Hlavní obsah

Zdravotní benefity rajčat: snižují riziko srdečních chorob, cukrovky a dalších potíží

Sezona dozrávání rajských jablek je v plném proudu a řada lidí začíná řešit, jak je všechny na maximum zužitkovat. My se dnes ale zaměříme na to, jaké důležité látky rajčata obsahují, jak moc je jejich konzumace přínosná pro náš organismus, a také, jaká v sobě ukrývají rizika.

Foto: Profimedia.cz

Rajčata mají pro zdraví celou řadu benefitů

Článek

Přestože řada lidí považuje rajčata za zeleninu, oficiálně jsou z pohledu botaniky zařazeny od roku 2011 mezi ovoce. Nicméně s tímto verdiktem ne všichni odborníci souhlasí, a i přes rozhodnutí Evropského parlamentu je mnozí stále považují za zeleninu.

Ať už rajčata považujete za ovoce, či zeleninu, na jejich složení ani chuti to nic nemění a stejně tak na jejich benefitech pro naše zdraví.

Jaké nutričně zajímavé látky rajčata obsahují?

Rajčata jsou zdrojem celé řady antioxidantů, které chrání naše buňky před poškozením. Patří mezi ně např. betakaroten, lykopen či vitamin C. Jak ukázal výzkum, právě tyto živiny mohou snížit riziko srdečních onemocnění, neurodegenerativních onemocnění a cukrovky.

Další mikroživiny obsažené v rajčatech:

  • Folát: pomáhá produkovat DNA, tvoří červené krvinky a spolupracuje s vitaminy B12 a C na rozkladu, využití a tvorbě nových proteinů a tkání.
  • Draslík: podporuje tvorbu bílkovin v těle, rozkládá a využívá sacharidy a reguluje srdeční rytmus a rovnováhu pH.
  • Vitamín C: působí jako antioxidant, podporuje hojení, pomáhá vašemu tělu vstřebávat železo.
  • Vitamin K: pomáhá při srážení krve a udržuje kosti silné.

Tipy na rychlé večeře ze sezonních surovin

Recepty

Benefity pro zdraví

Podporují imunitu

Rajčatová šťáva je zdrojem vitaminu C a beta-karotenu, antioxidantů, které podporují imunitu. Podle výzkumu rajčatová šťáva výrazně zvyšuje hladiny imunitních buněk, včetně tzv. NK buněk, které organismus přirozeně chrání před virovými, bakteriálními a parazitárními infekcemi.

Snižují riziko rakoviny

Beta-karoten a lykopen, další antioxidanty v rajčatech, mohou mít protirakovinné vlastnosti. Antioxidanty chrání DNA buněk před poškozením, které může vést k rozvoji rakoviny. Zároveň tyto látky mohou vést k odumírání rakovinných buněk.

Několik studií ukázalo, že muži, kteří konzumují velké množství rajčat, a to zejména těch vařených, mají nižší riziko rakoviny prostaty. Výzkum také spojil rajčata a další neškrobovou zeleninu s nižším rizikem rakoviny prsu s negativními estrogenovými receptory a rakovinu tlustého střeva a konečníku, rakovinu plic, žaludku a také rakoviny úst, krku a nosních dutin.

Podporují zdraví srdce

Strava bohatá na rajčata může snížit i riziko srdečních onemocnění. Ze studie z roku 2022 vyplynulo, že vysoký příjem lykopenu, stejně jako vysoká hladina i dalších antioxidantů v krvi, snižuje riziko srdečních onemocněních o 14 %.

Další studie prokázaly, že konzumace syrových rajčat, ale i rajčatové omáčky s olivovým olejem snižuje celkový cholesterol a triglyceridy a zároveň zvyšují HDL neboli „dobrý“ cholesterol. Nejsilnější účinek přitom měla rajčatová omáčka s olivovým olejem, což vědci přičítají tomu, že olej zvyšuje vstřebávání lykopenu.

Zvyšují mužskou plodnost

Studie z roku 2017 potvrdila, že rajčatová šťáva významně zvyšuje hladinu lykopenu v krvi a pohyb spermií, což je jeden z indikátorů mužské plodnosti.

Předcházejí zácpě

Zácpu může vyvolat nedostatečný příjem tekutin a vlákniny. Rajčata přitom obsahují jak vodu, tak vlákninu, a to jak v rozpustné, tak nerozpustné variantě. Rozpustná vláknina zadržuje vodu a vytváří gelovitou texturu během trávení. Nerozpustná vláknina dodává stolici objem. V boji proti zácpě nicméně pomáhají bojovat i další látky obsažené v rajčatech, jako je celulóza, hemicelulóza a pektinová vlákna, které nelze strávit, a stávají se tak součástí zdravé stolice.

Snižují riziko cukrovky 2. typu

Podle odborníků dalším přínosem lykopenu je i fakt, že může chránit organismus před vznikem cukrovky 2. typu, a to tím, že chrání buňky před poškozením a snižuje zánět. Snižovat riziko vzniku cukrovky zároveň pomáhá i obsažená vláknina.

Chrání tělo před metabolickým syndromem

Metabolickým syndromem je označován stav, při kterém lidé trpí současně hned několika nemocemi a příznaky, jako je nadváha až obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina glukózy v krvi (hyperglykemie) a zvýšená hladina krevních lipidů, konkrétně cholesterolu nebo triglyceridů (dyslipidemie).

Za účinnou prevenci právě tohoto syndromu je považována vyšší hladina lykopenu v krvi. Jak ukázala např. studie publikovaná v roce 2014, konzumace rajčatové šťávy jednou denně čtyřikrát týdně po dobu dvou měsíců vedla u lidí k poklesu hladiny LDL (špatného cholesterolu) v krvi, zvýšení HDL cholesterolu a zlepšení hladiny inzulínu.

Podporují zdraví mozku

Jak ukazují prvotní studie, antioxidanty obsažené v rajčatech, jako je i lykopen, mohou chránit mozek před Alzheimerovou chorobou. Vědci například tvrdí, že vyšší příjem lykopenu u sedmdesátiletých lidí a starších způsobuje pomalejší pokles kognitivních funkcí.

Podporují regeneraci po cvičení

Intenzivní cvičení může v těle poškozovat určité bílkoviny a antioxidanty v rajčatech dokážou tento účinek kompenzovat. Tělo sportovců, kteří konzumují ve větším množství rajčatovou šťávu, tak může lépe regenerovat než u jiných sportovců.

Další studie zase prokázala při konzumaci rajčatové šťávy u sportovců nižší krevní markery spojené s poškozením způsobeným cvičením.

Rizika spjatá s konzumací rajčat

Před konzumací syrová rajčata vždy důkladně omyjte. Stejně jako u jiného ovoce a zeleniny mohou slupky syrových rajčat obsahovat zárodky onemocnění, jako je listeria a salmonela.

Rajčata také nesvědčí lidem, které trápí například reflux a chronická migréna.

Pokud to s konzumací rajčat přeženete, což se v sezonně může i snadno stát, pak vám hrozí:

  • riziko vzniku ledvinových kamenů, jelikož obsahují vyšší množství oxalátu a vápníku, které podporují vznik právě těchto kamenů;
  • otoky a bolest kloubů - za tím stojí solanin, sloučenina, která v tkáních shromažďuje vápník;
  • oranžové zbarvení pokožky tzv. lykopenodermie - může za to karotenoidní pigment, který je pro organismus velmi přínosný, nicméně jakmile se to s ním přežene, může způsobit právě změnu zabarvení kůže.

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty aneb Co s nadúrodou domácí sklizně

Zdraví

Rychlá večeře z rajčat? Vyzkoušejte španělský toast

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám