Článek
Magické čokoládové sušenky s dýňovými semínky a solí | |
---|---|
Výroba sušenek zabere přibližně hodinu a čtvrt. Půl hodiny počítejte na přípravu těsta. Další půl hodinu na chlazení těsta a 15 minut zabere pečení. | |
Suroviny: Na 18 kusů (na dva plechy) budete potřebovat: 300 g čokolády se 75 % kakaa, 140 g třtinového cukru , 100 g rýžové mouky (můžete nahradit kukuřičným škrobem), 100 g dýňových semínek, 60 g másla, 2 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 2 velké špetky soli na ozdobu vločky soli (viz tip). | |
Postup: Dýňová semínka opražte na suché pánvi, až se začnou nafukovat a praskat. Asi dvě a půl tabulky čokolády (přesně 240 g) nalámejte a rozpusťte v misce nad vodní párou. Máslo nakrájejte na kostky, nechte změknout a ušlehejte s cukrem. Přidejte vejce a znovu krátce prošlehejte dohladka.K vaječné směsi přidejte rýžovou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vše promíchejte. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu promíchejte. Přidejte dýňová semínka a zbylou čokoládu nasekanou na kousky. Promíchejte a uložte do lednice na 30 minut.Lžící ukrajujte ze směsi kousky a rychle vyválejte v dlaních do velikosti golfového míčku. Klaďte na plech vyložený pečicím papírem v dostatečném rozestupu, protože z kuliček se vytvoří placky).Posypte vločkami soli. Pečte při 180 °C asi 10–12 minut. Nechte vychladnout na plechu (horké jsou sušenky příliš měkké). | |
Tip: Pokud máte jen běžnou jemně mletou sůl nebo velké tvrdé krystaly, tak sůl na ozdobu raději vynechejte. Vhodná je značka Maldon. |
Pórkovo-sýrový salát s jablíčky | |
---|---|
Příprava salátu pro čtyři osoby zabere 15 minut. | |
Suroviny: 260 g pórku (asi jeden menší kus), 200 g sýra gruyère (nebo jiného pikantního horského sýra), 1 menší zelené jablíčko (např.granny smith), 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky jablečného octa, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička soli drcený pepř podle chuti. | |
Postup: Pórek nakrájejte na tenká kolečka. Sýr a vykrojené jablíčko nakrájejte na úzké špalíky. Vše smíchejte.V misce prošlehejte olej s octem, cukrem, hořčicí a solí, až se vše spojí. Rychlým a zaručeným způsobem přípravy dresinku je i promíchání v zašroubované malé skleničce.Dresink promíchejte se salátem a dochuťte drceným pepřem. Rozdělte do misek a podávejte s tmavým pečivem. | |
Tip: Salát je skvělý, pokud použijete i ovocné hořčice (například pomerančovou nebo malinovou). Ty si můžete přivézt z Curychu. |
Krémové müsli | |
---|---|
Příprava trvá jen 10 minut, ale namáčení pak dvě hodiny. | |
Suroviny: 180 g bílého jogurtu, 150 ml mléka, 150 g kondenzovaného mléka,120 g špaldových nebo ovesných vloček, 100 g malin, 100 g červeného rybízu, 5 lžic plátků mandlí, velká špetka skořice, velká špetka soli. | |
Postup: Smíchejte vločky s mlékem, jogurtem a kondenzovaným mlékem. Přidejte sůl, skořici, promíchejte a nechte odležet minimálně dvě hodiny. Můžete uložit i přes noc do lednice. Do krémového müsli vmíchejte mandlové plátky a ovoce. Ihned podávejte. | |
Tip: Můžete použít i mražené maliny a rybíz. Ovoce nechte při pokojové teplotě roztát asi 30 minut. |
Zimní varianta krémového müsli |
---|
Kuchařka popisuje i zimní variantu, kde je čerstvé ovoce nahrazeno sušenými brusinkami, mákem, dýňovými a slunečnicovými semínky. |
Suroviny: 300 ml vody, 100 g špaldových vloček, 50 g sušených brusinek, 50 g lískových oříšků, 4 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce nemletého máku, špetka soli, podle potřeby med (není nutný). |
Postup: Smíchejte všechny sypké suroviny a zalijte je vodou. Nechte nabobtnat 2 hodiny, nebo přes noc v lednici. Vše promíchejte, případně podle potřeby oslaďte medem. |
Zdroj fotografií: Lenka Požárová, z knihy Jak jsem proje(d)la svět, www.zapalena-kucharka.cz
Lenka Požárová: Jak jsem proje(d)la svět
Cestovní kuchařka vyhází na konci října 2010.
Kromě receptů obsahuje postřehy a rady z cest. Dvanáct kapitol popisuje Curych, Vídeň, Provence, Miláno, Budapešť, Istanbul, Mnichov, Kodaň, Malmö, Belgii, Štýrsko a Apuli.
230 stran