Článek
Do Evropy se čokoláda poprvé dostává v roce 1528, kdy ji sem ze svých objevných plaveb dováží Hernando Cortés. Ameriku a tamní Indiány, kteří kouzlo čokolády už dávno znali, sice jako první objevil Kryštof Kolumbus v 15. století, tomu ale čokoláda nijak zvlášť neučarovala, a tak si Evropané museli na tento pamlsek ještě dalších dvacet let počkat.
První získali výsadu pochutnávat si na kakaových nápojích Španělé, ti si monopol na čokoládu udrželi dobrých sto let, jejímu rozšíření ale nedokázali zabránit.
Lidé u nás neznali čokoládu až do 18. století
Do Česka se poprvé tato pochoutka dostává v 18. století v zavazadlech Marie Antoinetty, která ji k nám dovezla z francouzského dvora. Její matce, tehdejší české královně Marii Terezii, sice čokoláda nijak zvlášť nezachutnala, ale i přesto se kakao stalo každodenní součástí dvorního jídelníčku.
Dnes pochází největší část produkce čokolády z Pobřeží slonoviny. Právě tady se produkuje celých 35 % celosvětové produkce kakaových bobů. Mezi další významné vývozce patří Ghana, Brazílie, Ekvádor nebo Nigérie. Co se známých belgických pralinek týče, ty se vyrábějí právě z kakaových zrníček pocházejících z Pobřeží slonoviny.
Čokoládová figurka z roku 1932
Do tajů historie čokolády můžete proniknout v muzeu čokolády Choco story v Celetné ulici v Praze 1. Kromě oprašování dějepisu tu můžete na vlastní oči sledovat výrobu pralinek a prohlédnout si nejstarší čokoládovou figurku v Česku, která pochází z roku 1932. Je to malá postavička žokeje, která je stále nesnězená a zabalená v původním obalu.
Pokochat se tu můžete i unikátní sbírkou čokoládových obalů. Muzeu ji propůjčil Stanislav Krámský, který se díky ní zapsal i do Guinessovy knihy rekordů. Jeho kolekce je se 125 000 obaly ze 135 zemí světa největší sbírkou svého druhu na světě. Najdete v ní například starou krabici od Fidorek nebo původní obaly od čokolády Milka, které už v dřívější době byly fialové.