Hlavní obsah

Zrádná rakovina kůže na pokožce hlavy. Jak jí předcházet a jak ji včas odhalit

Jestli na nějakou část těla v rámci prevence rakoviny kůže zapomínáme, pak je to vlasová pokožka. Řada lidí si vůbec neuvědomuje, že je zapotřebí chránit ji před slunečním zářením stejně jako například ušní boltce, a to buď jakoukoliv pokrývkou hlavy, nebo používáním opalovacích přípravků.

Foto: Profimedia.cz

Pokožku hlavy je zapotřebí také chránit před slunečním zářením (ilustrační foto).

Článek

Pokožka hlavy absorbuje ultrafialové paprsky slunce úplně stejně jako jiné části těla, zvláště pak u plešatých jedinců nebo těch, kteří mají velmi jemné vlasy. Lidé přesto při aplikaci opalovacích krémů na tuto oblast zapomínají. Rakovina kůže se přitom může objevit kdekoliv na těle, včetně neobvyklých míst, např. pod nehty, uvnitř ucha anebo právě na pokožce hlavy.

Riziko rakoviny kůže poté ještě zvyšuje genetika a světlý odstín pleti. Nesmí se ale zapomínat i na další faktor, a tím je stárnutí, a to hned z několika důvodů:

1. Řídnutí vlasů

Vlasy vytvářejí přirozenou ochranu vlasové pokožky před spálením. S věkem však dochází k řídnutí vlasů, a tím pádem i k vyššímu riziku negativních dopadů slunečních paprsků na pokožku. Problém je, že všechna tato negativa se v průběhu času kumulují, podceňovat tak jedno spálení se nemusí vyplatit.

2. Snížená imunitní odpověď

Imunitní reakce se s věkem zpomaluje, je tedy větší pravděpodobnost, že touto přirozenou ochranou organismu rakovinové buňky snáze proklouznou.

3. Buněčná paměť

Většina nádorů kůže se objevuje až po letech po prvním spálení. Je to dáno tím, že vážné poškození kůže nebývá patrné hned, ale často až za několik let. „Deset i dvacet let po spálení pokožky nemusí dojít k  žádným projevům, pak ale může dojít k vyčerpání imunitního systému pokožky, který se snaží každé poškození buňky opravit či zničit, a začne docházet k dělení buněk a vzniku kožního nádoru,“ vysvětluje dermatoložka Darina Zelenková z pražské dclinic.

Nezbytnosti pro letní dovolenou

Móda a kosmetika

Nicméně to neznamená, že se rakovina kůže nemůže objevit po poškození pokožky mnohem dříve. Agresivní melanom se dnes vyskytuje i u mladých lidí.

Jak kontrolovat pokožku hlavy?

Rozpoznat rakovinu kůže na pokožce hlavy nemusí být snadné, zvlášť máte-li husté vlasy. Pokud ale budete hlavu pravidelně kontrolovat, je větší šance, že zaregistrujete snáze podezřelé výrůstky, šupinky a další změny. Problém je, že pokud se rakovina kůže neléčí, může prorůst hluboko do kůže a poškodit tkáň, v případě agresivních nádorů samozřejmě také metastazovat. Včasné odhalení rakoviny kůže je tak skutečně zásadní.

Kontrola pokožky hlavy by měla být i součástí každoroční kontroly u dermatologa. Nicméně je dobré nespoléhat jen na tyto kontroly a zvyknout si i na pravidelné samovyšetření. Kromě hmatu kontrolu provádějte i před zrcadlem, kdy za pomocí hřebenu zkontrolujte také vizuálně pokožku hlavy. Ideální je, když vám s touto kontrolou pomůže někdo blízký. Jakmile objevíte jakoukoliv nesrovnalost, která do 14 dní nezmizí, hned vyhledejte dermatologa.

Mezi nejčastější typy rakoviny kůže patří bazaliom, spinocelulární karcinom a melanom. Bazaliom může vypadat jako růžový nebo masitý hrbolek, zatímco spinocelulární karcinom se typicky jeví jako červený hrbolek nebo šupinatá skvrna. Melanom se může vyvinout u znaménka, které již máte, nebo se objeví jako nová tmavá skvrna na kůži.

Buďte proto obezřetní i tehdy, pokud vám nějaké mateřské znaménko ztmavne, začne svědit, krvácet nebo se nějakým významným způsobem změní.

Jak chránit pokožku hlavy?

Ideální je, když nechodíte ven na přímé slunce v čase mezi 10. a 16. hodinou. Pokud chcete změřit intenzitu slunce, pak vám v tom může pomoci mobilní telefon.

„Aplikace počasí dnes ukazují i UV index, tedy intenzitu slunečního záření v daném místě a okamžiku. Pokud UV index dosáhne vyšších intenzit, tedy čísel 5 či 6, pak je vždy nutné použít UV ochranu. Přestože UV index 5 aplikace považuje za střední, jedná se již o intenzitu záření běžnou např. na Jadranu,“ upozorňuje profesorka Monika Arenbergerová, proděkanka pro zahraniční a vnější vztahy 3. lékařské fakulty UK a lékařka z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Nemáte-li chytré aplikace v telefonu, pak se alespoň řiďte pravidlem stínu. Pokud je váš stín na zemi kratší než vy, je to denní doba, kdy je riziko poškození sluncem nejvyšší.

Samozřejmě v době dovolených je v podstatě nemyslitelné, že budete v průběhu celého dne někde ve stínu, proto je důležité si alespoň chránit hlavu čepicí či kloboukem, a to i v okamžiku, kdy jdete do vody. Při plavání na hladině je nechráněná pokožka hlavy nejzranitelnější.

Chránit pokožku hlavy velmi dobře můžete i s pomocí opalovacích přípravků, a to bez toho, abyste si zmastili vlasy. Dnes už existují produkty, které nejsou po aplikaci vidět. Jedná se zejména o přípravky na bázi chemických filtrů. Minerální opalovací krémy zanechávají na pokožce bílý film.

Foto: archív firem

Institut Esthederm Sun Care Protective Oil For Body And Hair, opalovací olej na tělo a vlasy s vysokou UV ochranou, 1890 Kč; Olival Sun, ochranný sprej pro vlasy a pokožku hlavy namáhané sluncem, 270 Kč; Seventy-one, suchý opalovací olej SPF30 pro pokožku hlavy a vlasů, DrMax, 599 Kč; Bioderma Photoderm, opalovací voda SPF50, 635 Kč; Uriage Bariésun, suchý olej na opalování SPF50+ sprej, 689 Kč; Eucerin Sun Sensitive Protect, transparentní mlha na opalování SPF 30, 610 Kč; Paul Mitchell Sun Trio, sada pro ochranu vlasů před sluncem: šampon, vyživující maska, suchý olej s UV ochranou, 1749 Kč

Vždy je také lepší sáhnout po voděodolných přípravcích, a to nejen kvůli vodě, ale také potu. Pokožka hlavy obsahuje tisíce potních žláz a pot může opalovací krém z kůže smývat.

Chránit pokožku před negativními dopady slunečního záření vám pomohou i doplňky stravy s vitaminem B3 (nikotinamid). Jak ukázala studie American Health & Drug Benefits, právě tento vitamin může velmi zásadně snížit riziko rakoviny kůže u lidí, kteří se již s touto rakovinou potýkali. Podle vědců užívání 500 mg vitaminu B3 dvakrát denně sníží míru nových spinocelulárních a bazálních buněk rakoviny kůže o 23 %.

Jak na zdravé a efektivní opalování, aby krásné zabarvení vydrželo co nejdéle

Zdraví

KVÍZ: Nebezpečné nádory kůže. Dokážete je včas odhalit?

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám