Článek
Vyhrála jídelna Základní školy Na Výsluní z Uherského Brodu. Její kuchařky okouzlily odbornou porotu svým filé zapečeným se zeleninou, a porazily tak devět dalších finalistů.
Soutěž, jejímž smyslem je zlepšit pověst pokrmům ze školních jídelen a předcházet dětské obezitě, organizuje Společnost pro výživu spolu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Jídelny musely připravit kompletní menu obsahující buď ryby, nebo luštěniny. Cena za oběd přitom nesměla překročit právě 27,50 korun.
Uherskobrodská jídelna připravila kompletní oběd, který ve škole běžně servírují, kromě filé také luštěninovou polévku s tofu a jako dezert tvarohový krém s ovocným přelivem a müsli. „Je to pro mě obrovská satisfakce a ocenění za těch třicet čtyři let, které pracuji ve školních jídelnách,“ řekla vedoucí vítězné školní jídelny v Uherském Brodě Dagmar Trtková.
Na druhém místě skončila jídelna ze ZŠ Chmelnice z Prahy se svým gratinovaným lososem s listovým špenátem a těstovinami. Bronzová medaile připadla Střední a jazykové škole ve Volyni, jejíž kuchařky připravily zahalené rybí filé s bramborami.
Televizní kuchaři oceňují kvalitu školní stravy
Odborná porota pod vedením známých kuchařů Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny ve finále vybírala z deseti školních jídelen. Kromě použitých surovin, přípravy a chuti pokrmů se hodnotilo i nutriční a zdravotní hledisko. Menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu muselo obsahovat luštěniny nebo rybí maso, prý proto, že zrovna tyto zdravé potraviny děti moc v lásce nemají.
Oba kuchaři ocenili školní stravování, které se rok od roku lepší. Filip Sajler Novinkám řekl, že "školní stravování je většinou kvalitní". Ondřej Slanina pak apeloval na děti, aby "určitě chodily do školní jídelny" na obědy.
"Děti jsou náročnější, takže my se tomu přizpůsobujeme, ale lidé ty jídelny pořád vnímají negativně," posteskla si podle ČTK organizátorka soutěže Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu. Naprostá většina školních jídelen podle ní vaří kvalitně a chutně, což prý dosvědčuje i to, že je už desetiletí navštěvuje zhruba 75 procent žáků. Příští rok by chtěli soutěž znovu zorganizovat s tím, že by kuchařky musely chutně připravit pokrmy, kvůli nimž má mnoho lidí na jídelny špatné vzpomínky - například špenát, koprovou omáčku nebo takzvané UHO, tedy univerzální hnědou omáčku.