Hlavní obsah

Závrať ročně potrápí víc než milion Čechů. Může jít i o poruchu rovnováhy

Na dovolenou u moře vyráží autem ročně statisíce Čechů. Léky na nevolnost jsou pro mnohé z nich nutností. Málokdo si uvědomuje, že za jejich potížemi je určitý typ závrati. Ročně si projde závratí nebo poruchou rovnováhy odhadem víc než 1,5 milionu Čechů. Kdy zajít za specialistou a jak obtíže rozpoznat, vysvětlí lékaři zájemcům 16. září ve Fakultní nemocnici v Motole u příležitosti Světového týdne rovnováhy, který se letos Česku uskuteční poprvé.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Jestliže vznikne závrať nebo nestabilita nečekaně, například se s vámi celý svět roztočí nebo jdete po ulici a najednou máte pocit, že jdete jako opilá, tak je to varovný signál,“ upozornil přední český odborník na poruchy rovnováhy, neurolog z FN Motol Jaroslav Jeřábek.

Závrať může vzniknout v řadě situací. Malátnost a motání hlavy mohou být při současných tropických teplotách jen projevem dehydratace. Poruchy rovnováhy a závratě, které jsou projevem choroby, bývají ale intenzivnější a déletrvající.

Jde třeba o akutně vzniklou závrať s opakovaným zvracením nebo poruchou sluchu.

Lidem stále chybí léky na závratě. Jezdí je nakupovat do Polska

Domácí

Nejčastějším typem obtíží jsou polohové závratě. Při lehnutí si do postele se začne nemocným například točit hlava. Jde o projev postižení vnitřního ucha a dá se snadno odstranit.

I když s věkem výskyt závratí a poruch rovnováhy narůstá, nejde jen o trápení seniorů. „Máme u nás v nemocnici zkušenost i se čtyřměsíční pacientkou s polohovou závratí, řada dětí trpí závratěmi, ale největší procento našich pacientů jsou lidé v produktivním věku“ upozornil neurolog.

Nevolnost v autě či mořská nemoc se objevují u dětí i dospělých. Stejně tak výškové závratě, které jsou mylně vykládány strachem z výšek.

„Proděláte virózu a později zjistíte, že nemůžete sedět v autě na místě spolujezdce, že vám to dělá zásadní problém, což může být podmíněno právě tím, že nemoc postihla váš rovnovážný systém,“ upozornil Jeřábek.

Příčin ale může být více a na jejich hledání se podílí vícero specialistů napříč obory. Vliv může mít nejen postižení rovnovážného aparátu vnitřního ucha, ale i kolísání krevního tlaku, poranění hlavy nebo třeba užívání některých léků.

Problémy s rovnováhou mohou upozornit i na prodělání mrtvice.

Akce pro veřejnost

Velká část nemocných má chronické problémy, což se podepisuje i na psychice. U vybraných chorob se pacienti bez léků neobejdou, zatímco lidem s polohovými závratěmi pomůže provedení speciálních manévrů, které umí provést i fyzioterapeut. Důležitá je rehabilitace.

„To nejhorší, co může člověk s poruchou rovnováhy udělat, je vůbec se nehýbat a zůstat ležet. Důležitý je pohyb,“ zdůraznil Jeřábek.

Otestovat si rovnováhu budou moci lidé v pondělí 16. září na workshopech ve Fakultní nemocnici v Motole v Praze. Akce je součástí Světového týdne rovnováhy, který se koná v Česku poprvé.

„Chceme lidem ukázat, jak je rovnováha důležitá pro každodenní život, v kterých situacích se můžou se závratěmi setkat a kdy mají myslet na to, že se může jednat o vážné onemocnění,“ vysvětlil lékař.

Po úvodním vystoupení akordeonisty Servera Abkerimova se bude možné od 13 do 17 hodin odpoledne dozvědět na stanovištích více informací o typech závratí a poruch rovnováhy, způsobech vyšetření, možnostech léčby i využití technických pomůcek, včetně virtuální reality. Připravena bude i soutěž o nejvíce stabilního člověka, který získá zajímavou cenu. Na další dny jsou v plánu kurzy a vzdělávací akce pro lékaře.

V motolské nemocnici léčí závratě po operaci mozku pomocí virtuální reality

Domácí

Výběr článků

Načítám