Článek
Jak správně vařit čočku?
Čočku je dobré dopředu namočit, ideálně na cca 7 hodin, díky čemuž se zbaví škodlivých látek, tzv. purinů. Před vařením je nutné vodu vyměnit.
Čočku nedávejte do vroucí vody, ale studené, ideálně převařené a měkké. Voda by měla jen opravdu mírně přesahovat hranici čočky. Při větším množství by mohla vyklouznout ze slupky.
Než začne voda vřít, čočka částečně změkne a stane se více propustnou. Doporučujeme vařit déle na mírném plameni pod pokličkou, aby se voda vypařila pomalu. Čočku lze takto vařit i bez předchozího namáčení do vody. Během vaření vodu nedolévejte a ani čočku nemíchejte.
Lze ji maličko posolit i před vařením, ale jen opravdu jemně. Posléze až úplně na závěr po uvaření.
Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin
Čočka na kyselo
Ideální poměr vody v případě vaření čočky na kyselo je hrnek čočky na tři hrnky vody.
Po uvaření čočky sceďte vodu, kterou ale nevylévejte. Nechte si ji na přípravu jíšky. Na tuku (ideálně sádle) osmažte dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky, zaprašte moukou, zalijte vodou scezenou z čočky. Jíšku následně smíchejte s čočkou a dochuťte octem. Ten nikdy nepřidávejte dříve, při vaření by kvůli němu čočka nezměkla.
Náš tip: Do čočky můžete na závěr přidat sušená rajčata, která podpoří její kyselou příchuť.
Další variace vařené čočky
Čočku lze vařit i s bobkovým listem a dochucovat tymiánem a citronem. Pro lepší stravitelnost je dobré přidat římský kmín, který též pomáhá s minimalizací nepříjemného nadýmání.
Některým lidem chutná čočka uvařená a následně zjemněná jen máslem a ochucená solí.
Edamame neboli nezralá sója plná bílkovin a vlákniny
S čím čočku podávat?
Nejčastěji je u nás čočka podávána jen s okurkou či sázeným vejcem nebo s vejcem vařeným natvrdo. Oblíbená je ale i jako příloha k uzenému masu či uzenině.
Novoroční čočková polévka
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g čočky | 1 l vývaru nebo vody |
2 brambory | petržel |
1 bio mrkev | 2 bobkové listy |
2-3 stroužky česneku | 3 kuličky nového koření |
2 lžíce másla | 1 lžička sušené majoránky |
1 cibule | sůl |
2 lžíce hladké mouky | pepř |
POSTUP:
- Čočku necháme několik hodin, ideálně přes noc, namočenou ve vodě, aby nabobtnala. Pokud nemáme čas, zvolíme již předvařenou čočku.
- V hrnci zpěníme na másle oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a mícháme do světle zlaté barvy.
- Přidáme oloupanou, nakrájenou mrkev, brambory, zalijeme vodou (nebo vývarem), přidáme propláchnutou čočku, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a vaříme zhruba čtvrt hodiny.
- Když jsou brambory, mrkev i čočka uvařené, prolisujeme do polévky česnek a vaříme ještě dalších 5 minut.
- Dochutíme sušenou majoránkou a podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky