Článek
Namíchat chutný, nealkoholický a ještě k tomu zdravý koktejl není jen tak. I tyto drinky podléhají dobovým trendům. V současnosti jsou v kurzu míchané nápoje připravené ze sezónního ovoce, novou ingrediencí jsou lehké sirupy z květů a přidat se mohou i sušené hřiby nebo čerstvý rozmarýn.
Naopak stálicí je koktejl z bezinek a okurky, prozradil loňský mistr světa Achim Šipl.
V rámci Mattoni koktejl festivalu předvedou své umění barmani z Estonska, Bulharska, Španělska, Argentiny a Polska, kteří se svými nápoji změří síly v nedělním finále v samotném srdci Prahy na Václavském náměstí. Ten zde odstartuje ve 20 hodin. Hodnotit se mimo jiné bude jakost koktejlů nebo jejich chuťová vyváženost. Ale hlavně musejí být zdravé, málo kalorické a připravené z čerstvých surovin.
Novinkou letošního roku je, že každého finalistu přímo na pódiu podpoří jeho patron. Mezi nimi bude například nejkrásnější žena světa Taťána Kuchařová, nejodolnější český sportovec Josef Váňa, nejvtipnější český režisér Jakub Kohák nebo energická zpěvačka Ewa Farna. Diváci se mohou těšit i na špičku české a slovenské hudební scény - na pódiu se vystřídají Chinaski, Miro Žbirka, Vojta Dyk a B-Side Band, No Name, MIG 21 a další. Vstup na Mattoni koktejl festival je zdarma.