Hlavní obsah

Kravské mléko před druhým rokem věku zvyšuje riziko cukrovky

HELSINKI

Mléko sice možná patří do škol, ale na jídelníčku nejmenších dětí by nemělo být vůbec. Podle finských odborníků totiž příliš časné podávání mléka batolatům zvyšuje riziko, že onemocní diabetem typu 1, který je závislý na podávání inzulínu.

Článek

A vadí nejen přímo kravské mléko, ale také veškeré mléčné výrobky. Matky by s nimi měly počkat ve výživě svých potomků až do vyššího věku, bezpečné jsou tyto potraviny až pro děti od dvou let věku.

Finové ve své studii z roku 1993 zjistili, že v mléce je obsažena bílkovina beta-laktoglobulin, která stimuluje dětský organismus k tvorbě protilátek napadajících glykodelin – protein důležitý pro odolnost imunitního systému.

To vede postupně k tomu, že se obranyschopnost dítěte narušuje a imunitní systém ničí buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Tak v těle dochází k poklesu hladiny tohoto důležitého hormonu a vzniká diabetes typu 1. Již dříve se přitom uvádělo, že časné podávání kravského mléka dětem může způsobit alergii na kravské mléko.

To vede postupně k tomu, že se obranyschopnost dítěte narušuje a imunitní systém ničí buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Tak v těle dochází k poklesu hladiny tohoto důležitého hormonu a vzniká diabetes typu 1. Již dříve se přitom uvádělo, že časné podávání kravského mléka dětem může způsobit alergii na kravské mléko.

Doktorka Marcia Goldfarbová z amerického Portlandu studii, vysvětlující vztah mezi konzumací kravského mléka u kojenců a vzniku diabetu, publikovala v odborném časopise Journal of Proteome Research.

Související články

Kozí mléko pomáhá proti chudokrevnosti

Odborníci z University of Granada přinesli vědecké důkazy, podle nichž má kozí produkt více zdraví prospěšných látek než kravský a je vhodnější při prevenci...

Čerstvé jogurty na lepší zažívání

Každodenní dávka čerstvého jogurtu dokáže napravit to, co v lidském těle zničila antibiotika, či zlepšit lidské zažívání. Čerstvý jogurt totiž obsahuje...

Výběr článků

Načítám