Hlavní obsah

Kojenecké koliky aneb Když miminko kvůli bolesti břicha pláče a nejde utišit

S kojeneckou kolikou se během prvních měsíců života miminka setká téměř každý rodič. Kvůli bolestem bříška mohou děti proplakat denně až několik hodin. Důvodů, proč se tak děje, přitom může být hned několik.

Foto: Profimedia.cz

Kojenecké koliky dokážou potrápit (ilustrační foto)

Článek

Bolesti bříška mohou kojence trápit z mnoha důvodů. Z polykání vzduchu při krmení, z velkého množství vypité vody, z nedostatečného říhání nebo z nadýmavých jídel, která sní matka a jejichž stopy se tak přenesou do mateřského mléka. Méně častá je pak alergie.

Společným jmenovatelem těchto potíží je nedostatečně vyvinuté trávicí ústrojí, jež si teprve musí na stravu zvyknout. Proto po 3–4 měsících života miminka se většinou problém s plynatostí a kolikami sám od sebe vytratí.

Objevit se může opět na nějaký čas i při přechodu z mateřského mléka na umělou výživu či při zavádění příkrmů. I v těchto případech ale většinou problém po čase sám vymizí. A pokud ne, pak je dobré vždy vše zkonzultovat s pediatrem. Může se jednat o potíže způsobené potravinovou alergií, potravinovou intolerancí, střevní neprůchodností nebo zánětem trávicí trubice apod.

Jak se pozná kolika?

Miminko má nafouklé bříško, které ho bolí, různě se kroutí, prohýbá, přitahuje nožičky k tělu, zatíná pěstičky a rudne v obličeji. Vše doprovázejí záchvaty neutišitelného pláče, který může trvat i několik hodin po krmení.

Když miminko špatně spí

Dítě a rodina

Co může pomoci?

Maminky v těchto momentech musí dbát především na své stravování. Vyvarovat se všech nadýmavých potravin a naopak do jídelníčku zařadit co možná nejvíce probiotik, přátelských bakterií, které posilují střevní mikroflóru.

Ulevit může poloha, kdy má dítě skrčené nožičky. Další možností je jemným krouživým pohybem masírovat bříško. Dnes jsou k tomuto účelu v lékárnách k dostání speciální bylinné masti.

Kojení lze také doplnit o fenyklový čaj či speciální směsi bylinek, případně kapičky z těchto bylinek, které se kápnou na prso před začátkem kojení. Někteří pediatři doporučují použít i rektální rourku, která miminku uleví. Možností je mnoho, je třeba vyzkoušet, která mu bude nejlépe vyhovovat.

Několik tipů, jak dítěti od bolesti bříška ulevit

Masáž – namažte si ruku dětským olejíčkem a po směru hodinových ručiček bříško jemně masírujte. Krouživými pohyby pomáháte střevům od nežádoucích plynů, které způsobují nadýmání a bolesti.

Teplý obklad – nahřejte plenku na topení nebo žehličkou, případně použijte ohřívací lahev.

Cvičení – vezměte dětské nožičky a pomalu je pokrčujte směrem k bříšku a znovu uvolňujte. Tyto pohyby usnadňují odcházení plynů.

Teploměr – vsunete-li jej jemně dítěti do konečníku, může usnadnit odcházení větříků, případně je možné zakoupit v lékárně tzv. rektální rourku, což je měkká gumová hadička, která taktéž uvolní plynatost.

Klid a pohoda – pochovejte dítě, jemně s ním pohupujte a zkuste jeho myšlenky od bolavého bříška odvést.

Koupel – teplá voda může mít podobně uklidňující účinky jako hřejivý obklad.

Fenyklový čaj – odvěký přírodní lék na zažívací problémy pomůže i vašemu miminku. Uvařte ho přímo pro něj, nebo v případě, že kojíte, vypijte čaj sama.

Roiboos – některé maminky mají na typické tříměsíční koliky osvědčený lék – jihoafrický čaj Roiboos.

Kapičky na plynatost – způsobují rozpad bublinek plynu nacházejících se v potravě a na sliznici zažívacího traktu. Plyny uvolněné tímto způsobem mohou být následně vstřebány střevní stěnou nebo odstraněny z těla činností střev.

Probiotika – přátelské bakterie, které pomáhají správnému vývoji střevní mikroflóry v dětských střevech, dovedou také ulevit od bolesti spojené s nadýmáním.

Čas – ve třech až čtyřech měsících se dítě většinou větříků zbaví. Pomůže více pohybu, posílení trávicího traktu a taky pevnější břišní svaly.

Pokud provází bolest břicha i zvracení, horečka a zhoršené dýchání, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Když za bolestí břicha stojí zácpa či průjem

Za zácpu nejčastěji může nedostatečný příjem tekutin, ale také nestrávené jídlo, které se nahromadí v tlustém střevě, kde je z něj odváděna voda. Stolice se tak zahušťuje, tuhne a její vyměšování je obtížnější. Miminka to může potrápit při zavádění příkrmů do stravy. V těchto případech většinou pomohou probiotika.

U větších dětí je pak dobré do jídelníčku zařadit dostatek zeleniny, ovoce a potraviny bohaté na vlákninu či zakysané mléčné výrobky či mléčně kvašenou zeleninu.

V raném věku dítěte nejsou ničím neobvyklým ani průjmy, které mohou následovat po změně v jídelníčku nebo doprovázet běžné infekční onemocnění. Vyvolávají je i rozličné viry, bakterie nebo také onemocnění střevní sliznice.

Opakovaný a častý průjem však může signalizovat alergii na kravské mléko či lepek. Není-li však průjem příliš častý nebo silný, jde jen o běžné samočištění organismu, které je přirozené. Stačí dítě udržovat v klidu a teple a dopřát mu zvýšený příjem tekutin.

Zaměstnání a nemluvně: Jak to zvládnout

Dítě a rodina

Nošení dětí v šátku stojí za zkoušku

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám