Článek
Králík na hořčici se směsí lesních hub
INGREDIENCE | |
---|---|
4 porce králíka (může být hřbet i stehna) | 2 lžíce másla |
4 lžíce dijonské nebo křenové hořčice | petrželka |
500 g čerstvých nebo mražených hub (nejlépe směs různých druhů) | 2 stroužky česneku |
1 větší cibule | sůl, pepř, kmín |
100 g slaniny |
POSTUP:
- Porce králíka osolte, opepřete, potřete hořčicí a položte do pekáče na pokrájené houby.
- Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kmín, petrželku, česnek. Na králíka položte plátky slaniny, podlijte 100 ml vody, přiklopte a duste v troubě na 180 °C. Občas zkontrolujte, jestli se voda nevypekla, případně podlijte.
- Když králík změkne (asi po 40 minutách), odklopte poklici, položte na každou porci kousek másla a dopečte maso „na barvu“.
Tipy šéfkuchaře: Lze použít i sušené houby, předem je na chvilku namočte. Králíka podávejte s bramborem nebo cmundou.
Pokud se rozhodnete pro knedlík, můžete výpekovou šťávu zahustit na omáčku: maso odložte stranou a do výpeku přilijte 100 ml smetany, ve které rozmícháte rovnou lžíci hladké mouky. Podle potřeby rozřeďte omáčku vodou a nechte ji pár minut provařit.
Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet
Špekáčky na černém pivu
INGREDIENCE | |
---|---|
8 špekáčků | česnek dle chuti |
4 lžíce sádla | nakládané beraní rohy |
3 středně velké cibule | 200 ml rajského protlaku |
3 paprikové lusky (zelený, žlutý, červený) | 500 ml tmavého piva |
1 větší pórek | sůl a pepř |
POSTUP:
- Oloupané špekáčky podélně rozřízněte a opečte na sádle, nejlépe v rendlíku s nepřilnavým dnem.
- Když se začínají barvit dozlatova, přidejte na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli, nechte několik minut restovat se špekáčky, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, papriky příčně na plátky, beraní rohy nahrubo.
- Lehce poduste, přidejte rajský protlak a drcený česnek, podlijte pivem.
- Nechte asi 10 minut dusit, nakonec dochuťte solí a pepřem.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Moravský vepřový vrabec
INGREDIENCE |
---|
300 g vepřového ramínka nebo plece s kostí |
300 g vepřového bůčku s kostmi |
1 velká cibule |
10 stroužků česneku |
200 ml piva na první podlití |
hovězí vývar na podlití (nebo voda) |
sůl, kmín |
POSTUP:
- Plecko nebo ramínko vykostěte a nakrájejte na kousky velké asi 5 × 8 cm, na stejné kousky nakrájejte i bůček.
- Maso osolte, potřete rozmačkaným česnekem (5 stroužků), dejte do pekáče, okmínujte, vedle položte kosti. Maso bude šťavnatější, když ho před pečením krátce na tuku osmahnete.
- Do pekáče přidejte kolečka cibule, 5 stroužků česneku vcelku, podlijte pivem a v troubě pod poklicí pečte při 200 °C asi 40 minut.
- Odkryjte poklici a maso dopečte doměkka, až je na povrchu upečené dozlatova a dokřupava.
- Během pečení odebírejte přebytečný tuk, občas zamíchejte a přelijte maso vypečenou šťávou, podle potřeby podlévejte vývarem nebo horkou vodou.
- Měkké maso odložte na mísu, z okrajů pekáče seškrábněte připečenou šťávu, ještě trochu podlijte a na sporáku povařte i s kostmi, ty pak odstraníte. Podávejte s různými druhy knedlíků a dušeným kysaným zelím nebo se špenátem.
Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky
Kysané zelí
Z kysaného zelí (1 sáček) slijte šťávu (odložte ji stranou) a zelí duste asi půl hodiny v menším množství mírně osolené vody.
Vedle v rendlíku nechte rozpustit kostičky špeku, přidejte dvě lžíce sádla, lžíci cukru, špetku kmínu a na kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přimíchejte dvě rovné lžíce hl. mouky a restujte na světlou jíšku. Tu zalijte sklenkou studené vody, rozmíchejte metličkou.
Přidejte větší, najemno nastrouhanou bramboru a očištěné nastrouhané jablko. Vše uvařte na hustší kaši, podle potřeby přilijte vodu. Do tohoto základu přidejte povařené zelí a okyselte ho šťávou slitou ze zelí. Povařte a dochuťte (cukr, sůl, ocet).
Masový závin z listového těsta
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g listového těsta | 150 g kořenové zeleniny |
500 g masa (minimálně dva druhy) | 150 g drcených rajčat |
2 krajíce toustového chleba | pepř a sůl |
2 vejce | 1 vejce na potření |
2 feferonky | 50 g tvrdého sýru na posypání |
špetka chilli |
POSTUP:
- Omyté kuřecí, hovězí a vepřové maso nakrájejte na malé kostičky, restujte je na oleji, osolte, opepřete, přidejte chilli.
- Do podušené směsi přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájené feferonky, promíchejte, přidejte drcená rajčata a dál restujte.
- Nechte vychladnout, přidejte kostičky toustového chleba a vajíčka, promíchejte.
- Z listového těsta rozválejte dva obdélníky, do nich zabalte hotovou směs.
- Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, celkem 25 minut. Po dvaceti minutách záviny posypejte sýrem, pak dopečte.
Tip: Můžete použít i mleté maso, např. směs krůtího a vepřového.