Hlavní obsah

Indická kuchyně: recepty na oblíbené pochoutky

Exotické názvy, vůně koření, okouzlující barevnost, lahodné chutě. Dnešní indický výlet začíná i končí u stolu restaurace PRU58 v pražských Holešovicích a opravdu stojí za to!

Foto: František Petrák

Chicken Tikka Masala

Článek

Chicken Tikka Masala

INGREDIENCE
500 g vykostěných kuřecích stehen
Tikka marináda:
300 g bílého jogurtu (extra hustý, řecký)1 lžíce drceného zázvoru
1 citron – šťáva4 stroužky česneku (prolisovat)
1 lžíce koření garam masala sůl
Kari omáčka:
3 lžíce oleje1 lžička sušeného chilli
3 velké žluté cibule450 g drcených rajčat
3 stroužky česneku450 g rajčatového pyré passata
25 g zázvoru – strouhaný300 ml smetany 30%
2 lžíce koření garam masala50 g másla
1 lžička sušené kurkumysůl
1 lžička mletého koriandru k podávání čerstvý koriandr
1 lžička mletého římského kmínu

POSTUP:

  1. Tikka marináda: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Maso naporcujte a marinujte 1–24 hodin. Maso včetně marinády poté budete vařit v kari omáčce.
  2. Kari omáčka: Na začátek vše nakrájejte, jako na guláš. Cibuli nadrobno, rajčata na kostičky, česnek i zázvor nadrťte. Ve větším kastrolu na oleji orestujte cibuli, po pár minutách přidejte česnek, zázvor a koření. S chilli jen opatrně.
  3. Vše pomalu restujte, dokud cibule nezměkne. Přidejte rajčata, rajčatovou passatu a vše důkladně promíchejte.
  4. Po pěti minutách přidejte namarinované maso i s marinádou. Vše vařte 25 minut, poté přidejte smetanu a při nízké teplotě vše provařte. Omáčku můžete mírně zředit vodou.
  5. Jídlo ozdobte koriandrem a servírujte rustikálním stylem s basmati rýží nebo chlebem naan.

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Recepty

Veganská Samosa

Smažená zelenina obalovaná v těstíčku je obdobou tempury.

Foto: František Petrák

Veganská Samosa

INGREDIENCE
Zelenina dle vlastní volby:
brokolice, brambory, květák, mrkev, cuketa, cibule, paprika
Těsto:
250 g cizrnové mouky
směs vody a piva 1:1
římský kmín
sůl, pepř
olej na smažení
K podávání:
rýže, rajta, čerstvý koriandr nebo thajská bazalka, čerstvé chilli papričky

POSTUP:

  1. Ze surovin vytvořte těsto, vody s pivem dejte tolik, aby mělo palačinkovou konzistenci. Zeleninu nakrájejte na silnější plátky, květák a brokolici rozeberte na růžičky, brambory předvařte.
  2. Kousky zeleniny namáčejte do těstíčka a osmažte v dostatečném množství rozpáleného oleje.
  3. Při servisu posypejte bylinkami a nakrájenými chilli papričkami, přidat můžete i rajtu (jogurtový salát).

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Lamb Shawarma

Foto: František Petrák

Lamb Shawarma

INGREDIENCE
800–1000 g jehněčího (2 kolena nebo kližka, kýta i hrudí)
Pasta shawarma:
1 lžíce celého pepře1 lžíce mleté papriky
1 lžíce římského kmínu50 g nati koriandru
1 lžíce semínek koriandru4 stroužky česneku
1 lžička semínek fenykluolivový olej
4 cm celé skořice sůl
7 hřebíčkůcitron a chilli k podávání
7 ks zeleného kardamomu

POSTUP:

  1. Pasta shawarma: Nejprve orestujte veškeré celé koření, aby se rozvonělo, asi 2 minuty, nechte ho vychladnout a rozmixujte na prach. Přidejte papriku, drcený česnek, nasekaný koriandr a postupně přimíchávejte olej do konzistence hladké pasty.
  2. Pastou potřete jehněčí kolena nebo kostky masa a nechte je marinovat, ideálně přes noc v lednici.
  3. Troubu rozehřejte na 160 °C, maso přendejte do pekáče, posolte, opepřete, podlijte 2 cm vrstvou vody.
  4. Překryjte pekáč alobalem a šup do trouby. Pečte, dokud se maso nerozpadá, 3–4 hodiny, dle velikosti. Na závěr odstraňte alobal a zvyšte teplotu na 200 °C na 20 minut.
  5. Vyndejte z trouby a nechte 20 minut odpočinout. Před servírováním můžete dochutit citronovou šťávou, šupinkovou solí a špetkou chilli.

Barevné recepty: Řepné bulky, zelené risotto, trojbarevná rýže, pohanka s červenou řepou

Recepty

Onion Bhaji Vegan, cibulové placky s rajtou

Foto: František Petrák

Onion Bhaji Vegan, cibulové placky s rajtou

INGREDIENCE
2 velké červené cibule1/2 lžičky sušeného chilli
250 g cizrnové moukyhrst koriandru
1 lžička mletého koriandruvoda a sůl
1 lžička mletého římského kmínuolej na smažení
1/2 lžičky kurkumy
Rajta:
100 g bílého jogurtusůl a pepř
100 g salátové okurky1/2 lžičky sušeného chilli
hrst nati koriandru1/2 lžičky koření chaat masala
1/2 lžičky mletého římského kmínu

POSTUP:

  1. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, ta opláchněte v cedníku pod vodou.
  2. Na obalovací směs smíchejte všechny ingredience v takovém množství vody, aby vzniklo husté, lepivé těstíčko. Vodu přidávejte opatrně, aby těsto nebylo moc řídké. Do něj zamíchejte okapanou cibuli.
  3. Cibulové těsto nechte 20 minut odpočinout. Pokud bude tekutější, přidejte trochu cizrnové mouky.
  4. Vytvarujte placky o velikosti dlaně a smažte je v rozehřátém oleji 3 minuty dozlatova. Hotové položte na savý papír.
  5. Rajta je obdoba tzatziki. Okurku a koriandr nakrájejte a smíchejte s jogurtem a kořením. Náš trik je nejdříve orestovat římský kmín na suché pánvi.

Chléb Naan

Foto: František Petrák

Chléb Naan

INGREDIENCE
100 g bílého jogurtu (extra hustý)
400 g hladké mouky
60 ml teplé vody
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička cukru
1 lžíce másla
sůl
olej na smažení
K podávání:
1 stroužek česneku, hrst koriandru, sezamové semínko, máslo

POSTUP:

  1. Připravte si kvásek – promíchejte suché droždí, teplou vodu a cukr a nechte 15 minut pracovat.
  2. Do mísy nalijte rozpuštěné máslo, prosejte mouku a přidejte zbývající ingredience včetně kvásku. Těsto pořádně prohněťte (v robotu). Bude lepkavé, v případě potřeby přisypte mouku. Těsto nechte odpočinout a kynout. Po půl hodině ho opět propracujte a nechte kynout další půlhodinu.
  3. V pomoučených dlaních tvořte z těsta kuličky, které pak roztáhnete na placky. Placky upečte na kapce oleje na pánvi z obou stran.
  4. Rozpusťte máslo a smíchejte ho s nasekaným česnekem a koriandrem. Mašlovačkou pomažte placky a posypte je sezamem.

Poděkování za spolupráci restauraci PRU58, Tusarova 58, Praha 7 – Holešovice

Recepty, které oceníte při hubnutí

Recepty

Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu

Recepty

Může se vám hodit na Firmy.cz: Café Buddha - PRU 58

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky indické kuchyně

Související témata:

Výběr článků

Načítám