Hlavní obsah

Ne každá hořká čokoláda je zdravá

LONDÝN

Odborný lékařský časopis Lancet zveřejnil zprávu, podle níž řada výrobců odstraňuje z hořké čokolády flavonoly, které způsobují velkou trpkost jejich pochoutky. Taková čokoláda je i přes vysoký obsah kakaa dost hořká, ovšem ze zdravotního hlediska potom téměř bezcenná.

Článek

Lékaři totiž konzumaci malého množství hořké čokolády doporučují právě kvůli antioxidantům flavonolům. Jsou to velmi účinné antioxidanty, které chrání buňky před zhoubnými vlivy radikálů. A podle mnoha studií pravidelný příjem flavonolů chrání tělo nejen před infarktem a mrtvicí, ale také před demencí a rakovinou.

Pokud je tedy čokoláda zbavena flavonolů, pak je z ní vlastně zcela nezdravá cukrovinka bohatá pouze na nasycené tuky a cukry.

„Hořká čokoláda může klamat…takže se svátečními dny před námi by se mohlo vyplatit zjistit si počet kalorií v tabulce čokolády proti biskupskému chlebíčku a mít přitom kalkulačku v ruce,“ cituje zprávu Lancet. 

Související témata:

Související články

Čokoláda snižuje rizika ucpávání tepen

Malé množství černé čokolády denně funguje stejně jako aspirin na snižování srážlivosti krve a tím zmírněňuje rizika ucpání tepen vedoucí k srdečním infarktům....

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti...

Čokoládě se o Vánocích nevyhýbejte

Dobrá zpráva pro všechny milovníky čokolády. Před Vánocemi se nemusíte bát o své zdraví, naopak. Američtí experti dokázali, že pravidelná denní konzumace...

Výběr článků

Načítám