Článek
Crumble
Crumble (čti krambl) je jednoduchý drobenkový koláč.
INGREDIENCE |
---|
300 g másla |
200 g ovesných vloček |
230 g cukru krystal |
200 g polohrubé mouky |
5 větších jablek |
300 g ovoce, co je zrovna k dispozici (jahody, borůvky, rybíz, ostružiny, švestky, hrušky) |
rovná lžička mleté skořice |
špetka soli |
POSTUP:
- Vločky, cukr, skořici, mouku a sůl řádně promíchejte s povoleným máslem na drobenku.
- Oloupaná jablka bez jádřinců a větší ovoce (hrušky, švestky) nakrájejte na malé kostičky.
- Do zapékací keramické misky rozložte promíchané ovoce a zakryjte ho drobenkou. Pečte v troubě na 200 °C dozlatova, přibližně 20 min. Podávejte vychladlé (nejlépe se zmrzlinou).
Perlička s jablky a ořechy
INGREDIENCE | |
---|---|
4 prsa z perličky supréme | 1 šalotka |
40 g másla | 5 kuliček nového koření |
2 velká jablka | 3 kuličky jalovce |
100 g sušených švestek | větvička čerstvého tymiánu |
150 g povidel | malý šálek nastrouhaného perníku |
200 ml červeného vína | cukr, česnek |
100 ml calvadosu | sůl |
POSTUP:
- Maso nasolte, vetřete do něj rozmačkaný stroužek česneku, nasekané lístky tymiánu, zavakuujte do sáčku a dejte vařit metodou sous vide při 68 °C, cca 40 minut.
- Pokud nemáte sous vide, lze supréme připravit opečením ze všech stran a následným pomalým pečením pod pokličkou na nízkou teplotu cca 120 °C, dokud nepůjde maso od kosti.
- Mezitím uvařte sušené švestky v červeném vínu s kořením. Perličku vyndejte ze sous vide (šťávu ze sáčku uchovejte) a opékejte na pánvi, dokud nezačne kůže hnědnout.
- Maso vyjměte, přidejte trochu másla a ve výpeku osmahněte nasekanou šalotku. Přidejte šťávu ze sáčku. Uvařené švestky do ní prolisujte, přidejte povidla a zbytek zredukovaného vína, již bez koření. Míchejte metlou při velmi nízké teplotě, až se udělá hladká omáčka.
- Dosolte, zahustěte strouhaným perníkem, přidejte na zjemnění ještě kousek másla a zakápněte calvadosem.
- Na jiné pánvi zkaramelizujte cukr, na něj poskládejte půlměsíčky (nebo kostičky) oloupaných jablek bez jádřinců a opečte je z obou stran.
- Perličku podávejte se švestkovou omáčkou, karamelizovanými jablky a například dýňovými noky.
Kachna pečená na jablkách
INGREDIENCE |
---|
1 kachna |
2 jablka |
2 stroužky česneku |
malá cibule |
špetka červené papriky |
kmín celý i drcený |
sůl |
Zelí: |
půl hlávky červeného zelí (cca 800 g) |
dvě menší jablka |
hrst hrozinek |
2 lžíce nastrouhaného perníku |
dle chuti: nakládané brusinky, cukr, med, ocet, skořice, sůl |
POSTUP:
- Kachnu očistěte pod tekoucí vodou, odstraňte krevní sraženiny u páteře, odřízněte kůži krku a letky.
- Řádně ji prosolte a okmínujte zvenku i uvnitř. Česnek rozmáčkněte a nakrájejte, potřete jím kachnu. Do kůže vetřete i špetku papriky. Dovnitř kachny vložte omytá a rozčtvrcená jablka.
- Dejte péct na 220 °C na cca 20 minut, pak přiklopte a snižte teplotu na 180 °C na dalších asi 60 minut. To by mělo jít již maso od kosti. Pokličku odložte a za stálého podlévání upečte kachnu dozlatova.
- Zelí: Zatímco se maso peče, nakrouhejte zelí, jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Na pánvi zkaramelizujte cukr, přidejte brusinky, zakápněte octem, zalijte vodou. Nechte zvolna probublávat, až se rozpustí karamel, přidejte zelí, med, sůl, rozinky.
- Duste do změknutí, zahustěte perníkem, přidejte skořici, osolte, zamíchejte a nakonec přidejte na kostičky nakrájená jablka. Promíchejte a odstavte z plotýnky.
- Ke kachně se zelím podávejte žemlový knedlík a bramborové špalíčky nebo bramborové knedlíky plněné osmaženou cibulkou.
Žemlovka
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg jablek | 200 ml mléka |
1 vánočka | 250 g plnotučného tvarohu |
4 vejce | kelímek šlehačky 33% |
125 g másla | dle chuti rozinky, vlašské ořechy, rum, skořice |
150 g cukru krystal | máslo a strouhanka na vymazání plechu, pár plátků másla k dopečení |
POSTUP:
- Plech vymažte máslem a vysypejte strouhankou. V míse smíchejte vejce, mléko, skořici, rum, polovinu cukru a směs nechte odpočinout.
- Vánočku nakrájejte na tenké plátky. Oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na plátky.
- Metlou spojte tvaroh se šlehačkou a zbytkem cukru.
- Plátky vánočky namáčejte do směsi vajec a mléka a vrstvěte na plech střídavě s jablky, tvarohem, rozinkami a ořechy. Každou vrstvu posypejte skořicí.
- Pečte v předehřáté troubě na 160 °C cca 20 minut. Dobré je nastavit 30 % páry. Pokud nemáte páru, dejte na dno trouby kastrůlek s vodou.
- Před koncem pečení kastrůlek vyndejte, na povrch žemlovky rozložte plátky másla, nastavte pečení svrchu a dopečte dozlatova.
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje
Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Hliněná bašta s.r.o.