Článek
"Mnoho maminek podává tyto přípravky dětem ve snaze zajistit jim podle svého to nejlepší. Zdravé dítě, které dostává pestrou a vyváženou stravu, nic takového nepotřebuje," zdůraznil Procházka.
Vyšší dodávky vitamínů jsou nutné hlavně po prodělaném akutním onemocnění, při chronických nemocech a také při některých alternativních směrech výživy, jako je veganství, které povoluje jen rostlinnou stravu.
"Pro zdravý vývoj dítěte je důležitý dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, libového masa, vajec, ryb, luštěnin a kvalitních rostlinných olejů a tuků, u větších dětí také celozrnného pečiva a cereálií," doplnila nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.
Vitamíny si tělo samo nevytváří
Vitamíny si tělo většinou neumí samo vytvořit. Vitamíny rozpustné v tucích přispívají k odolnosti vůči některým nemocem, podporují kvalitu pokožky a zraku. Protože jsou rozpustné v tucích, je pro jejich správné využití v organismu nutné zajistit dostatek kvalitních rostlinných olejů a výrobků z nich, například margarínů.
"V praxi to znamená, že zeleninový salát bez zálivky například z olivového oleje dodá tělu mnohem méně důležitých vitamínů," upozornila.
Vitamíny rozpustné ve vodě pocházejí zejména z ovoce, zeleniny, obilovin a z některých potravin živočišného původu, jako jsou maso, játra a vejce. Vitamín C podporuje obranyschopnost, dostatečný příjem může výrazně zkrátit léčbu infekce. Děti potřebují 50 až 70 miligramu na den, v období viróz může být příjem několikanásobně vyšší. Vitamín C přispívá také k prevenci nemocí srdce a cév a rakoviny.
Přehled vitamínů, doporučených dávek a jejich zdrojů | ||||
---|---|---|---|---|
ROZPUSTNÉ V TUCÍCH | doporučená denní dávka pro děti | zdroje | funkce | k čemu vede nedostatek |
A | 300-700 miligramů | mléko, sýry, zelenina, játra | chrání zrak a kůži, povzbuzuje růst | šeroslepost, suchost kůže |
D | 5 miligramů | mléko, žloutek, ryby a rybí tuk, kontakt kůže se slunečním zářením | podporuje ukládání vápníku a fosforu do kostí, je nezbytný pro růst a vývoj kostí a zubů | křivice, lomivost kostí |
E | do 7 miligramů | rostlinné oleje a tuky, zelenina, obiloviny, ořechy | antioxidant chrání buňky před působením škodlivých látek vznikajících při zpracování živin | poruchy růstu a poškození nervového systému |
K | 5-50 miligramů | listová zelenina, zelený čaj, játra, vaječný žloutek | podporuje správnou srážlivost krve | zvýšená krvácivost |
ROZPUSTNÉ VE VODĚ | doporučená denní dávka pro děti | zdroje | funkce | k čemu vede nedostatek |
---|---|---|---|---|
C | 80-100 miligramů | zelenina, ovoce | podporuje imunitu a využití železa, má antioxidační účinky, podporuje tvorbu kolagenu | náchylnost k infekcím, podrážděnost, únava |
B6 | 0,3-1,7 miligramu | obilné klíčky, zelenina, vejce, maso | podporuje trávení a využívání bílkovin v těle | křeče, nevolnost, záněty sliznic, deprese |
B12 | 0,5-2 miligramy | převážná část se tvoří ve střevech, obsažen také ve vejcích a mase | podporuje krvetvorbu a činnost nervového systému | anémie, nervové poruchy |
kyselina listová | 80-200 miligramů | listová zelenina | podporuje tvorbu červených krvinek, správný vývoj nervové soustavy | chudokrevnost, poruchy růstu, poruchy nervové soustavy |
Zdroj: Poradenské centrum Výživa dětí |