuty vařte.
- Kari servírujte v hlubokém talíři posypané nasekaným koriandrem. Rýži podávejte zvlášť ozdobenou nasucho opraženým černým sezamem.
Ohnivá kuřecí křídla se sweet chilli omáčkou
INGREDIENCE |
---|
2 kg kuřecích křídel |
1 l vody |
40 g soli |
90 g koření Tandori Masala |
300 g strouhanky |
chilli prášek podle pálivosti |
olej ve spreji |
Chilli omáčka |
5 dlouhých červených chilli papriček |
8 stroužků česneku |
200 g cukru krupice |
150 ml rýžového octa (může být i vinný) |
100 ml vody |
1,5 lžičky soli |
1 lžička škrobu + 3 lžičky vody na rozmíchání |
(Z uvedených surovin připravíte přibližně půl litru omáčky, do zásoby.)
POSTUP:
- Křidýlka: Sůl rozmíchejte ve studené vodě a ponořte do ní kuřecí křídla na 12 hodin. Poté je sceďte a nechte okapat.
- Smíchejte strouhanku s tandori a s chilli. Křidýlka obalujte ve směsi strouhanky a koření, vždy řádně přitlačte směs ke křídlu.
- Křídla skládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkala. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní nádobu s vodou a plech s křidýlky. Pečte 15 minut, potom plech vytáhněte a křidýlka postříkejte olejem. Pečte je dalších 7–12 minut dle velikosti.
- Sweet chilli omáčka: Omyté papričky zbavte semínek a nakrájejte na kusy, pokud máte rádi silně pálivou chuť, přidejte nakonec i semínka. Papričky vložte do mixéru, přilijte vodu, přidejte očištěný česnek a vše rozmixujte nahrubo, v omáčce by měly zůstat kousky.
- Směs přelijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Nechte 5 minut probublávat, míchejte.
- Lžičku škrobu rozmíchejte v trošce vody a v závěru vaření přimíchejte do omáčky a ještě 2 minuty vařte. Horkou omáčku přelijte do zavařovacích skleniček, můžete je ještě sterilizovat.
Kuřecí prsa piri piri
INGREDIENCE |
---|
4 kuřecí prsa |
100 ml sojové omáčky Kikkoman |
35 ml balsamikového octa |
3 stroužky česneku |
15 g chilli pasty Sambal Oelek |
80 ml oleje |
150 g čerstvých červených paprik |
Salát |
100 ml zakysané smetany |
variace listových salátů |
bageta k podávání |
POSTUP:
- Kuřecí prsa odblaňte. Sójovou omáčku, ocet, česnek, sůl, sambal, olej a papriky důkladně rozmixujte na marinádu. Trochu marinády odložte stranou, použijete ji později.
- Do zbylé marinády vložte kuřecí prsa vcelku a nechte je 30 minut marinovat. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C podle výšky masa 7–9 minut. Na řezu nesmí být růžová.
- Odloženou marinádu smíchejte se zakysanou smetanou a použijte ji jako dresink do salátu.
- Upečené prso servírujte překrojené na půl šikmým řezem se salátem a bagetou.
Pošírovaná kuřecí roláda s bazalkou a omáčkou z mascarpone a sušených rajčat
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kuře | 150 g mascarpone |
100 g bílého jogurtu | 100 g sušených rajčat v oleji |
svazek čerstvé bazalky | 300 ml smetany 33% |
40 g cibule | 100–200 ml mléka na zředění omáčky |
3 lžíce másla | sůl, pepř |
POSTUP:
- Kuře vykostěte a rozřízněte podélně na poloviny. Maso osolte, opepřete, potřete bílým jogurtem a rozložte na něj lístky bazalky, pár lístků si odložte stranou, na ozdobu.
- Srolujte dvě rolády. Zabalte je každou zvlášť do potravinářské fólie, pořádně utáhněte, aby roláda byla pevná, a na koncích zavažte uzlíky. Do středu rolády vpíchněte kuchařský teploměr a vařte v páře na 80 °C, dokud teploměr neukáže 65 °C uvnitř rolády.
- Zatímco se roláda pošíruje, na oleji ze sušených rajčat orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte polovinu sušených rajčat a lehce restujte.
- Přidejte mascarpone, smetanu a velmi zvolna za stálého míchání vařte asi 20 minut.
- Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte zbytek rajčat nakrájených na kousky. Dle potřeby osolte a zřeďte mlékem.
- Pošírovanou roládu nakrájejte na 2 cm silné plátky a ty opečte z obou stran na pánvi na rozpuštěném másle.
- Vhodnou přílohou jsou gnocchi smíchané s omáčkou nebo bramborová kaše.
Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso
Recepty
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Recepty