Článek
Mini dortíky Pavlova
INGREDIENCE
Na těsto:
- 3 velká vejce
- několik kapek citronové šťávy
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
- 75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)
Na krém:
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- 150 ml smetany na šlehání
Na ozdobu:
- 200 g malin
- můžete přidat další ovoce, jako jsou borůvky, jahody i rybíz
POSTUP:
- Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem.
- Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu.
- Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu.
- Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty.
- Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování.
- Na pečicí papír udělejte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte ďolíček.
- Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout.
- Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte ji na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.
Melounová lízátka
INGREDIENCE
- čtvrtka bezpeckového melounu
- čokoládová poleva
- dortové zdobení
- dřevěné špejle
POSTUP:
- Ze čtvrtky melounu nakrájejte plátky silné asi jeden centimetr, které namočte do rozehřáté čokolády.
- Před vystydnutím posypte dortovým zdobením a zapíchněte špejli.
- Čokoládu lze použít dle chuti mléčnou, hořkou, bílou nebo růžovou.
Ledové osvěžení v podobě těch nejlahodnějších domácích zmrzlin
Mangový chia pudink
INGREDIENCE na 2 porce
- 20 g (2 polévkové lžíce) bio chia semínek
- 10 polévkových lžic rostlinného mléka (mandlové, rýžové s kokosem apod.)
- jedno mango
POSTUP:
- Mango zbavte slupky a pecky, dužinu nakrájejte na kostičky.
- Část odeberte na ozdobu, zbytek rozmixujte na pyré.
- Chia semínka a mléko smíchejte, občas promíchejte a vyčkejte cca 10 minut, než se semínka nasáknou a vytvoří hutnou konzistenci podobnou pudinku.
- Do dvou sklenic rozdělte pyré a chia směs, ozdobte nakrájeným ovocem.
Panna cotta s borůvkami
INGREDIENCE
- 8 g plátkové želatiny
- 250 ml mléka 3,5 %
- 250 ml 33% smetany na šlehání
- 50 g vanilkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 250 g borůvek
- 40 g moučkového cukru
POSTUP:
- Do studené vody namočte plátkovou želatinu.
- Do menšího hrnce nalijte mléko a smetanu, přidejte vanilkový cukr a dužinu z vanilkového lusku a zahřejte na 95 °C, ale nevařte.
- Želatinu vymačkejte (vodu vylijte) a vložte do smetany. Vše promíchejte.
- Až se želatina rozpustí, můžete směs nalít do připravených zavařovacích skleniček a nechte vychladit.
- Mezitím si připravte borůvky. Tři čtvrtiny borůvek rozmačkejte s moučkovým cukrem a ozdobte jimi vychladlou panna cottu.
- Navrch ještě přidejte celé borůvky a ozdobte čerstvou mátou.
Nealkoholické koktejly nabízejí příjemný způsob osvěžení za letního horka
Kokosová roláda s jahodami a smetanou
INGREDIENCE
Na těsto
- 6 bílků
- 120 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 45 g strouhaného kokosu
- 40 g cukru moučka
Na náplň
- 250 g smetany 33%
- 150 g kokosového jogurtu
- 150 g jahod
Na ozdobení
- sušené chrpy
- jahody či maliny
POSTUP:
- Z bílků za postupného přidávání krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.
- Lehce stěrkou vmíchejte směs mouky a kokosu.
- Těsto rozetřete na plech pokrytý papírem na pečení, pocukrujte moučkovým cukrem.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 6 minut.
- Nechte vystydnout a plát uložte na 2–3 hodiny do lednice, zvláční.
- Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a lehce vmíchejte jogurt.
- Z plátu sundejte papír a rovnoměrně rozetřete náplň.
- Posypte nakrájenými jahodami a roládu zatočte.
- Dozdobte sušenými plody a chrpou.
Upečte si vyhlášené francouzské věnečky Paris Brest se slavným cukrářem Josefem Maršálkem
Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou
INGREDIENCE
Na drobenku
- 28 g špaldové mouky
- 14 g vloček
- 22 g třtinového cukru
- 22 g másla
- 15 g nahrubo nasekaných arašídů
Na buchtičky
- 32 g vloček
- 32 g hladké mouky
- 32 g špaldové mouky
- 66 g másla
- 3 g sody na pečení
- 22 g třtinového cukru
- 116 g Selského bílého jogurtu
- 2 vejce
- špetka soli
Na ananas
- šťáva z 1 limety
- 5 plátků ananasu
- 50 g třtinového cukru
- 40 ml vodky
Na zmrzlinu
3 Bio Bifi drinky mango a ananas
POSTUP:
- Nejprve si vytvořte drobenku, kterou budete později buchty posypávat. Smíchejte dohromady všechny ingredience a hotové uložte do mrazu do doby, než vytvoříte těsto.
- Smíchejte vločky, mouku, sodu a sůl.
- V kastrůlku rozpusťte máslo společně s cukrem a míchejte, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmíchejte jogurt a vejce.
- Spojte se sypkou částí a dejte do vymazaných forem libovolného tvaru (můžete použít i papírové košíčky).
- Těsto posypte připravenou drobenkou a pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
- Ananas očistěte, vykrojte střed a nakrájejte na 5 koleček. Pokapejte šťávou z limety a položte na gril.
- Po lehkém opečení posypte třtinovým cukrem a nechte zkaramelizovat, nakonec lehce pokapejte vodkou a flambujte.
- Zmrzlinu připravíte tak, že obsah bifi drinků nalijete do ploché nádoby, kterou vložíte do mrazáku. Počkáte, dokud směs nezmrzne.
- Zmrazenou směs vyklepnete z nádoby, nakrájíte na menší kousky a rozmixujete.
Ovesné sušenky
INGREDIENCE
- 1 hrnek bio hladké mouky
- 1 hrnek bio jemných ovesných vloček
- ½ hrnku datlového sirupu (příp. třtinového cukru)
- 120 gramů másla
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
POSTUP:
- V míse promíchejte vločky, mouku, jedlou sodu, cukr (v případě, že jste jej zvolili jako sladidlo) a další sypké ingredience (podle chuti např. skořici, mleté oříšky nebo vanilku).
- Na mírném ohni rozehřejte máslo, případně se sirupem. Směs nalijte k suchým ingrediencím a dobře promíchejte.
- Přidejte libovolné přísady a znovu promíchejte.
- Troubu rozehřejte na 180°C.
- Na plechu s pečicím papírem lžičkou tvarujte kolečka, mezi kterými nechte dostatek místa, sušenky mají tendenci se roztékat.
- Pečte asi 15 minut, než se kolečka zbarví do zlatohněda.
- Sušenky uchovejte ve vzduchotěsné, například kovové dóze, jestli tedy bude co skladovat. Po vyjmutí z trouby totiž rychle mizí.
Tip: Za přísady můžete považovat např. sušené ovoce, kokos či čokoládu.
Špaldový koláč s ovocem
INGREDIENCE
- 300 g bio špaldové hladké mouky
- 80 g bio třtinového cukru
- polovina bio prášku do pečiva
- 100 g bio másla
- 1 bio vejce
- 150 ml bio mléka
- ovoce v bio kvalitě dle chuti
POSTUP:
- Mouku promíchejte s práškem do pečiva a cukrem.
- Vejce rozšlehejte s rozpuštěným máslem a mlékem, obě směsi důkladně spojte.
- Vlijte do vymazané, případně pečicím papírem vystlané formy a poklaďte ovocem.
- Pečte půl hodiny na 180 °C.