Hlavní obsah

Jak vést děti, aby je úklid bavil

Nepořádek v dětském pokoji, ale často i různě po bytě trápí celou řadu rodičů. Pokud si chcete i vy v budoucnu ušetřit spoustu nervů, pak je zapotřebí vést děti k úklidu od útlého věku. Úklid by malé děti měly alespoň zprvu vnímat jako zábavu a rozhodně ne trest.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by měli jít i při úklidu dětem příkladem.

Článek

Začít s dětmi uklízet můžete již od batolecího věku. Jde samozřejmě jen o částečnou pomoc, kdy dítě např. jen podává jednotlivé věci a rodič je srovnává či dává do správné zásuvky apod.

Děti v předškolním věku (3–6 let) zase uvítají, když tuto aktivitu spojíte se zábavou nebo soutěžením. Co třeba uspořádat závod, kdo toho nejvíce uklidí za 3 minuty? Vaše ratolesti budou mít o zábavu postaráno, vy si ušetříte starosti a ke všemu je naučíte něčemu hodnotnému.

Někdy úplně stačí pustit do pozadí hudbu, při které se mnohé nezáživné činnosti stávají rázem zajímavějšími. Rovněž lze využít všelijakých poutavých nástrojů nebo hraček, díky nimž se z úklidu stane zábava.

„Když si například dítě hraje s oblečením, může být součástí dokončené hry dát oblečení zase zpět. Nemusí být komínky ve skříni, ale trochu uložené oblečení. To se dá opakováním a důsledností naučit. Je to návyk. Bez křiku, bez emocí připomínat a vlastním příkladem ukazovat,“ doporučuje Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství.

Proč děti nerady uklízejí své pokoje

Dítě a rodina

Když navíc naučíte vaše děti pravidlo, že po hraní následuje úklid, vyhnete se hromadění nepořádku, kterého se nakonec stejně budete muset zbavit. Ze zkušeností rodičů vyplývá, že nejmladším členům rodiny po osvojení tohoto návyku nedělá takový problém uklízet po jídle, vykonání potřeby a další nutné činnosti.

„Některé studie navíc potvrdily, že domácí práce pomáhají dětem k dosažení soběstačnosti a zodpovědnosti. Dokonce mohou souviset s budováním vztahů, akademickými či kariérními úspěchy,“ upozorňuje Alexandr Řeháček, zakladatel Ayeto Eco.

Pozor na negace

Úkoly vždy musí být přiměřené věku dětí a jejich schopnostem, aby nedošlo k přeceňování – pokud k tomu přesto dojde, měli byste spíše poskytnout radu, nikoli vytýkat nedostatky.

S tím souvisí také poslední pravidlo, kterým je pochvala nebo poděkování za odvedenou práci, a to i za předpokladu, že nejste plně spokojeni. Úklid se přece dělá mnohem snadněji, když je naše úsilí koneckonců patřičně oceněno.

Ukliď si pokoj, jak bylo ve škole? Tohle jako rodič raději nikdy neříkejte

Dítě a rodina

Stejně tak jako v jiných věcech, tak i při úklidu musí jít rodiče příkladem. Pokud se budou sami neustále rozčilovat nad úklidem, pak se nesmí divit, že to děti začnou vnímat stejně.

Špatné je i to, když úklid používáte jako prostředek k potrestání. I to v dětech může vybudovat nechuť k úklidu jako takovému.

Výběr článků

Načítám