Článek
Quinoa v kokosovém mléce a karamelizovaný banán
INGREDIENCE | |
---|---|
85 g quinoy | 2 banány |
400 ml kokosového mléka | 30 g krupicového cukru |
2 hvězdičky badyánu | 30 g másla |
2 lžíce medu | 1 vanilkový lusk |
70 ml plnotučného mléka | čerstvé lesní ovoce (maliny, lesní jahody, borůvky) |
2 lžíce chia semínek | čerstvá máta nebo meduňka na ozdobu |
POSTUP:
- Do kastrolu nasypte quinou, přidejte lžíci medu, badyán a zalijte kokosovým mlékem.
- Vanilkový lusk podélně překrojte, vyškrábněte semínka a dejte je spolu s prázdným luskem do kastrolu s kokosovým mlékem. Vše zamíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte a quinou za občasného míchání vařte 15 minut.
- Do misky dejte chia semínka, lžíci medu a mléko. Promíchejte a nechte semínka nabobtnat. Po 15 minutách je i s mlékem, v němž se namáčela, přidejte do kastrolu s quinoou. Promíchejte a vařte 5 minut. Poté přikryjte poklicí a odstavte.
- Oloupané banány nakrájejte na tlustší kolečka. Posypte je cukrem a rozložte na pánev. Na mírném plameni nechte jednu stranu koleček lehce zkaramelizovat, banány otočte, přidejte máslo a pečte max. minutu. Banány by při karamelizaci neměly ztratit svůj tvar.
- Servis: Doprostřed talíře dejte čtyři lžíce vařené quinoy a rozprostřete ji. Na ni nepravidelně poklaďte karamelizované banány, dozdobte ovocem a bylinkami.
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Recepty
Kuskus na páře a květák pečený na hnědém másle
INGREDIENCE |
---|
Kuskus: |
450 g kuskusu |
550 ml vody nebo vývaru |
2 lžíce olivového oleje |
1 lžíce soli |
Květák: |
1 hlava květáku |
100 g másla |
sůl |
pepř |
bylinky nebo výhonky dle chuti |
POSTUP:
- Kuskus: Do velké mísy nasypte suchý kuskus. Přidejte polovinu olivového oleje a sůl a vše dobře protřete rukama. Přilijte polovinu vody pokojové teploty a nechte kuskus asi 10 minut bobtnat.
- Kuskus přendejte do napařovacího koše, ten položte na pařák a odkrytý napařujte 15 minut. Poté ho vraťte do mísy. Přidejte zbývající vodu a olej. Dobře rukama nebo vidličkou promíchejte, aby se oddělila zrnka.
- Kuskus nechte znovu na pařáku napařovat 15 minut. Poté ho rozložte na plech a promíchejte. Dle potřeby ještě dosolte nebo přidejte více olivového oleje.
- Květák: V hrnci přiveďte k varu vodu. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky, dejte je do vroucí vody a uvařte na skus. Měl by být měkký, ale ještě křupavý.
- Máslo zahřívejte v rendlíku na mírném ohni. Postupně se z másla začne oddělovat bílkovina, která vystoupá na hladinu. Lžící ji odebírejte. Máslo zahřívejte až do doby, kdy se přestane škvařit a změní barvu na světle hnědou. Poté ho přes jemné sítko přeceďte do misky.
- Do čisté pánve dejte tři lžíce hnědého másla. Na středním plameni ho zahřejte, přidejte uvařené růžičky květáku, osolte a opepřete je a opečte dozlatova. Během opékaní přidávejte po lžících další máslo, květák jím polévejte.
- Kuskus podávejte s opečeným květákem a bylinkami.
Bulgur s houbami a parmazánem
INGREDIENCE | |
---|---|
150 g bulguru | 50 g másla |
700 ml zeleninového vývaru | 2 stroužky česneku |
50 g parmazánu | olivový olej |
1 šalotka | sůl |
50 g sušených hub (směs) | pepř |
POSTUP:
- Houby dejte do misky, zalijte je vroucí vodou, aby byly zcela ponořené, a nechte přes noc nebo alespoň 6 hodin namáčet. Poté z nich vyždímejte co nejvíc vody.
- V pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a orestujte na něm dosklovata šalotku nakrájenou nadrobno. Přidejte houby a najemno nakrájený česnek. Vše za občasného míchání restujte zhruba 5 minut.
- Do pánve přidejte bulgur, osolte a opepřete. Promíchejte a přilijte dvě polévkové naběračky horkého vývaru. Za stálého míchání počkejte, až bulgur nasaje skoro všechnu tekutinu. Pak přidejte další dvě naběračky vývaru. Takto postupujte až do doby, kdy bude bulgur zcela uvařený.
- Vývar nemusíte spotřebovat celý, záleží na kvalitě bulguru a na tom, jak rychle dokáže tekutinu vstřebat.
- Uvařený bulgur odstavte z plotny a zamíchejte do něj máslo a nastrouhaný parmazán. Podle potřeby dosolte nebo opepřete.
Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky
Recepty
Maďarský perkelt s tarhoňou
Perkelt je maďarský guláš z vepřového masa.
INGREDIENCE | |
---|---|
Perkelt: | |
1 kg vepřového masa (plec) | 1 a 1/2 lžíce mleté sladké papriky |
300 g červené cibule | 1–2 lžičky mletých chilli papriček (dle chuti) |
120 g maďarské klobásy (čabajka) | 1 l drůbežího vývaru |
3 lžíce vepřového sádla | 140 g rajčatového protlaku |
1 kapie | sůl |
1 stroužek česneku | pepř |
Tarhoňa: | |
250 g tarhoni | |
1 lžíce sádla | |
600 ml vývaru (vody) | |
sůl |
POSTUP:
- Perkelt: Maso očistěte od blan a nakrájejte ho na kousky. Cibuli a kapii zbavenou semínek spolu s klobásou nakrájejte na malé kostky. Nemusí být úplně najemno.
- Do kastrolu dejte sádlo a kostky klobásy. Zvolna restujte, až se z klobásy začne uvolňovat tuk, přidejte cibuli a orestujte ji dosklovata.
- Přihoďte maso, kapii a oloupaný česnek. Přidejte papriku, chilli, protlak, sůl a pepř. Za stálého míchání vše restujte 3 minuty. Poté přilijte zhruba 300 ml vroucího vývaru. Promíchejte, zakryjte poklicí a velmi pomalu nechte dusit, až je maso měkké (2–3 hodiny). Je-li potřeba, perkelt podlijte.
- Tarhoňa: V kastrolu rozehřejte sádlo. Přidejte tarhoňu a za stálého míchání ji restujte, až chytne zlatohnědou barvu.
- Poté tarhoňu zalijte 600 ml vývaru nebo vody, osolte a na mírném plameni nechte vařit do změknutí. Všechna tekutina by se měla vstřebat. Když budete přilévat vývar, ujistěte se, že není solený, případně tarhoňu již nesolte.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Recepty
Recepty, které oceníte při hubnutí
Recepty
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky