Článek
Mléko je zejména důležité pro děti a kojící matky. Jedná se o jedinečný zdroj plnohodnotných bílkovin, vápníku a vitaminu D.
„Malá krabička mléka (250 ml) poskytne dítěti ve věku mezi sedmi a deseti lety 42 procent doporučeného příjmu vápníku, 53 procent jódu, celý doporučený příjem vitaminu B12 a 47 procent příjmu vitaminu B2,” upozorňuje odborník na mléčné výrobky Jiří Kopáček.
Riziko alergie na mléčný cukr je navíc u bělošské populace v řádu procent.
Sedm mýtů o mléku
Konzumace stále oblíbenějších rostlinných mlék přitom podle něj nemusí být vůbec tak dobrá, jak si mnozí myslí. Zejména těch, jež jsou vyráběna z ořechů nebo sóji. Po nutriční stránce nejsou tyto nápoje vůbec dobré.
„Kvůli některým složkám těchto nápojů hrozí riziko anafylaktických smrtících reakcí. Navíc stojí až pětkrát více než obyčejné mléko,” upozorňuje Jan Krejsek.
Například šálek kokosového mléka obsahuje až 50 g nezdravých tuků (nasycených mastných kyselin), přičemž denní maximum by nemělo překračovat 22 g. Rozhodně se tedy nejedná o zdravou surovinu, kterou je možné konzumovat ve větším množství.
Rostlinné hamburgery sice chrání planetu, ale zdravější být vůbec nemusí
Denní doporučené množství mléčných výrobků
Dětem a adolescentům je doporučováno konzumovat půl litru mléka, 200 gramů tvarohu nebo jogurtu a 40 až 50 gramů tvrdého sýra denně.
Může se vám hodit na Zboží.cz: