Článek
Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.
Britské úřady proto chtějí, aby je výrobci do roku 2009 přestali používat, a chtějí prosadit jejich zákaz v EU. Činí tak po zjištění, že i povolené denní dávky barviv vyvolávají nadměrnou aktivitu dětí a s ní spojenou ztrátu pozornosti. Poruch označovaných zkratkou ADHD mezi dětmi přibývá.
Šéfka britské vládní agentury pro potravinové standardy Dame Huttonová proto vyzvala výrobce, aby „odstranili ze všech potravin a nápojů“ šest rizikových barviv. Jejich záporný vliv na zdraví a chování dětí zjistili vědci v Southamptonu.
Rizikové látky: |
---|
E102 – tartrazin (žlutá) |
E104 – chinolinová žluť |
E110 – žlutá oranž |
E122 – azorubin (červená) |
E124 – ponceau 4R (červená) |
E129 – červeň allura |