Hlavní obsah

Jak povýšit postní menu: Recepty na luxusní boršč, fazolový falafel, kimči, pečený celer a salát s hlívou

Postní krmě nemusí být jen nudná, šedá a nevábná čočka ze školní jídelny. Šéfkuchař Pavel Drdel ze strakonické restaurace Sůl a řepa ve své Postní kuchařce ukazuje recepty vskutku až luxusní a o některé z nich se s vámi podělí. Občas vyžadují více času, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Foto: Pavel Drdel

Boršč

Článek

Boršč

INGREDIENCE
4 malé červené řepy700 ml zeleninového vývaru
1 větší červená řepa100 ml červeného vína
4 malé žluté řepy200 g kysaného zelí
4 střední mrkvepepř
4 menší petrželesůl
1 menší celer olej na pečení
100 g oloupané cibulerozmarýn
3 bobkové listytymián
1 stroužek česnekuředkvička
4 lžíce rajčatového protlakumicrogreens na ozdobení

POSTUP:

  1. Pokryjte plech alobalem. Omyjte malé řepy, vložte je na alobal a osolte. Přidejte větvičku rozmarýnu, zakápněte olejem, zabalte a v troubě pečte na 170 °C do změknutí cca 1–1,5 hodiny.
  2. Oloupanou kořenovou zeleninu překrájejte na menší výseče, rozložte na plech, pokapejte olejem a přihoďte k ní pár celých stonků tymiánu. Vše osolte a pečte v rozehřáté troubě na 140 °C 40 až 50 minut.
  3. Cibuli nakrájejte najemno a nechejte zesklovatět na rozpáleném oleji. Mezitím si posekejte kysané zelí, na plátky nakrájejte česnek a na menší kostičky rozkrájejte i zbylou řepu. Spolu s tím přidejte k cibuli i tymián a bobkový list. Orestujte i s rajčatovým protlakem.
  4. Když se vše pěkně promíchá a prohřeje, zalijte směs červeným vínem a nechte ho vydusit. Teprve pak přilijte zeleninový vývar. Kompletní ingredience duste asi hodinu, zkrátka doměkka.
  5. Pak směs dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké omáčky, kterou ještě přeceďte.
  6. Dokončení: Nesmíme zapomenout na pečenou zeleninu. Tu vložte na talíř, kam jste naservírovali rozmixovanou polévku. Vše ozdobte na plátky nakrájenou ředkvičkou a microgreens.

Tip šéfkuchaře: Boršč můžete doplnit i o nakládané hořčičné semínko.

Recepty ze zásob v mrazáku

Recepty

Pečený fazolový falafel se zeleninovým kimči

Foto: Pavel Drdel

Pečený fazolový falafel se zeleninovým kimči

INGREDIENCE
Chléb naan:
230 g hladké mouky1/2 lžičky jedlé sody
2 lžičky cukru1/2 lžičky soli
130 ml vody2 lžíce oleje a trocha na vymazání
Falafel:
200 g sušených fazolíhrst posekaného čerstvého koriandru
4 lžíce rajčatového protlakusůl
1/2 lžičky kurkumypepř
100 ml oleje100 g kukuřičné mouky
1/2 lžičky římského kmínu
Vinaigrette:
150 ml olivového oleje
6 lžic plnotučné hořčice
4 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce ochuceného octa
1 lžíce medu

POSTUP:

  1. Naan: V míse smíchejte sypké ingredience, do středu směsi vlijte vodu a vidličkou míchejte těsto. Když už to nejde, pokračujte ve zpracování rukama až do hladkého, pružného těsta. To rozdělte do 10 kuliček, nechte odpočinout.
  2. Troubu i pekáč rozehřejte na 170 °C. Kuličky rozválejte na placky (15 cm). Vyskládejte je na pekáč, pečte 2 minuty a po vytažení ihned potřete olejem.
  3. Falafel: Den předem namočené fazole slijte a v nové, osolené vodě uvařte doměkka. Poté je sceďte, umelte a nechte vychladnout.
  4. Přidejte rajčatový protlak, koření, posekaný koriandr, přiměřenou část oleje, sůl a pepř. Promíchejte a podle hustoty přidávejte mouku.
  5. Z hmoty musí jít ukoulet kuličky. Před jejich tvarováním si namáčejte ruce do studené vody. Hotové falafelky sázejte na plech s pečicím papírem, pokapejte zbytkem oleje. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut.
  6. Vinaigrette: V misce rozmíchejte všechny ingredience do hladké omáčky.
  7. Dokončení: Na naan vrstvěte předem připravené, vykvašené kimči, vinaigrette, falafel, poté opět kimči, vinaigrette a další naan.

Kimči

  • 200 g petržele, 150 g mrkve, 100 g celeru, 1/2 menší kapusty, sůl

Oloupanou zeleninu důkladně omyjte a ještě zkontrolujte, zda neobsahuje zbytky slupek či jiných nečistot. Ty by totiž při následném kvašení mohly udělat pěknou paseku a všechno by přišlo vniveč. Škrabkou naloupejte kořenovou zeleninu na tenounké plátky. Kapustu nakrájejte na tenčí nudličky. Vše vložte do mísy, osolte a čistýma rukama propracovávejte tak dlouho, až začne zelenina pouštět vodu.

Směs pak napěchujte do čisté velké sklenice, zatižte pevnějším sáčkem naplněným vodou. Sklenici zavíčkujte a nechte směs kvasit 5–6 dnů při pokojové teplotě. Pod sklenici dejte hluboký talíř, kdyby náhodou přetekla.

Pomalu pečený celer se žampiony, syrovátkou a petrželovým olejem

Foto: Pavel Drdel

Pomalu pečený celer se žampiony, syrovátkou a petrželovým olejem

INGREDIENCE
1 hrst sušených hub20 hlaviček drobných žampionů
4 střední bulvy celeru100 g másla
čerstvý rozmarýn 200 g oloupané cibule
tymián2 větší oloupané brambory na kostičky
řepkový olej300 ml zeleninového vývaru
sůl 150 g sušené syrovátky
pepř
Petrželový olej:
50 g čerstvé petrželky
50 ml řepkového oleje
1 stroužek česneku
sůl

POSTUP:

  1. Petrželový olej: Nať pokrájejte nahrubo i se stonky a s česnekem i špetkou soli rozmixujte v oleji tyčovým mixérem krátkými zášlehy dohladka. Nechte přes plátýnko vykapat. Získáte jasně zelený petrželový olej k přímé spotřebě.
  2. Pečený celer: Sušené houby zalijte trochou teplé vody a celer namočte na půl hodiny do vlažné. Pak ho kartáčkem vyčistěte především kolem kořenů, ty přerůstající odřízněte.
  3. Bulvu potřete olejem, osolte a spolu s ní do alobalu zabalte celé stonky bylinek. Pečte na 150 °C asi 2,5 hodiny.
  4. Vychladlý celer nakrájejte na silnější plátky. Spodní a vrchní část schovejte. Zbylé plátky opečte se žampiony z obou stran na pánvi.
  5. Pyré: Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Sušené houby sceďte a uschovejte vodu, vymačkejte a přihoďte k cibulce s kostičkami brambor. Osolte, opepřete a krátce vše orestujte.
  6. Podlijte zeleninovým vývarem a vodou z hub a duste doměkka. Tyčovým mixérem zašlehejte sušenou syrovátku s podušenou směsí a zbytkem celeru. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji zeleninovým vývarem. Vše nechte asi 20 min. povařit a pak propasírujte.
  7. Dokončení: Servírujte celerové pyré, opečený celer a žampiony, vše pokapané petrželovým olejem.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty

Zimní salát s chlebem, hlívou a kadeřávkem

Foto: Pavel Drdel

Zimní salát s chlebem, hlívou a kadeřávkem

INGREDIENCE
300 g staršího chleba
10 g čerstvých bylinek
1 kg kadeřávku
250 g hlívy
4 vejce
sůl
pepř
100 g másla
olej na pečení

POSTUP:

  1. Chléb i s kůrkou natrhejte na kusy a pozvolna opečte v pánvi s pár kapkami oleje. Přihoďte jakékoli posekané bylinky, co máte rádi, osolte a na pánvi prohazujte, aby se chléb opekl ze všech stran a zůstal uvnitř vláčný. Poté ho přendejte do mísy a na stejné pánvi opečte hlívu, ale osolte ji, až když bude krásně zlatavá. Pak ji i s výpekem přidejte k chlebu.
  2. Mezitím blanšírujte kadeřávek. Ponořte ho do vroucí osolené vody, jakmile opět vzkypí, slijte ji (ale uschovejte), kadeřávek zchlaďte studenou vodou. Zůstane mu tak jeho krásně zelená barva.
  3. Na pánvi po hlívě rozehřejte máslo a zlehka na něm opečte osolený a opepřený kadeřávek. Poté ho přimíchejte k chlebu a hlívě i s rozpuštěným máslem, jež salát krásně zjemní.
  4. Na hrneček na kávu natáhněte potravinovou fólii. Vytvarujte do ní důlek, fólii potřete olejem a vyklepněte do ní vejce. Pevně ho zavažte a totéž proveďte s dalšími třemi vejci. Takto připravené balíčky vařte v horké vodě z kadeřávku asi tři minuty. Hotová ztracená vejce vyklepněte do středu naservírovaného salátu.

Poděkování za spolupráci: Nakladatelství Smart Press

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Postní kuchařka od kořene po nať - Pavel Drdel

Související témata:

Výběr článků

Načítám