Článek
Řepné bulky
INGREDIENCE | |
---|---|
1 vejce | 10 g droždí |
200 g hladké mouky | 35 g másla |
200 g polohrubé mouky | 100 ml mléka |
7 g soli | 50 g uvařené červené řepy |
15 g cukru moučky | vejce na potření, sezam na posyp |
POSTUP:
- Z droždí, vlažného mléka, cukru a trochy mouky nechte vzejít kvásek.
- Do mísy robotu prosejte obě mouky, přidejte jemně nastrouhanou řepu, kvásek a hnětačem vypracujte vláčné těsto. Nakonec přidejte měkké máslo a sůl, promíchejte, přikryjte a dejte kynout do tepla (zrát) zhruba na hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři nebo osm dílů, vytvarujte bulky a rozložte je na plech, kde je nechte ještě jednou 20 minut nakynout. Potřete je vejcem, můžete posypat sezamovým semínkem. Pak upečte ve vyhřáté troubě na 180 °C, 13 minut.
- Bulky naplňte podle chuti. „Já mám nejraději mleté hovězí maso upečené medium,“ dodává šéfkuchař.
Recepty na dobroty z tvarohu: Chačapuri, cheesecake, buchtičky a pomazánky
Zelené risotto (hráškové, krémové)
Italské krémové risotto je úplně jiné jídlo než naše české rizoto. Není třeba je srovnávat, každý si vybere to své. Obě jsou dobrá, vždy záleží na surovinách a přípravě.
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g rýže carnaroli (kulatozrnná) | 150 ml suchého bílého vína |
100 g másla | 1,5 l zeleninového vývaru |
80 ml olivového oleje | 100 g parmazánu |
1 šalotka (nebo menší cibulka) | sůl, pepř |
200 g hrášku | k podávání ztracené vejce a parmazánové chipsy |
100 g pórku (světlejší část) |
POSTUP:
- Nakrájený pórek orestujte na pánvi na polovině másla s kapkou olivového oleje.
- Přidejte zelený, čerstvý nebo mražený, hrášek, chvilku restujte a zalijte teplým zeleninovým vývarem, jen polovinou. Vše provařte a rozmixujte na pyré.
- Na zbylém oleji s máslem nechte zesklovatět šalotku. Přidejte rýži, promíchejte a lehce restujte, jen tak dlouho, dokud rýže nezprůhlední. Podlijte ji vínem.
- Míchejte, nechte víno odvařit, pak zalijte teplým zeleninovým vývarem, jen tak, aby byla rýže lehce ponořená. Opět za stálého míchání vařte.
- Postupně přilévejte další vývar a nechte ho vždy vyvařit tak, aby se po tahu vařečkou uprostřed dělala cestička. Tento postup opakujte až do změknutí rýže „al dente“ (na skus).
- Pak přidejte hráškové pyré, pořádně promíchejte, pokud je třeba, přilijte ještě vývar.
- Stáhněte z plotny a přidejte máslo, nastrouhaný parmazán a znovu míchejte až do okamžiku, kdy risotto bude mít krémovou konzistenci. Je-li třeba, ještě ho zřeďte vývarem. Italové říkají, že správné italské risotto při pohybu pánví tam a zpět tvoří vlny.
Kuřecí maso: recepty na thajské kari, ohnivá křídla, prsa piri piri a roládu
Trojbarevná rýže
Obarvená rýže baví především děti. Můžete ji podávat jako přílohu všude tam, kde používáte běžnou rýži. K omáčkám, k masu, ale také lze barvit sladkou rýži s ovocem či rýžovou kaši.
INGREDIENCE |
---|
400 g rýže |
600 ml vody |
lžíce másla |
lžíce olivového oleje |
1 malá cibule |
sůl |
K obarvení: |
Zelená: |
250 g čerstvého špenátu |
stroužek česneku |
100 ml zeleninového vývaru |
lžíce olivového oleje |
lžíce másla |
Oranžová: |
1 větší karotka |
lžíce másla |
půl šálku zeleninového vývaru |
Fialová: |
1 větší černá mrkev |
lžíce másla |
půl šálku zeleninového vývaru |
Žlutá: |
půl lžičky kurkumy |
Růžová: |
lžíce šťávy z červené řepy |
POSTUP:
- Připravte si „barviva“.
- Zelená rýže: Špenát orestujte na oleji společně se šalotkou a česnekem, přilijte vývar, nechte listy lehounce zchřadnout a ponorným mixérem rozmixujte na pyré.
- Oranžová nebo fialová: Oškrábanou a nastrouhanou mrkev orestujte na másle, přilijte vývar a uduste do měkka. Rozmixujte na pyré.
- Dušená rýže: Rýži přeberte a v sítku propláchněte studenou vodou. Nechte okapat, v kastrůlku (nejlépe s nepřilnavým dnem) rozpusťte máslo s kapkou olivového oleje, na něm nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a přisypte rýži.
- Lehce ji orestujte a zalijte teplou vodou. Nechte rýži přejít varem, přikryjte ji pokličkou a vložte do vyhřáté trouby na 160 °C na 20 minut.
- Nakonec rýži promíchejte s připraveným špenátovým či mrkvovým pyré, s kurkumou nebo šťávou z řepy.
Šéfkuchař tentokrát připravil k rýži hovězí steak s omáčkou demi glace.
Pohanka s červenou řepou, kozím sýrem a ořechy
INGREDIENCE | |
---|---|
200 g červené řepy | 2 l zeleninového vývaru |
500 g pohanky | 180 ml suchého červeného vína |
80 ml olivového oleje | 100 g krémového kozího sýra |
100 g másla | upražené pekanové, lískové nebo vlašské ořechy |
1 šalotka | sůl a pepř |
POSTUP:
- Očištěnou řepu dejte péct pod alobal na 160 °C na dvě hodiny (do měkka). Pak ji rozmixujte v mixéru, přidejte máslo, sůl, pepř.
- Pohanku propláchněte, nasypte ji do teplého zeleninového vývaru (asi 100 ml vývaru si odložte), přiveďte k varu, osolte a vařte 15 až 20 minut, al dente (na skus). Sceďte.
- Na olivovém oleji orestujte šalotku, přidejte pyré z řepy a zbylý vývar. Nechte zavařit a přisypte uvařenou pohanku. Vše společně provařte, odstavte z plotny a přimíchejte studené máslo. Dochuťte solí a pepřem.
- Krémovou směs přendejte na talíř a posypte kozím sýrem.
Náš tip: Pokud máte flambovací pistoli, můžete sýr zapéct, bude mít ještě lepší chuť. Ozdobte upraženými ořechy.
Recepty na výtečné dalamánky, škvarkový a žitný chléb a tukové rohlíky
Kouzlení s jablky: Recepty na crumble, žemlovku, pečenou perličku a kachnu
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky