Článek
Rodiče by tedy měli omezovat sůl u svých potomků na minimum. A nejde jen o to, používat při vaření méně soli, ale sledovat i tzv. skrytou sůl u běžných potravin.
„Překvapivě byly nadbytky zjištěny i u dětí, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravovanou domácí stravou,“ uvádí docentka Urbanová ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává: „Velkým nešvarem je např. častá konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k pečivu přidávají ještě uzenina, sýry, solená másla a jiné potraviny, které mají obsah soli většinou tak vysoký, že jen jejich jedna průměrná porce pokryje celodenní doporučenou dávku soli.“
Problém je i v tom, že čím víc děcko dostává do potravy soli, tím se i s věkem postupně zvyšují jeho požadavky na slanou chuť a již děti mladšího školního věku velmi výrazně upřednostňují slané potraviny.
„Děti, u kterých se tento trend nepodaří včas zvrátit, se bohužel stávají často velmi záhy pacienty dětských kardiologických ordinací“, uvedla Urbanová a dodala: „Diagnózy, které se dříve objevovaly v pokročilém dospělém věku, se přesouvají do stále nižších věkových skupin.“
Nebezpečná skrytá sůl
Až 75 % konzumované soli pochází v potravě dětí z průmyslově zpracovaných potravin, asi 15 % je přidáváno během přípravy jídla a jen 10 % je obsaženo v přírodních surovinách. Při výběru hotové stravy, tzv. „skleniček“, by se měli rodiče zaměřit na deklarovaný obsah sodíku a upřednostňovat ty, u kterých je tento obsah co nejnižší.
„Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout“, doporučuje Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. „Co nejdéle proto kojte a veškeré příkrmy připravované doma nesolte. Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Následně se i u starších dětí snažte mít jejich jídelníček co nejvíce pod kontrolou,“ uzavírá Rusková.
U větších dětí by si rodiče měli dát pozor například i na některé snídaňové cereálie, které mohou mít téměř 1 000 mg sodíku ve 100 g, na 1 porci pak vychází cca 300 mg sodíku, což je například pro dospělého zhruba polovina doporučeného množství sodíku na den. Vztaženo k dětem ve věkové kategorii 1 - 3 roky to však znamená zhruba dvojnásobné překročení.
Zvláštní kapitolou jsou i minerální vody, které mohou obsahovat sodíku více než 1 000 mg v jednom litru. Při vypití většího množství minerální vody tak můžeme množství sodíku přesáhnout také velice snadno.
Obsah sodíku u běžných potravin | |
---|---|
Běžný rohlík | 220 mg |
Krajíc pšenično-žitného chleba | 370 mg |
Krajíc celozrnného chleba | 370 mg |
Sladký rohlík | 550 mg a více /100 g |
Balkánský sýr | 1300 mg /100g |
Tavený sýr | 900 mg/ 100 g |
Trvanlivý salám | 800 mg/ 100g |
Šunka | 750 mg/ 100 g |
Párky i dietní | 2 480 mg/ 100 g |
Kečup | 1 100 mg/ 100 g |
Cereální sušenky | 330 mg/ 100 g |
1 hrnek kakaa | 150 mg/100 g |
Doporučená dávka soli a sodíku pro děti je poloviční než pro dospělé. Jejich množství pro děti v různém věku uvádí následující tabulka.
Věk dětí | Sůl (g/den) | Sodík (mg/den) |
---|---|---|
4-12 měsíců | < 0,5 | 180 |
1-3 roky | 0,5-1 | 300 |
4-7 let | 1 | 410 |
7-10 let | 1,15 | 460 |
11-14 let | 1,25 | 510 |
Nadměrný příjem soli (a sodíku) je velmi nežádoucí, a to jak u dospělých, tak u dětí. Je proto vhodné odvyknout si dosolování hotových pokrmů a nekonzumovat potraviny, na kterých je sůl viditelná (např. solené oříšky mají 790 mg sodíku ve 100 g, chipsy 750 mg sodíku ve 100 g, pečivo s krystalky soli). To by ale k dosažení doporučeného množství soli na den stále nestačilo. Neměli bychom to proto přehánět ani s uzeninami, slanými druhy sýrů a tavenými sýry a dochucujícími směsmi. Ty totiž často sůl nebo jinou složku se sodíkem obsahují (například často zmiňovaný glutamát sodný).
Jak děti na slanou chuť nenavyknout |
---|
Co nejdéle kojte |
Veškeré příkrmy připravované doma nesolte – nenechte se zmást tím, že vám připravené jídlo nechutná, chuťové buňky miminka ještě slanou chuť nevyžadují |
Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Dobře proto čtěte nutriční hodnoty – i zdánlivě velmi podobné výrobky vykazují značně rozdílné hodnoty obsaženého sodíku |
U starších dětí se snažte mít co nejdéle pod kontrolou jejich celodenní jídelníček, aby nedostaly mnoho příležitostí k nákupu jídel ve fast foodu, bufetech a automatech s nabídkou chipsů apod. |
Připravujte dětem kvalitní snídaně a svačiny, upřednostňujte méně slané pečivo, tavené sýry nahraďte pomazánkou z kvalitního margarínu a zeleniny, salámy zaměňte za kvalitní šunku s nízkým podílem soli. |
Je-li Vaše dítě již větší a na slanou chuť si bohužel zvyklo, snižujte postupně dávky soli při vaření, budete-li množství soli snižovat pozvolna, dítě to ani nezaregistruje, jeho celkový příjem soli se ale podstatně sníží. |
Tip na jídelníček pro dítě ve věku 1 - 3 roky
Celkové množství sodíku za den činí 240 mg:
Snídaně: Půl krajíčku chleba s margarínem a marmeládou, ½ jablka
Snídaně: Půl krajíčku chleba s margarínem a marmeládou, ½ jablka Dopolední svačina: Mačkaný banán, ½ strouhaného jablka
Snídaně: Půl krajíčku chleba s margarínem a marmeládou, ½ jablka Dopolední svačina: Mačkaný banán, ½ strouhaného jablka Oběd: Telecí maso se zeleninou a bramborem (masozeleninová sklenička)
Snídaně: Půl krajíčku chleba s margarínem a marmeládou, ½ jablka Dopolední svačina: Mačkaný banán, ½ strouhaného jablka Oběd: Telecí maso se zeleninou a bramborem (masozeleninová sklenička) Odpolední svačina: Ovocná přesnídávka, náhradní mléčná výživa
Večeře: Rýžová kaše s malinami
Jídelníček pro děti do 1 roku věku - méně než 80 mg sodíku
Snídaně: Kojení nebo náhradní mléčná výživa, kousek banánu
Snídaně: Kojení nebo náhradní mléčná výživa, kousek banánu Dopolední svačina: ½ ovocné přesnídávky, dětské piškoty
Snídaně: Kojení nebo náhradní mléčná výživa, kousek banánu Dopolední svačina: ½ ovocné přesnídávky, dětské piškoty Oběd: Jemný špenát s bramborami (masozeleninová sklenička)
Snídaně: Kojení nebo náhradní mléčná výživa, kousek banánu Dopolední svačina: ½ ovocné přesnídávky, dětské piškoty Oběd: Jemný špenát s bramborami (masozeleninová sklenička) Odpolední svačina: Strouhaná mrkev s jablkem
Večeře: Vanilková kaše, kojení nebo náhradní mléčná výživa
Více informací o soli v dětském jídelníčku a výživě dětí obecně naleznete na Vyzivadeti.cz .