Článek
Vanilková panna cotta s rebarborou a ovocem
INGREDIENCE |
---|
Panna cotta |
270 ml smetany 33% |
160 ml mléka |
90 g cukru |
1 vanilkový lusk |
2 plátky zlaté želatiny |
Ovocný rozvar |
50 g cukru |
50 g vody |
500 g rebarbory |
200 g jahod |
250 g pomerančů |
POSTUP:
- Panna cotta: Smíchejte smetanu s mlékem, cukrem a semínky vyškrábanými z vanilkového lusku a přiveďte k varu.
- Plátky želatiny nechte bobtnat 5 minut ve studené vodě. Poté je přidejte do vařeného mléka a nechte rozpustit, ale už nevařte.
- Směs nalijte do formiček a v lednici dobře vychlaďte.
- Ovocný rozvar: Oloupanou, nakrájenou rebarboru uvařte ve vodě s cukrem doměkka. Odstavte z plotny a přidejte nakrájené jahody a pomeranče.
Hovězí svíčková s karlovarským knedlíkem a brusinkami
INGREDIENCE | |
---|---|
Maso + omáčka | |
840 g hovězí falešné svíčkové | 150 g másla |
100 g uzeného špeku | 2 l zeleninového vývaru |
200 g mrkve | 250 ml smetany 33 % |
150 g celeru | 3 bobkové listy |
150 g petržele | 2 g nového koření |
100 g cibule | 1 g celého pepře |
50 g hořčice | ocet, cukr a sůl dle chuti |
Karlovarský knedlík | |
250 g toustového chleba | 100 g hrubé mouky |
100 g mléka | 25 g listové petržele |
180 ml másla | sůl, muškátový oříšek, pepř |
3 vejce | |
Brusinky | |
150 g kompotovaných brusinek | |
100 ml červeného vína | |
50 g cibule | |
50 g cukru | |
máslo a špetka soli |
POSTUP:
- Maso a omáčka: Polovinu špeku nakrájejte na špalíčky a nechte je zmrznout v mrazáku. Poté jimi prošpikujte maso.
- Zbylý špek nakrájejte na kostičky. Očištěné, osolené, opepřené a prošpikované maso orestujte na másle ze všech stran, vyndejte z hrnce a ve výpeku orestujte kostičky špeku s nakrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Poté přidejte hořčici a orestujte ji.
- Základ zalijte vývarem, do hrnce vraťte maso a zvolna ho uvařte doměkka.
- Měkké maso vyndejte a odložte stranou, z vývaru vylovte a odstraňte koření a omáčku zjemněte smetanou, nechte ji probublávat.
- Cukr svařte s octem a dochuťte jím omáčku. Poté omáčku (se zeleninou, bez masa) rozmixujte dohladka a propasírujte.
- Karlovarský knedlík: Z bílků ušlehejte tuhý sníh a smíchejte ho s na kostičky nakrájeným a nasucho opečeným toustovým chlebem. Přidejte rozpuštěné máslo a mléko, nasekanou petržel a koření. Promíchejte a přidejte mouku a žloutky.
- Těsto utáhněte do potravinářské fólie a knedlíky vařte v páře 35 minut na 95 °C.
- Brusinky: Na másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, přidejte brusinky, sůl a cukr. Zalijte červeným vínem a svařte do potřebné konzistence.
Tip šéfkuchaře: Místo falešné svíčkové se dá použít loupaná plec, která má ve svalu šlachu. Ta během vaření zrosolovatí. Díky tomu omáčka dostane specifickou masovou chuť.
Nevšední recepty z jahod
Recepty
Jehněčí hřbet se špenátem a kopřivovou nádivkou
INGREDIENCE | |
---|---|
Maso + omáčka | |
600 g jehněčího hřbetu | 80 ml oleje |
50 g česneku | 200 ml zeleninového vývaru |
5 g rozmarýnu | sůl a pepř |
50 g másla | |
Špenát s polosušenými tomaty a baby mrkví | |
250 g listů mladého špenátu | 20 g cukru |
150 g třešňových (cherry) rajčat | 4 baby mrkve |
50 ml oleje | 150 g hrášku |
špetka tymiánu | |
Kopřivová nádivka | |
150 g toustového chleba | 20 g česneku |
180 ml mléka | 50 g másla |
4 vejce | muškátový oříšek dle chuti |
200 g listů čerstvých kopřiv | sůl |
80 g cibule |
POSTUP:
- Maso + omáčka: Očištěný jehněčí hřbet ochuťte solí, pepřem, natrhaným rozmarýnem a plátky česneku. Takto můžete maso namarinovat den dopředu. Při samotném podávání hřbet opečte na oleji zprudka ze všech stran podle velikosti, přibližně 2 minuty z každé strany.
- Maso nechte odpočinout na teplém místě a do pánve s výpekem nalijte vývar, šťávu provařte, dosolte a zjemněte máslem.
- Špenát, rajčata, mrkev: Rajčata připravte předem: namarinujte je v oleji s tymiánem, solí, cukrem a pepřem. Usušte je na slunci, případně v troubě na 60 °C, do polosušeného stavu.
- Špenát zprudka orestujte na oleji z rajčat a osolte. Baby mrkev a hrášek ohřejte v masové šťávě a posolte.
- Kopřivová nádivka: Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji spolu se spařenými, posekanými kopřivami. Na kostičky nakrájený toustový chléb opečte v troubě dozlatova, zalijte ho mlékem a smíchejte s orestovanými kopřivami a žloutky.
- Do směsi opatrně vmíchejte sníh z bílků. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těsto můžete dát do formiček nebo jen na pekáč. Nádivku pečte na 160 °C cca 20 minut.
- Při servisu maso nakrájejte na plátky, zkompletujte s ostatními komponenty a můžete přidat ještě pyré, které umixujete z předpečené a uvařené mrkve se smetanou.
Salát jako hlavní jídlo
Recepty
Chřestový krém s uzenou sedlinou
INGREDIENCE | |
---|---|
Krémová polévka | |
600 g bílého chřestu (i zeleného) | 1 bobkový list |
120 g másla | 100 ml bílého vína |
200 ml smetany 33% | 500 ml zeleninového vývaru |
Uzená sedlina | |
100 g slaniny | dle chuti mletý muškátový oříšek a sůl |
5 vajec | opečená slanina a petrželkový olej k podávání |
30 g hladké zelené petrželky |
POSTUP:
- Polévka: Chřest oloupejte škrabkou a zlomte ve spodní části. Ohnutím stonku do oblouku dole, dál od hlavičky, chřest praskne na správném místě, a tak se oddělí dřevnatá část od jedlé.
- Na zpěněném másle orestujte nakrájený chřest s bobkovým listem, zalijte ho bílým vínem a zredukujte na polovinu. Přilijte vývar, osolte a uvařte chřest doměkka.
- Zjemněte smetanou, vyndejte bobkový list a rozmixujte dohladka. Krém můžete dochutit převařeným octem, polévka pak získá lehce kyselou chuť.
- Sedlina: Slaninu nakrájejte na nudličky a pomalu orestujte na pánvi.
- Vejce rozmíchejte se smetanou, přidejte nasekanou petrželku, vychlazenou opečenou slaninu (kousek si odložte na ozdobu) i s výpekem, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Vařte 15 minut ve vodní lázni na 80 °C.
- Při podávání ozdobte vypraženou slaninou a petrželkovým olejem.
Recepty na moučníky z prvního ovoce
Recepty
Netradiční dobrůtky na dětskou party
Recepty
Může se vám hodit na Firmy.cz: GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, a.s.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje