Hlavní obsah

Chalupářské recepty v duchu tradic

Chatařská a chalupářská sezona je v plném proudu a s ní i vzpomínky na dětství a na oblíbené prázdninové dobroty našich babiček, které při jejich přípravě sázely na jednoduchou přípravu a sezonní suroviny.

Foto: Akademie kvality

Opečené bramborové škubánky

Článek

Opečené bramborové škubánky s mletým mákem, tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem

INGREDIENCE
1 kg brambor
350 g hrubé mouky
150 g moučkového cukru
100 g sádla
150 g mletého máku
200 g másla
250 g měkkého tvarohu
sůl

POSTUP:

  1. Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
  2. Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plameni necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
  3. Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
  4. Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
  5. Noky poté opečeme dozlatova na sádle.
  6. Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.

Tip: Škubánky můžeme udělat i naslano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé posypat opraženou slaninou.

Recepty na moučníky z prvního ovoce

Recepty

Cukety plněné mletým masem, rajčaty a čerstvou bazalkou

Foto: Akademie kvality

Cukety plněné mletým masem

INGREDIENCE
500 g mletého masa (hovězí, vepřové)50 g rajčatového protlaku
50 g cibule200 g tvrdého sýru
1 kg čerstvých cuket2 stroužky česneku
150 g drcených rajčat50 ml oleje
20 g mleté paprikysůl, pepř, cukr

POSTUP:

  1. Nakrájíme najemno cibuli a zpěníme ji dozlatova na oleji. Přidáme mleté maso, česnek a orestujeme.
  2. Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, drcená rajčata, bazalku a znovu krátce orestujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a za občasného podlévání dusíme doměkka.
  3. Čerstvé cukety rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Tu nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.
  4. Hotovou masovou směs vložíme do vydlabaných cuket, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v rozehřáté troubě na 200 °C zhruba 25 min.

Tip: Cukety můžeme plnit různými druhy masa nebo také vyzkoušet vegetariánskou verzi s kuskusem.

Nevšední recepty z jahod

Recepty

Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní

Foto: Akademie kvality

Kynuté buchty

INGREDIENCE
400 ml plnotučného mlékaNa náplň:
200 g krupicového cukru300 g švestkových povidel
21 g droždí 300 g mletého máku
550 g hladké mouky100 g moučkového cukru
250 g másla20 ml rumu
1 žlouteksůl

POSTUP:

  1. Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout.
  2. Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
  3. Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.
  4. Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák.
  5. Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 5 min. vykynout.
  6. Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. dozlatova.
  7. Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezonní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody, přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.

Vegetariánský burger pětkrát jinak

Recepty

Obrácený rajčatový koláč ze špaldové mouky

Foto: Pernerka

Obrácený rajčatový koláč

INGREDIENCE
Na náplň: Těsto
2 lžíce másla200 g špaldové hladké mouky
2 velké červené cibule100 g másla
200 g pórku3/4 lžičky soli
2 lžíce cukru krystal nebo krupice1 žloutek
cca ¾ kg rajčat5-6 lžic vody
1/2 lžíce moučkového cukru
sůl podle chuti
1 vejce na potření

POSTUP:

  1. Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice, stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
  2. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
  3. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
  4. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
  5. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
  6. Těsto vyválíme zhruba o 2 cm větší, než je forma, okraje zastrčíme do formy za rajčata.
  7. Potřeme rozšlehaným vejcem, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
  8. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

Oblíbené recepty z mletého masa

Recepty

Bramborové minikarbanátky s dipem

Foto: Skyr

Bramborové minikarbanátky

INGREDIENCE
6 středních brambor
2 malé cukety
2 svazečky pažitky
vejce
5 lžic ovesných vloček
4 lžíce slunečnicového oleje
1 kelímek skyru
sůl a pepř

POSTUP:

  1. Do osolené vody dáme vařit brambory ve slupce.
  2. Zatímco se brambory vaří, nastrouháme cuketu, lehce ji osolíme a necháme, aby pustila vodu. Tu pak slijeme, cuketu smícháme se skyrem, dosolíme, opepříme a přidáme i část pažitky.
  3. Uvařené brambory poté rozmačkáme, přidáme k nim vejce, ovesné vločky, zbytek pažitky a sůl a dobře promícháme.
  4. Ze vzniklého těsta vytvoříme asi 12 malých karbanátků, každý opékáme na pánvi asi dvě minuty z obou stran. Opečené karbanátky pak vložíme na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
  5. Ihned servírujeme s již připraveným dipem.

Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně

Recepty

Noky po uhlířsku

Foto: Agrární komora

Noky po uhlířsku

INGREDIENCE
500 g brambor
100 g polohrubé mouky
vejce
sůl
2 střední cibule
uzenina dle libosti
sádlo nebo olej

POSTUP:

  1. Brambory oloupeme a rozkrájíme na tradiční kostičky. Dáme vařit do osolené vody.
  2. Uděláme si noky. Smícháme mouku, vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Budeme-li chtít noků více, přidáme mouku a případně vajíčko.
  3. Pomocí lžíce nabíráme hromádky a vkládáme do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat – zhruba po 5 minutách.
  4. Brambory promíchané s noky scedíme a přendáme na talíř.
  5. Na sádle opečeme dozlatova cibulku, následně na té samé pánvi opečeme uzeninu.
  6. Na závěr k nokům a bramborám přimícháme opečenou cibulku s uzeninou.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Vaříme s pivem

Recepty

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje

Související témata:

Výběr článků

Načítám