Hlavní obsah

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Aktualizováno

Myslíte, že už znáte všechny kuřecí chutě? Receptů existuje nespočet a třeba vás mezi těmi dnešními některé zaujmou. Pochutnávají si na nich i návštěvníci Lázní Darkov, pro které vaří šéfkuchař Tomáš Dolák.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Thajské kuřecí kari

Článek

Thajské kuřecí kari

INGREDIENCE
600 g kuřecích prsou80 g žampionů
4 lžíce oleje100 g mrkve
60 g červené kari pasty80 g čínského zelí
600 ml kokosového mléka 80 g pórku
60 ml sójové omáčky Kikkoman80 g bambusových výhonků (z konzervy)
3 stonky citronové trávynať čerstvého koriandru
šťáva z půlky limetyčerný sezam na dozdobení
100 g cherry rajčátekrýže k podávání

POSTUP:

  1. Kari pastu krátce orestujte na oleji, přidejte sójovou omáčku a lehce poduste.
  2. Přilijte kokosové mléko, limetovou šťávu a přidejte citronovou trávu. Vařte zvolna asi 20 minut. Podle potřeby podlijte vodou.
  3. Mezitím nakrájejte na nudličky kuřecí prsa, rajčátka přepulte, oloupanou mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Žampiony rozkrojte na čtvrtky a z nich nakrájejte plátky, nakrájejte i pórek na kolečka a čínské zelí na nudličky.
  4. Z omáčky vyndejte citronovou trávu. Maso orestujte zvlášť v malém množství oleje a vložte ho do omáčky, povařte asi 10 minut, přidejte mrkev a bambusové výhonky, vařte asi minutu, přidejte zbytek zeleniny a ještě dvě další minuty vařte.
  5. Kari servírujte v hlubokém talíři posypané nasekaným koriandrem. Rýži podávejte zvlášť ozdobenou nasucho opraženým černým sezamem.

Ohnivá kuřecí křídla se sweet chilli omáčkou

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ohnivá kuřecí křídla se sweet chilli omáčkou

INGREDIENCE
2 kg kuřecích křídel
1 l vody
40 g soli
90 g koření Tandori Masala
300 g strouhanky
chilli prášek podle pálivosti
olej ve spreji
Chilli omáčka
5 dlouhých červených chilli papriček
8 stroužků česneku
200 g cukru krupice
150 ml rýžového octa (může být i vinný)
100 ml vody
1,5 lžičky soli
1 lžička škrobu + 3 lžičky vody na rozmíchání

(Z uvedených surovin připravíte přibližně půl litru omáčky, do zásoby.)

POSTUP:

  1. Křidýlka: Sůl rozmíchejte ve studené vodě a ponořte do ní kuřecí křídla na 12 hodin. Poté je sceďte a nechte okapat.
  2. Smíchejte strouhanku s tandori a s chilli. Křidýlka obalujte ve směsi strouhanky a koření, vždy řádně přitlačte směs ke křídlu.
  3. Křídla skládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nedotýkala. Troubu předehřejte na 180 °C, vložte do ní nádobu s vodou a plech s křidýlky. Pečte 15 minut, potom plech vytáhněte a křidýlka postříkejte olejem. Pečte je dalších 7–12 minut dle velikosti.
  4. Sweet chilli omáčka: Omyté papričky zbavte semínek a nakrájejte na kusy, pokud máte rádi silně pálivou chuť, přidejte nakonec i semínka. Papričky vložte do mixéru, přilijte vodu, přidejte očištěný česnek a vše rozmixujte nahrubo, v omáčce by měly zůstat kousky.
  5. Směs přelijte do hrnce s nepřilnavým dnem, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Nechte 5 minut probublávat, míchejte.
  6. Lžičku škrobu rozmíchejte v trošce vody a v závěru vaření přimíchejte do omáčky a ještě 2 minuty vařte. Horkou omáčku přelijte do zavařovacích skleniček, můžete je ještě sterilizovat.

Kuřecí prsa piri piri

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuřecí prsa piri piri

INGREDIENCE
4 kuřecí prsa
100 ml sojové omáčky Kikkoman
35 ml balsamikového octa
3 stroužky česneku
15 g chilli pasty Sambal Oelek
80 ml oleje
150 g čerstvých červených paprik
Salát
100 ml zakysané smetany
variace listových salátů
bageta k podávání

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa odblaňte. Sójovou omáčku, ocet, česnek, sůl, sambal, olej a papriky důkladně rozmixujte na marinádu. Trochu marinády odložte stranou, použijete ji později.
  2. Do zbylé marinády vložte kuřecí prsa vcelku a nechte je 30 minut marinovat. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C podle výšky masa 7–9 minut. Na řezu nesmí být růžová.
  3. Odloženou marinádu smíchejte se zakysanou smetanou a použijte ji jako dresink do salátu.
  4. Upečené prso servírujte překrojené na půl šikmým řezem se salátem a bagetou.

Pošírovaná kuřecí roláda s bazalkou a omáčkou z mascarpone a sušených rajčat

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pošírovaná kuřecí roláda s bazalkou a omáčkou z mascarpone a sušených rajčat

INGREDIENCE
1 kuře150 g mascarpone
100 g bílého jogurtu 100 g sušených rajčat v oleji
svazek čerstvé bazalky 300 ml smetany 33%
40 g cibule100–200 ml mléka na zředění omáčky
3 lžíce máslasůl, pepř

POSTUP:

  1. Kuře vykostěte a rozřízněte podélně na poloviny. Maso osolte, opepřete, potřete bílým jogurtem a rozložte na něj lístky bazalky, pár lístků si odložte stranou, na ozdobu.
  2. Srolujte dvě rolády. Zabalte je každou zvlášť do potravinářské fólie, pořádně utáhněte, aby roláda byla pevná, a na koncích zavažte uzlíky. Do středu rolády vpíchněte kuchařský teploměr a vařte v páře na 80 °C, dokud teploměr neukáže 65 °C uvnitř rolády.
  3. Zatímco se roláda pošíruje, na oleji ze sušených rajčat orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte polovinu sušených rajčat a lehce restujte.
  4. Přidejte mascarpone, smetanu a velmi zvolna za stálého míchání vařte asi 20 minut.
  5. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte zbytek rajčat nakrájených na kousky. Dle potřeby osolte a zřeďte mlékem.
  6. Pošírovanou roládu nakrájejte na 2 cm silné plátky a ty opečte z obou stran na pánvi na rozpuštěném másle.
  7. Vhodnou přílohou jsou gnocchi smíchané s omáčkou nebo bramborová kaše.

Recepty z hovězího masa: tatarák, stroganoff, žebra a trhané maso

Recepty

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Výběr článků

Načítám