Hlavní obsah

Česká a moravská kuchyně v duchu tradic

V proslulé pražské restauraci U Pinkasů v domě z doby Karla IV. vaří šéfkuchař Robert Koura po česku a po moravsku. A umí to mistrovsky!

Foto: Petr Horník, Právo

Králík na hořčici se směsí lesních hub

Článek

Králík na hořčici se směsí lesních hub

INGREDIENCE
4 porce králíka (může být hřbet i stehna)2 lžíce másla
4 lžíce dijonské nebo křenové hořčicepetrželka
500 g čerstvých nebo mražených hub (nejlépe směs různých druhů)2 stroužky česneku
1 větší cibule sůl, pepř, kmín
100 g slaniny

POSTUP:

  1. Porce králíka osolte, opepřete, potřete hořčicí a položte do pekáče na pokrájené houby.
  2. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kmín, petrželku, česnek. Na králíka položte plátky slaniny, podlijte 100 ml vody, přiklopte a duste v troubě na 180 °C. Občas zkontrolujte, jestli se voda nevypekla, případně podlijte.
  3. Když králík změkne (asi po 40 minutách), odklopte poklici, položte na každou porci kousek másla a dopečte maso „na barvu“.

Tipy šéfkuchaře: Lze použít i sušené houby, předem je na chvilku namočte. Králíka podávejte s bramborem nebo cmundou.

Pokud se rozhodnete pro knedlík, můžete výpekovou šťávu zahustit na omáčku: maso odložte stranou a do výpeku přilijte 100 ml smetany, ve které rozmícháte rovnou lžíci hladké mouky. Podle potřeby rozřeďte omáčku vodou a nechte ji pár minut provařit.

Vaření s alkoholem: Hovězí žebra, pošírovaná hruška, tagliatelle alla vodka či sorbet

Recepty

Špekáčky na černém pivu

Foto: Petr Horník, Právo

Špekáčky na černém pivu

INGREDIENCE
8 špekáčkůčesnek dle chuti
4 lžíce sádlanakládané beraní rohy
3 středně velké cibule200 ml rajského protlaku
3 paprikové lusky (zelený, žlutý, červený)500 ml tmavého piva
1 větší póreksůl a pepř

POSTUP:

  1. Oloupané špekáčky podélně rozřízněte a opečte na sádle, nejlépe v rendlíku s nepřilnavým dnem.
  2. Když se začínají barvit dozlatova, přidejte na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli, nechte několik minut restovat se špekáčky, pak přidejte pórek nakrájený na kolečka, papriky příčně na plátky, beraní rohy nahrubo.
  3. Lehce poduste, přidejte rajský protlak a drcený česnek, podlijte pivem.
  4. Nechte asi 10 minut dusit, nakonec dochuťte solí a pepřem.

Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu

Recepty

Moravský vepřový vrabec

Foto: Petr Horník, Právo

Moravský vepřový vrabec

INGREDIENCE
300 g vepřového ramínka nebo plece s kostí
300 g vepřového bůčku s kostmi
1 velká cibule
10 stroužků česneku
200 ml piva na první podlití
hovězí vývar na podlití (nebo voda)
sůl, kmín

POSTUP:

  1. Plecko nebo ramínko vykostěte a nakrájejte na kousky velké asi 5 × 8 cm, na stejné kousky nakrájejte i bůček.
  2. Maso osolte, potřete rozmačkaným česnekem (5 stroužků), dejte do pekáče, okmínujte, vedle položte kosti. Maso bude šťavnatější, když ho před pečením krátce na tuku osmahnete.
  3. Do pekáče přidejte kolečka cibule, 5 stroužků česneku vcelku, podlijte pivem a v troubě pod poklicí pečte při 200 °C asi 40 minut.
  4. Odkryjte poklici a maso dopečte doměkka, až je na povrchu upečené dozlatova a dokřupava.
  5. Během pečení odebírejte přebytečný tuk, občas zamíchejte a přelijte maso vypečenou šťávou, podle potřeby podlévejte vývarem nebo horkou vodou.
  6. Měkké maso odložte na mísu, z okrajů pekáče seškrábněte připečenou šťávu, ještě trochu podlijte a na sporáku povařte i s kostmi, ty pak odstraníte. Podávejte s různými druhy knedlíků a dušeným kysaným zelím nebo se špenátem.

Paté & rillettes: Recepty na paštiky a masové pomazánky

Recepty

Kysané zelí

Z kysaného zelí (1 sáček) slijte šťávu (odložte ji stranou) a zelí duste asi půl hodiny v menším množství mírně osolené vody.

Vedle v rendlíku nechte rozpustit kostičky špeku, přidejte dvě lžíce sádla, lžíci cukru, špetku kmínu a na kostičky nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přimíchejte dvě rovné lžíce hl. mouky a restujte na světlou jíšku. Tu zalijte sklenkou studené vody, rozmíchejte metličkou.

Přidejte větší, najemno nastrouhanou bramboru a očištěné nastrouhané jablko. Vše uvařte na hustší kaši, podle potřeby přilijte vodu. Do tohoto základu přidejte povařené zelí a okyselte ho šťávou slitou ze zelí. Povařte a dochuťte (cukr, sůl, ocet).

Masový závin z listového těsta

Foto: Petr Horník, Právo

Masový závin z listového těsta

INGREDIENCE
300 g listového těsta 150 g kořenové zeleniny
500 g masa (minimálně dva druhy)150 g drcených rajčat
2 krajíce toustového chlebapepř a sůl
2 vejce1 vejce na potření
2 feferonky50 g tvrdého sýru na posypání
špetka chilli

POSTUP:

  1. Omyté kuřecí, hovězí a vepřové maso nakrájejte na malé kostičky, restujte je na oleji, osolte, opepřete, přidejte chilli.
  2. Do podušené směsi přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájené feferonky, promíchejte, přidejte drcená rajčata a dál restujte.
  3. Nechte vychladnout, přidejte kostičky toustového chleba a vajíčka, promíchejte.
  4. Z listového těsta rozválejte dva obdélníky, do nich zabalte hotovou směs.
  5. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C, celkem 25 minut. Po dvaceti minutách záviny posypejte sýrem, pak dopečte.

Tip: Můžete použít i mleté maso, např. směs krůtího a vepřového.

Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám