Článek
Boršč
INGREDIENCE | |
---|---|
4 malé červené řepy | 700 ml zeleninového vývaru |
1 větší červená řepa | 100 ml červeného vína |
4 malé žluté řepy | 200 g kysaného zelí |
4 střední mrkve | pepř |
4 menší petržele | sůl |
1 menší celer | olej na pečení |
100 g oloupané cibule | rozmarýn |
3 bobkové listy | tymián |
1 stroužek česneku | ředkvička |
4 lžíce rajčatového protlaku | microgreens na ozdobení |
POSTUP:
- Pokryjte plech alobalem. Omyjte malé řepy, vložte je na alobal a osolte. Přidejte větvičku rozmarýnu, zakápněte olejem, zabalte a v troubě pečte na 170 °C do změknutí cca 1–1,5 hodiny.
- Oloupanou kořenovou zeleninu překrájejte na menší výseče, rozložte na plech, pokapejte olejem a přihoďte k ní pár celých stonků tymiánu. Vše osolte a pečte v rozehřáté troubě na 140 °C 40 až 50 minut.
- Cibuli nakrájejte najemno a nechejte zesklovatět na rozpáleném oleji. Mezitím si posekejte kysané zelí, na plátky nakrájejte česnek a na menší kostičky rozkrájejte i zbylou řepu. Spolu s tím přidejte k cibuli i tymián a bobkový list. Orestujte i s rajčatovým protlakem.
- Když se vše pěkně promíchá a prohřeje, zalijte směs červeným vínem a nechte ho vydusit. Teprve pak přilijte zeleninový vývar. Kompletní ingredience duste asi hodinu, zkrátka doměkka.
- Pak směs dochuťte solí a pepřem a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké omáčky, kterou ještě přeceďte.
- Dokončení: Nesmíme zapomenout na pečenou zeleninu. Tu vložte na talíř, kam jste naservírovali rozmixovanou polévku. Vše ozdobte na plátky nakrájenou ředkvičkou a microgreens.
Tip šéfkuchaře: Boršč můžete doplnit i o nakládané hořčičné semínko.
Recepty ze zásob v mrazáku
Pečený fazolový falafel se zeleninovým kimči
INGREDIENCE | |
---|---|
Chléb naan: | |
230 g hladké mouky | 1/2 lžičky jedlé sody |
2 lžičky cukru | 1/2 lžičky soli |
130 ml vody | 2 lžíce oleje a trocha na vymazání |
Falafel: | |
200 g sušených fazolí | hrst posekaného čerstvého koriandru |
4 lžíce rajčatového protlaku | sůl |
1/2 lžičky kurkumy | pepř |
100 ml oleje | 100 g kukuřičné mouky |
1/2 lžičky římského kmínu | |
Vinaigrette: | |
150 ml olivového oleje | |
6 lžic plnotučné hořčice | |
4 lžíce dijonské hořčice | |
2 lžíce ochuceného octa | |
1 lžíce medu |
POSTUP:
- Naan: V míse smíchejte sypké ingredience, do středu směsi vlijte vodu a vidličkou míchejte těsto. Když už to nejde, pokračujte ve zpracování rukama až do hladkého, pružného těsta. To rozdělte do 10 kuliček, nechte odpočinout.
- Troubu i pekáč rozehřejte na 170 °C. Kuličky rozválejte na placky (15 cm). Vyskládejte je na pekáč, pečte 2 minuty a po vytažení ihned potřete olejem.
- Falafel: Den předem namočené fazole slijte a v nové, osolené vodě uvařte doměkka. Poté je sceďte, umelte a nechte vychladnout.
- Přidejte rajčatový protlak, koření, posekaný koriandr, přiměřenou část oleje, sůl a pepř. Promíchejte a podle hustoty přidávejte mouku.
- Z hmoty musí jít ukoulet kuličky. Před jejich tvarováním si namáčejte ruce do studené vody. Hotové falafelky sázejte na plech s pečicím papírem, pokapejte zbytkem oleje. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut.
- Vinaigrette: V misce rozmíchejte všechny ingredience do hladké omáčky.
- Dokončení: Na naan vrstvěte předem připravené, vykvašené kimči, vinaigrette, falafel, poté opět kimči, vinaigrette a další naan.
Kimči
- 200 g petržele, 150 g mrkve, 100 g celeru, 1/2 menší kapusty, sůl
Oloupanou zeleninu důkladně omyjte a ještě zkontrolujte, zda neobsahuje zbytky slupek či jiných nečistot. Ty by totiž při následném kvašení mohly udělat pěknou paseku a všechno by přišlo vniveč. Škrabkou naloupejte kořenovou zeleninu na tenounké plátky. Kapustu nakrájejte na tenčí nudličky. Vše vložte do mísy, osolte a čistýma rukama propracovávejte tak dlouho, až začne zelenina pouštět vodu.
Směs pak napěchujte do čisté velké sklenice, zatižte pevnějším sáčkem naplněným vodou. Sklenici zavíčkujte a nechte směs kvasit 5–6 dnů při pokojové teplotě. Pod sklenici dejte hluboký talíř, kdyby náhodou přetekla.
Pomalu pečený celer se žampiony, syrovátkou a petrželovým olejem
INGREDIENCE | |
---|---|
1 hrst sušených hub | 20 hlaviček drobných žampionů |
4 střední bulvy celeru | 100 g másla |
čerstvý rozmarýn | 200 g oloupané cibule |
tymián | 2 větší oloupané brambory na kostičky |
řepkový olej | 300 ml zeleninového vývaru |
sůl | 150 g sušené syrovátky |
pepř | |
Petrželový olej: | |
50 g čerstvé petrželky | |
50 ml řepkového oleje | |
1 stroužek česneku | |
sůl |
POSTUP:
- Petrželový olej: Nať pokrájejte nahrubo i se stonky a s česnekem i špetkou soli rozmixujte v oleji tyčovým mixérem krátkými zášlehy dohladka. Nechte přes plátýnko vykapat. Získáte jasně zelený petrželový olej k přímé spotřebě.
- Pečený celer: Sušené houby zalijte trochou teplé vody a celer namočte na půl hodiny do vlažné. Pak ho kartáčkem vyčistěte především kolem kořenů, ty přerůstající odřízněte.
- Bulvu potřete olejem, osolte a spolu s ní do alobalu zabalte celé stonky bylinek. Pečte na 150 °C asi 2,5 hodiny.
- Vychladlý celer nakrájejte na silnější plátky. Spodní a vrchní část schovejte. Zbylé plátky opečte se žampiony z obou stran na pánvi.
- Pyré: Na oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Sušené houby sceďte a uschovejte vodu, vymačkejte a přihoďte k cibulce s kostičkami brambor. Osolte, opepřete a krátce vše orestujte.
- Podlijte zeleninovým vývarem a vodou z hub a duste doměkka. Tyčovým mixérem zašlehejte sušenou syrovátku s podušenou směsí a zbytkem celeru. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji zeleninovým vývarem. Vše nechte asi 20 min. povařit a pak propasírujte.
- Dokončení: Servírujte celerové pyré, opečený celer a žampiony, vše pokapané petrželovým olejem.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Zimní salát s chlebem, hlívou a kadeřávkem
INGREDIENCE |
---|
300 g staršího chleba |
10 g čerstvých bylinek |
1 kg kadeřávku |
250 g hlívy |
4 vejce |
sůl |
pepř |
100 g másla |
olej na pečení |
POSTUP:
- Chléb i s kůrkou natrhejte na kusy a pozvolna opečte v pánvi s pár kapkami oleje. Přihoďte jakékoli posekané bylinky, co máte rádi, osolte a na pánvi prohazujte, aby se chléb opekl ze všech stran a zůstal uvnitř vláčný. Poté ho přendejte do mísy a na stejné pánvi opečte hlívu, ale osolte ji, až když bude krásně zlatavá. Pak ji i s výpekem přidejte k chlebu.
- Mezitím blanšírujte kadeřávek. Ponořte ho do vroucí osolené vody, jakmile opět vzkypí, slijte ji (ale uschovejte), kadeřávek zchlaďte studenou vodou. Zůstane mu tak jeho krásně zelená barva.
- Na pánvi po hlívě rozehřejte máslo a zlehka na něm opečte osolený a opepřený kadeřávek. Poté ho přimíchejte k chlebu a hlívě i s rozpuštěným máslem, jež salát krásně zjemní.
- Na hrneček na kávu natáhněte potravinovou fólii. Vytvarujte do ní důlek, fólii potřete olejem a vyklepněte do ní vejce. Pevně ho zavažte a totéž proveďte s dalšími třemi vejci. Takto připravené balíčky vařte v horké vodě z kadeřávku asi tři minuty. Hotová ztracená vejce vyklepněte do středu naservírovaného salátu.
Poděkování za spolupráci: Nakladatelství Smart Press
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Může se vám hodit na Zboží.cz: Postní kuchařka od kořene po nať - Pavel Drdel