Článek
Co se týče nealkoholických míchaných koktejlů, Česko se řadí mezi přední průkopníky. Dokládá to i každoroční mistrovství světa v míchání těchto drinků. Právě z letošních finalistů vybíráme zajímavé recepty.
Clear thoughts
Letošní vítěz mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Kontrastní chutě mají za cíl evokovat jak sladké, tak ty hořčejší chvíle v životě. Za drinkem stojí příznačně Estonec Laur Ihermann, chlad z něj tak přímo číší.
INGREDIENCE
Na koktejl
- 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
- 8 cl čiré kávy
- 1 větvička čerstvého tymiánu
- 1 kapka celerového bitteru The Bitter Truth
- 1 barová lžíce kyseliny citronové Santa Maria
- 2 cl sirupu Monin s příchutí bílé čokolády
- led
POSTUP:
- Do vychlazené míchací sklenice nalijeme čirou kávu, sirup s příchutí bílé čokolády a Mattoni perlivou.
- Přidáme kyselinu citronovou a zakápneme bitterem.
- Směs zasypeme ledem a pečlivě promícháme barovou lžící.
- Do servírovací sklenice vložíme snítku čerstvého tymiánu.
- Přes sítko zalijeme směsí z míchací sklenice.
- Podáváme.
Sharp voice
Ostrý drink, který zchladí nejen tělo, ale i mysl. Osvěžující kombinace černého rybízu s liči a chilli pak dodá každému hlasu smyslnou přesvědčivost.
INGREDIENCE
Na koktejl
- 2 cl liči (lychee) sirupu
- 2 cl čerstvé citronové šťávy
- 2 cl černorybízového džusu
- 2 ks chilli: do šejkru a na ozdobu (lze nahradit pár kapkami tabaska)
- 10 cl perlivé Mattoni
- led
POSTUP:
- Do míchací sklenice vložíme led.
- Přidáme liči sirup, citronovou šťávu a černorybízový džus.
- Do sklenice můžeme přidat i jednu chilli papričku, případně pár kapek tabaska.
- Směs zasypeme ještě trochou ledu a důkladně promícháme.
- Směs nalijeme do servírovací sklenice a dolijeme perlivou Mattoni.
- Koktejl ještě zamícháme barovou lžící a ozdobíme chilli papričkou.
4 senses
Další z finalistů mistrovství, který se umístil na druhém místě. Jedná se o krémový koktejl s orientálním nádechem, který kombinuje čtyři chuťové smysly. Autorem je Rakušan Stefan Haneder.
INGREDIENCE
Na koktejl
- 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
- 0,1 g šafránu
- 1,5 cl sirupu Monin s příchutí jablečného koláče
- 1 cl Supasawy
- 20 g vaječného bílku
- 20 g freshe z jablek Granny Smith
Ozdoba
stonek z rajčete, jablko Granny Smith
POSTUP:
- Do míchací nádoby nasypeme led a přidáme šafrán, Supasawu a jablečný sirup.
- Vše pečlivě protřepeme.
- Směs přes sítko nalijeme do sklenice s ledem.
- Dolijeme Mattoni perlivou a zastříkneme espumou z vaječných bílků a jablečného freshe.
- Ozdobíme a můžeme podávat.
Magic Garden
Koktejl v sobě zahrnuje tropickou kombinaci ovoce a koření, jde o třetího finalistu soutěže, koktejl přichystala Agnieszka Cieślar z Polska.
INGREDIENCE
Na koktejl
- 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
- 3 g čerstvého tymiánu
- 1,5 cl sirupu Monin s příchutí Falernum
- 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy
- 2,5 cl freshe z granátového jablka
Ozdoba
tymián, maliny, borůvky, jedlé třpytky, řepné klíčky, červená paprika
POSTUP:
- Do míchací nádoby dáme tymián.
- Přilijeme sirup s příchutí Falernum, čerstvou limetkovou šťávu a fresh z granátového jablka.
- Vše pečlivě podrtíme paličkou, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme.
- Do sklenice nasypeme led a přes sítko zalijeme směsí z míchací nádoby.
- Dolijeme perlivou Mattoni, ozdobíme a můžeme servírovat.
Birdie
Lehký koktejl z pera českého barmana Jana Šebeka.
INGREDIENCE
Na koktejl
- 10 cl Mattoni Grand perlivá
- 1 cl šťávy z acai
- 0,5 cl šťávy z yuzu
- 3 cl vinného moštu
- 2 cl bezinkového cordialu
Ozdoba
kopr, květiny, malinový prach
POSTUP:
- Do míchací nádoby nalijeme šťávy z yuzu a acai, bezinkový cordial a vinný mošt.
- Zalijeme Mattoni perlivou a promícháme barovou lžící.
- Směs nalijeme do sklenice a přidáme brčko obalené v malinovém prachu.
- Nakonec ozdobíme koprem a květinami.