Hlavní obsah

Británie chce v EU prosadit zákaz šesti potravinových barviv

Právo, mcm
LONDÝN

Zkratky jako E102 nebo E129 připomínají spíše označení silnic, než rizikové chemikálie. Podle britských vědců však mohou tyto látky používané jako barviva potravin vyvolat poruchy v pozornosti a chování dětí.

Článek

Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.

Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.

Šéfka britské vládní agentury pro potravinové standardy Dame Huttonová proto vyzvala výrobce, aby „odstranili ze všech potravin a nápojů“ šest rizikových barviv. Jejich záporný vliv na zdraví a chování dětí zjistili vědci v Southamptonu.

Rizikové látky:
E102 – tartrazin (žlutá)
E104 – chinolinová žluť
E110 – žlutá oranž
E122 – azorubin (červená)
E124 – ponceau 4R (červená)
E129 – červeň allura

Související články

Výběr článků

Načítám