Článek
Opečené bramborové škubánky s mletým mákem, tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem
INGREDIENCE |
---|
1 kg brambor |
350 g hrubé mouky |
150 g moučkového cukru |
100 g sádla |
150 g mletého máku |
200 g másla |
250 g měkkého tvarohu |
sůl |
POSTUP:
- Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
- Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plameni necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
- Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku.
- Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
- Noky poté opečeme dozlatova na sádle.
- Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Škubánky můžeme udělat i naslano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé posypat opraženou slaninou.
Recepty na moučníky z prvního ovoce
Cukety plněné mletým masem, rajčaty a čerstvou bazalkou
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g mletého masa (hovězí, vepřové) | 50 g rajčatového protlaku |
50 g cibule | 200 g tvrdého sýru |
1 kg čerstvých cuket | 2 stroužky česneku |
150 g drcených rajčat | 50 ml oleje |
20 g mleté papriky | sůl, pepř, cukr |
POSTUP:
- Nakrájíme najemno cibuli a zpěníme ji dozlatova na oleji. Přidáme mleté maso, česnek a orestujeme.
- Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, sůl, cukr, pepř, drcená rajčata, bazalku a znovu krátce orestujeme. Podlijeme vodou nebo vývarem a za občasného podlévání dusíme doměkka.
- Čerstvé cukety rozřízneme napůl a vydlabeme dužinu. Tu nakrájíme na malé kousky a přidáme do směsi.
- Hotovou masovou směs vložíme do vydlabaných cuket, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v rozehřáté troubě na 200 °C zhruba 25 min.
Tip: Cukety můžeme plnit různými druhy masa nebo také vyzkoušet vegetariánskou verzi s kuskusem.
Nevšední recepty z jahod
Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní
INGREDIENCE | |
---|---|
400 ml plnotučného mléka | Na náplň: |
200 g krupicového cukru | 300 g švestkových povidel |
21 g droždí | 300 g mletého máku |
550 g hladké mouky | 100 g moučkového cukru |
250 g másla | 20 ml rumu |
1 žloutek | sůl |
POSTUP:
- Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout.
- Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
- Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.
- Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák.
- Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 5 min. vykynout.
- Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. dozlatova.
- Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezonní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody, přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.
Vegetariánský burger pětkrát jinak
Obrácený rajčatový koláč ze špaldové mouky
INGREDIENCE | |
---|---|
Na náplň: | Těsto |
2 lžíce másla | 200 g špaldové hladké mouky |
2 velké červené cibule | 100 g másla |
200 g pórku | 3/4 lžičky soli |
2 lžíce cukru krystal nebo krupice | 1 žloutek |
cca ¾ kg rajčat | 5-6 lžic vody |
1/2 lžíce moučkového cukru | |
sůl podle chuti | |
1 vejce na potření |
POSTUP:
- Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice, stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice.
- Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
- Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit.
- Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet.
- Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata.
- Těsto vyválíme zhruba o 2 cm větší, než je forma, okraje zastrčíme do formy za rajčata.
- Potřeme rozšlehaným vejcem, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova.
- Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.
Oblíbené recepty z mletého masa
Bramborové minikarbanátky s dipem
INGREDIENCE |
---|
6 středních brambor |
2 malé cukety |
2 svazečky pažitky |
vejce |
5 lžic ovesných vloček |
4 lžíce slunečnicového oleje |
1 kelímek skyru |
sůl a pepř |
POSTUP:
- Do osolené vody dáme vařit brambory ve slupce.
- Zatímco se brambory vaří, nastrouháme cuketu, lehce ji osolíme a necháme, aby pustila vodu. Tu pak slijeme, cuketu smícháme se skyrem, dosolíme, opepříme a přidáme i část pažitky.
- Uvařené brambory poté rozmačkáme, přidáme k nim vejce, ovesné vločky, zbytek pažitky a sůl a dobře promícháme.
- Ze vzniklého těsta vytvoříme asi 12 malých karbanátků, každý opékáme na pánvi asi dvě minuty z obou stran. Opečené karbanátky pak vložíme na talíř s ubrouskem, aby se vsákl přebytečný olej.
- Ihned servírujeme s již připraveným dipem.
Jednoduché a velmi zdravé recepty z quinoy, kuskusu, bulguru a tarhoně
Noky po uhlířsku
INGREDIENCE |
---|
500 g brambor |
100 g polohrubé mouky |
vejce |
sůl |
2 střední cibule |
uzenina dle libosti |
sádlo nebo olej |
POSTUP:
- Brambory oloupeme a rozkrájíme na tradiční kostičky. Dáme vařit do osolené vody.
- Uděláme si noky. Smícháme mouku, vejce a sůl. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Budeme-li chtít noků více, přidáme mouku a případně vajíčko.
- Pomocí lžíce nabíráme hromádky a vkládáme do horké vody. Hotové noky by měly vyplavat – zhruba po 5 minutách.
- Brambory promíchané s noky scedíme a přendáme na talíř.
- Na sádle opečeme dozlatova cibulku, následně na té samé pánvi opečeme uzeninu.
- Na závěr k nokům a bramborám přimícháme opečenou cibulku s uzeninou.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Vaříme s pivem
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje