Článek
Jacket potato s trhanými hovězími líčky
INGREDIENCE | |
---|---|
1 velká brambora (250 g/ks) | cukr, ocet, sůl |
200 g hovězích líček | 1 cibule na vídeňskou cibulku |
1 lžíce másla (ideálně přepuštěné) | 2 lžíce oleje |
150 g kořenové zeleniny | 1 lžíce hl. mouky |
1 cibule | 1 lžička sladké mleté papriky |
100 ml červeného vína | hrstka lískových ořechů |
snítka čerstvého tymiánu | 1 lžička másla k podávání |
100 g sterilizovaného červeného zelí | sůl, pepř |
POSTUP:
- Bramboru položenou na hrubé mořské soli upečte doměkka v troubě na 180 °C. Trvá to přibližně 60 minut (i déle). Nejdříve ale připravte maso.
- V kastrolu opečte zprudka líčka na másle, přidejte nakrájenou zeleninu, cibuli, tymián a vše restujte dotmava. Zalijte červeným vínem, osolte, opepřete a duste maso zvolna doměkka. Měkké maso natrhejte po vláknech na kousky. Omáčku zredukujte a přeceďte.
- Červené zelí uduste a ochuťte do sladkokysela. Lískové ořechy upečte dozlatova nasucho v troubě, nahrubo rozmixujte a přidejte k vídeňské cibulce. Tu připravíte tak, že kroužky obalíte ve směsi mouky a papriky a usmažíte dozlatova.
- Bramboru rozkrojte v půlce, otevřete, posolte a přidejte trochu másla, pak ji na řezu rozmáčkněte vidličkou (slupkou dolů). Přidejte trochu omáčky, vrstvu dušeného zelí, navrch natrhané maso, které ještě přelijete omáčkou. Nakonec vše posypte směsí ořechů a cibulky.
Náš tip: Milovníci plné chuti můžou k bohatosti pokrmu přidat i trochu majonézy.
Recepty na grilování: rib eye steak, kuře v citrusové marinádě a jablka se salátem Waldorf
Malajské kari
INGREDIENCE | |
---|---|
1 velká pečená brambora (viz první recept) | 1 lžíce citronové šťávy |
mrkev, celer, dýně hokaido, cuketa – od každého asi 50 g | 1 lžíce třtinového cukru |
1 červená cibule | 1 stroužek česneku |
1 rajče | 1 lžička kurkumy |
1/2 papriky kapie | 1 čerstvá chilli paprička |
2 lžíce sezamového oleje | malý špalíček zázvoru |
svazeček čerstvého koriandru | 150 ml kokosového mléka |
hrst arašídů | 1/2 limety k podávání |
POSTUP:
- Zeleninu nakrájejte na kousky, rozpalte velkou pánev (ideálně wok) se sezamovým olejem a začněte restovat zeleninu dle tvrdosti: celer, mrkev, cibule, potom zbytek.
- Když je zelenina orestovaná do poloměkka, přidejte nadrobno nasekaný česnek, zázvor a chilli, znovu restujte. Zelenina musí být na skus, ne rozvařená.
- Cukr, citronovou šťávu, nasekané stonky koriandru (lístky si dejte stranou), kurkumu a kokosové mléko svařte do husté konzistence.
- Upečenou bramboru rozřízněte v půlce, osolte, rozmáčkněte vidličkou (slupkou dolů), přidejte část omáčky a rozmačkejte vnitřek brambory na kaši. Na půlky brambory navrstvěte zeleninu i s omáčkou, posypte drcenými arašídy a lístky koriandru a podávejte s limetou.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Jacket potato s uzeným hovězím a dýní
INGREDIENCE | |
---|---|
1 velká pečená brambora | 150 ml červeného vína |
150 g uzeného hovězího masa (roštěná) | dle chuti sůl, cukr, ocet |
100 g dýně (hrušková nebo hokaido) | 3 lžíce majonézy |
sůl, pepř | 1 lžička medu |
2 lžíce bílého vinného octa | 1 lžička dijonské hořčice |
2 lžíce cukru | 1 lžíce citronové šťávy |
1 červená cibule | dle chuti nastrouhaný čerstvý křen |
1 lžíce másla |
POSTUP:
- Maso nakrájejte na jemné plátky a ohřívejte v troubě 10 minut na 60 °C.
- Dýni nakrájejte na tenké plátky, prosolte, přidejte ocet a cukr. Nechte ji 2 hodiny odležet.
- Rozmixujte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a med na hustší dresink.
- Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte na másle. Přidejte sůl, cukr, ocet a červené víno a svařte doměkka, do husté konzistence.
- Bramboru připravte jako v předchozích receptech a naplňte ji nakládanou dýní, dušenou cibulí a plátky uzeného masa. Na závěr pokapejte dresinkem a posypte nastrouhaným křenem.
Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet
Vege s hráškem a bazalkovým pestem
INGREDIENCE |
---|
1 velká pečená brambora |
100 g mladých hráškových lusků (mražené) |
1 menší cuketa |
2 lžíce oleje |
1 červená cibule |
2 lžíce bazalkového pesta |
2 lžíce veganské smetany |
1 vejce |
sůl, bílý pepř |
podle chuti ředkvičky a listový salát k podávání |
POSTUP:
- Na pánvi orestujte cuketu nakrájenou na nudličky, cibuli a lusky. Přidejte vegan smetanu a bazalkové pesto. Svařte, dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- V rendlíku svařte vodu s octem, roztočte vír, do něj rozklepněte vajíčko a uvařte zastřené vejce.
- Bramboru rozkrojte v půlce, osolte, rozmačkejte vidličkou na kaši a naplňte směsí z lusků.
- Nahoru položte zastřené vejce.
Náš tip: Zastřené (ztracené) vejce jinak: Malou misku vyložte potravinářskou fólií, vytřete ji olejem a do ní vyklepněte vajíčko. Svažte nití do uzlíčku a vložte do vroucí vody. Vařte 3 minuty.
Jacket potato s herinkovým salátem
INGREDIENCE |
---|
1 velká pečená brambora |
1 zavináč z herinka (= sledě) |
1 kyselé jablko |
1 menší červená cibule |
1 kyselá okurka |
3 lžíce majonézy |
sůl a cukr |
kopr |
POSTUP:
- Zavináče rozmotejte a vyberte zelí a cibuli. Rybku nakrájejte na malé kousky a promíchejte je s nakrájenými jablky, okurkou a cibulí.
- Spojte majonézou a dochuťte solí a cukrem.
- Bramboru připravte jako v předchozích receptech, naplňte ji rybím salátem a posypte nasekaným koprem.
Náš tip: Místo zavináče můžete použít nakládané křišťálové ryby (filety).
Česká a moravská kuchyně v duchu tradic
S vepřovým a houbovou omáčkou
INGREDIENCE |
---|
1 velká pečená brambora |
200 g vepřové panenky |
hrst lesních hub (sušené) |
4 čerstvé žampiony |
1 lžíce másla |
1 šalotka |
50 ml smetany na vaření |
1 lžička hl. mouky |
sůl, pepř, mletý kmín |
POSTUP:
- Očištěnou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na másle, osolte, opepřete, zabalte do alobalu a dejte do vyhřáté trouby na 160 až 170 °C na 5 až 10 minut. Musí zůstat uprostřed růžová.
- Na výpeku orestujte nakrájené žampiony, namočené sušené houby a kmín. Přidejte smetanu, svařte. Omáčku můžete zahustit hladkou moukou (mouku provařte).
- Bramboru připravte jako v předchozích receptech, přidejte omáčku a tenké plátky masa.
Jacket potato s uzeným lososem
INGREDIENCE |
---|
1 velká pečená brambora |
100 g uzeného lososa |
1/2 kapie |
4 cherry rajčata |
1 cibule |
špalík mladé cukety |
hrst listů čerstvého špenátu |
1 lžíce oleje |
100 ml smetany na vaření |
podle chuti: citronová šťáva, med, dijonská hořčice, sůl, pepř |
POSTUP:
- Bramboru připravte jako v předchozích receptech.
- Zeleninu orestujte na oleji, přidejte med, hořčici, sůl, pepř a smetanu a svařte dohusta, zelenina ale musí zůstat na skus.
- Směsí naplňte pečenou bramboru, navrch naaranžujte plátky lososa.
Recepty na báječné přílohy trochu jinak
Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou
Může se vám hodit na Firmy.cz: Restaurace Na Humpolce